AktuelnoPritisci na novinare

Urednik NIN-a o fotografiji: Nadam se da će im tekst još više smetati

28. nov 2019.
Prvobitna naslovna strana nedeljnika NIN; foto: CINS
Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN, kaže za CINS da ne misli da je problem fotografija na naslovnoj strani, ali da izdavač ima pravo da je povuče. Većina urednika medija koje je kontaktirao CINS smatra da se radi o mešanju u uređivačku politiku ovog nedeljnika.

Nakon što je juče objavljena naslovna strana nedeljnika NIN na kojoj se vidi predsednik Vučić kako stoji ispred puške na sajmu oružja 2017, u javnosti se podigla velika bura koja je na kraju dovela do privremenog povlačenja broja.

Milan Ćulibrk za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) kaže da je ceo broj sa prvobitnom naslovnom bio odštampan juče, ali da je onda na insistiranje izdavača naslovna promenjena i takva poslata u štampariju malo posle ponoći. Ovonedeljni broj NIN-a će se zbog toga na kioscima pojaviti tek danas u toku dana.

„Ceo slučaj oko naslovne je pokušaj da se priča prebaci na formu, a ne na suštinu. Suština je sadržaj samog teksta gde se jasno vidi ko je oštećen, koga država štiti i kome država daje prednost u trgovini oružjem dok sa druge strane firme propadaju i posluju sve gore i gore“, rekao je Ćulibrk za CINS.

Prema njegovim rečima, odabrali su dokumentarnu fotografiju na kojoj se vide Aleksandar Vučić i oružje jer se dobro uklapala u priču o oružju i ulozi predsednika koji pokušava da zataška slučaj Krušik.

„Mi jesmo fotografiju ’kropovali’ jer je ona bila položena. Ne možete položenu sliku da stavite na naslovnu stranu osim pod uglom od devedeset stepeni, a to se ne radi“, objašnjava Ćulibrk.

Na pitanje novinarke CINS-a kako vidi to što je vlasnik povukao prvobitnu naslovnu stranu, kaže da „izdavač kao vlasnik ima prava na to“. Dodaje da je sa njima postignut kompromis i da je odlučeno da ako se već menja naslovna strana, da se ide bez ikakve fotografije sa čisto belom pozadinom.

„Ako nekome smeta fotografija iskreno se nadam da će im tekst još više smetati“, rekao je Ćulibrk.

Urednici: Menjanje naslovne strane je pritisak na NIN

Dok neki od urednika medija koje smo pozvali nisu želeli da komentarišu odluku NIN-a da objavi spornu fotografiju na naslovnoj strani, drugi nisu videli ništa loše u njoj.

Pomoćnica glavnog urednika nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević kaže da kada je videla fotografiju nije pomislila ništa kontroverzno. Ona smatra da je fotografija jasna i ako neko aludira na to da je puška uperena u predsednika Vučića mora da ima prilično bujnu maštu.
Sličnog je mišljenja i urednik portala Cenzolovka Perica Gunjić koji ističe da je slika sa posete Vučića sajmu naoružanja.

„Na sajmu oružja se ne nalaze dečije igračke, nego puške“, rekao je Gunjić.

Za urednika dnevnog lista Danas Dragoljuba Petrovića, prvobitna naslovna strana je „apsolutno genijalna” i jasno je da je metaforična.

„Nema govora da je to neko pozivanje na ubijanje Vučića jer je kontekst potpuno jasan i predstavlja spinovanje vlasti”, kaže Petrović.

Ipak, ono što su skoro svi naglasili je da povlačenje naslovne na insistiranje vlasnika NIN-a, kompanije Ringier Axel Springer, predstavlja pritisak na uređivačku politiku lista.

Veljko Lalić, urednik Nedeljnika kaže da ga kao glavnog urednika i novinara iznenađuje to što je izdavač bilo šta promenio u novinama uprkos odluci glavnog urednika. Prema njegovim rečima to nije dozvoljeno ni po zakonu.

Jovana Gligorijević, sa druge strane, smatra da je reč o čistoj cenzuri koja dolazi sa vrha kompanije u čijem je vlasništvu taj nedeljnik.

„Ovo je direktno mešanje u uređivačku politiku. Ove odluke moraju da ostanu u okviru autonomije redakcije i pre svega uredništva“, objašnjava Gligorijević.

Prema mišljenju Petrovića, menjanje naslovne je rezultat pritiska vlasti na kompaniju Ringier, a zatim pritiska te kompanije na NIN.

Urednik Politike Žarko Rakić je za CINS samo komentarisao to što je fotografija isečena u odnosu na originalnu.

„’Kropovanje’ fotografija je zakonom zabranjeno, ne možete da uništavate autorsko delo fotografa na taj način. I mi smo bili tuženi za slične propuste”, izjavio je Rakić za CINS.

On dodaje da ukoliko fotografiju NIN nije mogao da iskoristi u originalu, da nije trebalo da je koristi na silu.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano