AktuelnoO istraživačkom novinarstvu

Predstavnici Instituta Vinča izneli neutemeljene optužbe na račun CINS-a

14. jul 2023.
Pre nešto više od mesec dana, 29. maja ove godine, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je tekst pod nazivom „Potraga za radioaktivnim zrnom ili kako je sve krenulo naopako“. U tekstu smo se bavili događajem koji je u javnosti doskora bio nepoznat. Naime, radioaktivni deo je izgubljen u polju kod Iđoša, a njegovo zračenje je moglo da dovede u opasnost stanovnike ovog mesta. Priča je građanima donela detalje onoga što je usledilo posle, odnosno kako su institucije reagovale.

Jedan od sagovornika u tekstu je bio i Jagoš Raičević, nekadašnji direktor u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“, koji je posle napisao svoj tekst za Nedeljnik NIN.

Ipak, u prošlom broju ovog nedeljnika, reagujući na Raičevićev tekst, predstavnici Instituta su napisali da se on pozvao na „neobjektivan članak CINS-a koji sadrži netačne podatke, nestručnu interpretaciju i ukazuje na potpuno nepoznavanje novinarke, koja je autor članka u CINS-u, zakonske regulative u ovoj oblasti“.

Zarad informisanja javnosti i čitalaca CINS-a i NIN-a, ističemo da su predstavnici Instituta, rukovodilac Laboratorije za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine Marija Šljivić Ivanović i pomoćnik direktora Slavko Dimović, pokušali da diskredituju rad novinarke CINS-a kao i sam tekst bez ukazivanja na to šta je u njemu netačno. Moguće da im je to teško da učine jer se tekst koji smo objavili, sa opisanim događajima, skoro u potpunosti zasniva na Zapisniku o inspekcijskom nadzoru od 17.06.2021. godine Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Takođe, novinarka je, pre objave teksta, kontaktirala upravo potpisane predstavnike Instituta (Mariju Šljivić Ivanović i Slavka Dimovića) kako bi čula i njihovu stranu. Nisu hteli da razgovaraju. Naša novinarka je 21. aprila poslala zahtev za intervju na mejl adresu Laboratorije za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine, na koji joj je Šljivić Ivanović odgovorila da samo direktorka Vinče može da istupa u medijima i da nisu ovlašćeni da daju intervju. Zatim je tog dana poslala isti zahtev direktorki Snežani Pajović koja joj je u telefonskom razgovoru rekla da Šljivić Ivanović i Dimović „apsolutno imaju prava da pričaju“. Kada je novinarka ponovo pozvala Mariju Šljivić Ivanović, ona nije želela da govori za CINS.

Ako pričamo o objektivnosti u novinarstvu, ona se pre svega odnosi na sam proces rada i podrazumeva, između ostalog, izveštavanje na osnovu činjenica i kontaktiranje svih relevantnih strana. Iz svega navedenog se vidi da CINS u tome ni ovoga puta nije omanuo.

Ukoliko posle svega predstavnici Instituta Vinča žele da odgovore na pitanja i daju svoje viđenje događaja, broj novinarke imaju, a ostali kontakti su na našem sajtu.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano