AktuelnoSud i tužilaštvo

Ubistvo Frimermana: Prvooptuženi treći put izmenio iskaz

23. nov 2017.
Fotografija preuzeta sa sajta svismomifedor.rs
Pred Višim sudom u Beogradu počelo je ponovljeno suđenje za ubistvo Frimermana. Denis Pavlov izmenio je iskaz kojim optužuje Dušana Davidovića, tvrdeći da je policija uticala na njega tokom saslušanja

Ponovljeno suđenje za ubistvo Fedora Frimermana i nanošenje telesnih povreda Milanu Modriniću i Nemanji Gligorinu u julu 2013. godine isped splava Sound, počelo je danas pred Višim sudom u Beogradu. Prethodna dva ročišta otkazana su zbog izostanka optuženih Denisa Pavlova i Negomira Uroševića.


Na današnjem ročištu optuženi Denis Pavlov, Dušan Mihajlović, Negomir Urošević i Dušan Davidović ponovo su se izjasnili povodom navoda iz optužnice. Sva četvorica su ostala pri navodima sa prethodnog suđenja i negirali krivicu za ubistvo Fedora Frimermana, dok je Davidović priznao navode iz optužnice koji se nanošenja telesnih Milana Modrinića.


Tokom davanja iskaza Denisa Pavlova, Đorđe Kalen, branilac Dušana Davidovića postavio je pitanje zbog čega je Pavlov saslušavan dva dana nakon davanja iskaza istražnom sudiji, kao i da li je njegov tadašnji branilac bio prisutan.


Pavlov je odgovorio da je pričao sa policijom i bez prisustva svog advokata, ali da tom prilikom nije sačinjen zapisnik niti je išta potpisao.


Ipak Pavlov je optužio pripadnike policije da su ga tokom razgovora ubeđivali da bi trebalo da optuži Dušana Davidovića u dogovoru sa Dušanom Mihajlovićem, da oni već imaju dokaze i da će im obezbediti zajednički prevoz automobilom kako bi se dogovorili.

 

Sudija Mišić konstatovao je na današnjem ročištu i da je prema zakonu, nakon smrti Fedorove majke, porodica Frimerman izgubila pravo na zastupnika u ovom postupku.

Pavlov je, pravdajući se situacijom kod kuće i činjenicom da ima ženu i decu, rekao da je molio Mihajlovića, ali on nije pristao. Dodao je i da nije video da je Davidović udarao Frimermana. Za pripadnike policije je rekao da su u pitanju kolege sa Više škole unutrašnjih poslova koje su ga nakon što je pristao na sve “nasankali da lažno optuži” Davidovića i ako treba prepoznaće ih.


Mihajlović je potvrdio da ga je Pavlović u vozilu pitao da li je video Davidovića kako udara Frimermana, jer je čuo da mu se ovaj hvalio, ali je Mihajlović Pavlovu rekao da nije video ništa od toga.


Podaci iz optužnice u ovom slučaju, a koje je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio 2014. godine pokazuju da je Pavlov već dva puta menjao iskaz.


Tako su Pavlov i Urošević u izjavama, koje su dali dan posle incidenta, naveli da zbog straha prvobitno nisu izneli potpunu istinu. Naime, oni su priznali da je Dušan Davidović takođe učestvovao u tuči Frimermana ali su se plašili njegove reakcije.


„Dušan je tog momka koji je ležao na zemlji šutirao i gazio… Onda je otrčao do krupnog ćelavog momka (Modrinić) koji je ležao na par metara od njega, šutnuo ga par puta u predelu glave i tela, a onda se vratio do visokog mršavog momka koji je ležao na zemlji i opet nastavio da ga šutira i gazi“, naveo je Pavlov u drugom iskazu policiji. On nije krio da se mladić u kariranoj košulji nije pomerao dok su ga udarali.

 

Davidović prethodno osuđivan za nanošenje teških telesnih povreda

Davidović, koji je danas pred sudijom priznao da je tukao Modrinića rekao je da nema veze sa tučom Frimermana, i da se sam javio policiji pet dana nakon incidenta, što ne bi učinio da je kriv.


U iskazu policiji, prema detaljima optužnice Davidović je svoje stanje nakon ovog događaja objasnio stanjem šoka i konfuzije jer je pokušaj oživljavanja Frimermana gledao sa stolice. Kada ga je Bucalo, vlasnik Max BS Team-a, pozvao da dođe i da izjavu rekao je da mu nije bilo jasno zbog čega, jer u incidentu nije učestvovao. Tom prilikom naveo je i da ga je čekao ozbiljan posao na aerodromu i nije želeo mrlju u policiji jer se za taj posao obavljaju bezbednosne provere.


Međutim, CINS je ranije otkrio da je Davidović i ranije osuđivan – 2007. godine na šest meseci zatvora i dve godine uslovno zbog učestvovanja u tuči i nanošenja teških telesnih povreda. Pred Četvrtim opštinskim sudom u Beogradu on je 2007. godine osuđen na šest meseci zatvora, odnosno dve godine uslovne kazne.

Nakon što je tuča prestala Pavlov je tada rekao da mu je Davidović prišao uz reči: „Jesi video kako sam usrao od batina onog kariranog?“ Prema njegovim rečima, Davidović je tada rekao i da bi zbog toga što je došla policija morao da se skloni jer bi to moglo da mu utiče na posao.


Ipak, na ročištu održanom u julu 2014., Pavlov je ponovo promenio iskaz i negirao sve navode iz optužnice.


Urošević je takođe u drugom iskazu policiji rekao da je u tuči učestvovao Davidović: “Davidović je šutirao tog mladića koji je dole pao i to u glavu… sve vreme… šutirao ga je sigurno više puta u predelu glave.”


Branioci svih optuženih danas su ponovo izneli primedbe na kvalifikaciju krivičnog dela u pogledu teškog ubistva Frimermana.


Iako su branioci predložili da se ponovo saslušaju svi svedoci i ponovi deo veštačenja koje se odnosi na tragove krvi na patikama optuženih, sudija Bojan Mišić, koji je na čelu izmenjenog sudskog veća, takav predlog je odbacio i doneo rešenje da se pročitaju zapisnici iskaza svedoka i veštaka datih tokom prethodnog suđenja.


Sudija Mišić konstatovao je na današnjem ročištu i da je prema zakonu, nakon smrti Fedorove majke, porodica Frimerman izgubila pravo na zastupnika u ovom postupku.


Do izricanja pravosnažne presude, Pavlovu, Davidoviću i Uroševiću određen je kućni pritvor, dok se Mihajlović nalazi na slobodi od januara 2014. godine.


Nastavak suđenja zakazan je za 29. januar 2018. godine

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

29. jan 2018.
Saslušanjem Milana Modrinića i Nemanje Gligorina danas je u Višem sudu nastavljeno ponovljeno suđenje za incident ispred splava Sound iz jula 2013. godine
14. sep 2017.
Optuženi Negomir Urošević nije došao pred sudsko veće zbog zdravstvenih razloga, a početak suđenja koji je trebalo da bude u junu, ranije je otkazan jer se prvooptuženi Denis Pavlov nije pojavio
13. apr 2016.
Posle dve i po godine suđenje za ubistvo Fedora Frimermana danas je okončano izricanjem prvostepene presude. Optuženi su tokom procesa negirali krivicu, a tužilac je tražio maksimalnu kaznu
23. jul 2014.
Godinu dana nakon ubistva Fedora Frimermana i nanošenja telesnih povreda njegovim prijateljima, u pritvoru se nalaze trojica radnika obezbeđenja splava Sound, dok je četvrti osumnjičeni pušten da se brani sa slobode. CINS prvi objavljuje optužnicu i detalje koji pokazuju sa kolikom je okrutnošću ovaj zločin počinjen