MultimedijaNovac iz budžeta

Telekom nezakonito iznajmio prostor od Igora Mirovića

29. apr 2021.
Poslovnica Telekoma u Bulevaru Oslobođenja; foto: CINS
Predsednik Vlade Vojvodine i član Predsedništva SNS-a Igor Mirović prihodovao je od Telekom Srbije najmanje 192 hiljade evra na osnovu zakupa poslovnog prostora u centru Novog Sada. Skoro trećina od toga isplaćena mu je pre nego što je poslovnica otvorena. Na osnovu anonimne prijave u kojoj su iznete sumnje u nezakonitost ovog posla tužilaštvo je dugo vodilo predistražni postupak. Prijava je odbačena, a CINS je grafički prikazao probleme u postupku i, prema rečima našeg sagovornika, kršenje Zakona o javnim nabavkama.

Početkom 2008. godine Telekom Srbija sklopila je sa Igorom Mirovićem ugovor o zakupu poslovnog prostora u Bulevaru Oslobođenja u Novom Sadu.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je uspeo da potvrdi da je Mirović ovaj prostor izdavao bar do kraja 2016. godine, što znači da mu je za zakup isplaćeno najmanje 192 hiljade evra. U anonimnoj prijavi koja je u oktobru 2013. stigla u Agenciju za sprečavanje korupcije iznete su sumnje u nezakonitost ovog posla, zbog čega je Više javno tužilaštvo u Beogradu (VJT) vodilo predistražni postupak – postupak pun „rupa“, otkriva CINS.

Telekom se u slučaju zakupa Mirovićevog prostora pozvao na član 111 tadašnjeg Zakona o javnim nabavkama, za šta nije bilo osnova, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

„Nije postojao pravni osnov da se primeni izuzetak iz člana 111 zato što se on odnosi samo na nabavke u oblasti telekomunikacija, a ne na sve nabavke koje sprovodi Telekom kao preduzeće“, navodi Nenadić.

 

Više informacija u istraživanju CINS-a.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Izradu priče je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija. Sadržaj priče je isključiva odgovornost CINS-a i ne odražava nužno stavove FOD, Srbija.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano