AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Subotić nije osporio nijednu činjenicu

14. apr 2014.
Pitanje za Subotića: Da li je šverc cigareta sa ostrva Sveti Nikola počeo u vreme kada je ostrvo bilo u vlasništvu njegove firme?
Serijal tekstova Nečasna savezništva pokrenuo je ozbiljna pitanja na koja se Subotić nije osvrnuo, među kojima su i zašto je Darko Šarić osigurao kredite njegove firme ili zašto ga Američka policijska uprava za droge navodi kao člana Šarićeve grupe, kaže se u odgovoru OCCRP-a na pismo Stanka Subotića

Srpski biznismen Stanko Subotić objavio je pismo na veb portalu e-novine.com i u dnevnom listu Pobjeda kao odgovor na naš petodnevni serijal, Unholy Alliances – Nečasna savezništva, koji su objavili OCCRP, Vijesti, Dan, Delo, Oslobođenje i drugi regionalni mediji.


On nije poslao pismo OCCRP-u niti nam je dao priliku da odgovorimo.


Subotić je okarakterisao našu priču kao nastavak dugogodišnje medijske i političke hajke protiv njega, koje su orkestrirali dnevne novine Vijesti iz Podgorice, crnogorska organizacija civilnog društva MANS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Novinarku OCCRP-a Mirandu Patrucić je opisao kao plaćenicu koju su angažovale ove organizacije da radi njihov prljavi posao.


Priču OCCRP-a je opisao kao laž, a da pri tome nije istakao nijednu činjeničnu netačnost, osim da je imao značajna ulaganja u Crnoj Gori i da je oslobođen u Bariju, što je OCCRP i naveo u tekstovima. Subotić nije imao veću zastupljenost u priči jer je odbio intervju sa nama pod izgovorom pristranosti.


Subotićeva karakterizacija serijala kao političkog napada možda je osmišljena da skrene pažnju sa ozbiljnih pitanja koja su proizašla iz tekstova, a na osnovu dokumenata. Serijal se zasniva isključivo na javnim dokumentima, bankovnim izveštajima, dokumentima o registraciji firmi i sudskim dokumentima iz Crne Gore i drugih zemalja, a ukazuje na uznemirujući šablon partnerstva između biznisa, vlasti i organizovanog kriminala. Kada bi se na ovako nešto ukazalo u drugim zemljama usledile bi ozbiljne posljedice. Subotić predlaže da ih treba odbacit kao običnu politiku. Ne slažemo se.


Subotić je nepravedno napao Mirandu Patrucić. Ona je stalno zaposlena u OCCRP-u i međunarodno je priznati istraživački novinar. Osvojila je važne međunarodne nagrade, držala predavanja i govorila na konferencijama mnogim respektabilnih međunarodnih organizacija, uključujući štokholmski School of Economics, SKUP u Norveškoj, UNESCO, organizaciju Investigative Reporters and Editors iz Sjedinjenih Američkih Država, i desetine drugih. Ona je obučavala i surađivala ne samo sa medijima u Crnoj Gori, nego i brojnim medijima u regionu.


OCCRP nije zainteresovan ili uključen u domaću politiku u Crnoj Gori. OCCRP je regionalna medijska organizacija koja radi u 20-ak zemalja i osvojila je više međunarodnih nagrada nego ijedna druga medijska organizacija u regionu. OCCRP ne finansiraju MANS ili Vijesti nego Međunarodni centar za novinarstvo, Fondacija za otvoreno društvo, Nacionalna zadužbina za demokratiju iz SAD-a, Google Ideas i druge uvažene i dobro poznate organizacije. OCCRP i samo OCCRP je potpuno odgovoran za svoje tekstove i urednički sadržaj.


Serijal je pokrenuo ozbiljna pitanja na koja se Subotić nije osvrnuo, kako u toku rada na serijalu tako i u svom upravo objavljenom odgovoru.

 

Ona uključuju:

– Zašto je Darko Šarić osigurao kredite njegove firme?

– Da li on još uvek kontroliše ostrvo Sveti Nikola preko ofšor firme?

– Da li je šverc cigareta sa ostrva počeo u vreme kada je ostrvo bilo u vlasništvu njegove firme?

– Kako to da se isti šverceri koji su navedeni u optužnicama u Bariju sa Subotićem i crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem pojavljuju godinama kasnije kako šverceri na ostrvu?

– Zašto Američka policijska uprava za droge navodi Subotića kao člana kriminalne grupe Darka Šarića koja se bavila švercom kokaina?

 

Pitali smo Subotića da odgovori na naša pitanja, ali on je odbio.


Predlažemo čitaocima da pročitaju serijal i da sami procene. Objavili smo svu dokumentaciju i čitaoci mogu sami pregledati dokumente i doneti sud.


Subotić ima otvoren poziv od strane OCCRP-a da ponudi potpuno i celokupno objašnjenje za svoje radnje i za svoje ofšor firme. Ako zajedno sa novinarom OCCRP-a ode u relevantne državne službe u Crnoj Gori i u Prvu banku, i zatraži sve podatke i njihovo otkrivanje, mi ćemo objaviti sve informacije za koje može dokazati da je o njima netačno izveštavano.

 

Međutim, moramo napomenuti da administracija premijera Đukanovića nije objavila mnogo dokumenata koji se odnose na ove poslove. Subotić bi trebao da podstakne takvu transparentnost kod svog prijatelja, ako smatra da će potpuna transparentnost očistiti njegovo ime.

 

Đukanović je izjavio početkom aprila da je borba protiv organizovanog kriminala njegov najveći prioritet. Predlažemo da počne sa tako što će odgovoriti na dužu listu pitanja koje imamo za njega, uključujući i zašto su njegova porodična banka, njegovi ministri i zaposlenici, i njegovi stranački zvaničnici radili sa Darkom Šarićem?

 

Ovu situaciju bi trebao istražiti nezavisni tužilac, a Evropska komisija bi trebala da postavi kao prioritet da se tačno odgovori na ova pitanja. Naredni koraci ka pridruživanju EU trebali bi da se oslanjaju na potpunu transparentnost ovih i mnogih drugih slučajeva koje su iznosili mediji u poslednjih desetak godina, na odgovarajuću istragu poslovanja Prve banke i njenog povlašćenog tretmana, te uloge kriminalnih ličnosti kao što su Darko Šarić i Brano Mićunović u crnogorskoj politici.

 

Mi ćemo analizirati te procese i nastaviti da pratimo događaje i čekamo na akciju.

 

*****

 

Autor teksta je urednik OCCRP-a

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano