AktuelnoSud i tužilaštvo

Subotić oslobođen zbog novih dokaza i zastarelosti

18. jul 2014.
Biznismen Stanko Subotić oslobođen je jer su se pojavili novi dokazi, ali i zato što je deo optužbi odbačen zbog zastarelosti

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas kontroverznog biznismena Stanka Subotića optužbi da je predvodio grupu koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine i time oštetila budžet Srbije za više od 56 miliona tadašnjih nemačkih maraka i 7 miliona dolara.

Ovo je druga presuda za Stanka Subotića u ovom postupku. Prvobitno je u oktobru 2011. bio osuđen na šest godina, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo u martu 2013. i naložio da se suđenje ponovi.

Sudija Dragan Milošević obrazložio je zbog čega se sadašnja osobađajuća presuda razlikuje od prethodne, po kojoj je cela grupa bila osuđena.

On je rekao da je tužilaštvo najjače dokaze ponudilo u dokazivanju šverca koji se odigrao tokom 1995, ali da ih nisu uzeli u obzir jer je taj deo optužnice zastareo. Takođe, sudija Milošević je rekao da su se u međuvremenu pojavili i novi dokazi odbrane, zbog kojih je došlo do ove presude.

Negirao je da je postojao ikakav politički pritisak na sud u ovom slučaju.

 

„Smatra se u svakom predmetu u ovom sudu ima političkih uticaja, ali verujte mi, ja ih nisam video“, rekao je sudija.

Subotić i ostalih 11 prisutnih, od ukupno 15 ljudi sa optužnice, čitanje presude pratili su mirno.

Nakon izricanja presude, Subotić je kratko rekao da je ona za njega bila očekivana i da je postupak protiv njega bio iskonstruisan od strane političara koji su predvodili prethodne vlade – Vojislava Koštunice i Borisa Tadića.

 

Sud: Vojska SRJ kontrolisala uvoz cigareta


Sudija Milošević je rekao da su iz Makedonije stigli novi dokazi, kojih nije bilo tokom prethodnog postupka.

Prema njegovim rečima, od Jordana Ristovskog, likvidacionog upravnika firme koja je pravno nalsedila preduzeće Makedonijatabak (od koga je Subotić kupovao cigarete), stigla je originalna dokumentacija uz pomoć koje je utvrđeno da jedno od preduzeća iz „lanca“ šverca nije kontrolisao Stanko Subotić, već vojska Jugoslavije.

„Mi smo pitali Vojsku Srbije, pravnog naslednika Vojske SRJ, ali smo dobili odgovor da nam ne mogu odgovoriti, dakle, ni da ni ne. Sud je prihvatio da sam izvede ove dokaze. Makedonska država se u više navrata oglušila o molbe da dostavi ove podatke, koje su imali u posedu. Firma Succes nije bila pod kontrolom Stanka Subotića nego Vojske SRJ“, rekao je sudija.

Predsedavajući sudskog veća konstatovao je da su u radu tadašnje Savezne uprave carina postojale nepravilnosti, ali da pojedine optužene nije moguće osuditi za ta dela.

„Kada je reč o Mihalju Kertesu (bivši direktor carine), Stevanu Banoviću i Nebojši Nikoliću (radili u carini), sud ima stav da su oni preduzimali neke nezakonite radnje, ali navodi optužnice su da su oni radili isključivo za Stanka Subotića. Pošto sud nije našao da je Stanko Subotić organizovao kriminalnu grupu, nije bilo osnova za pojedinačne osude za te radnje, jer bi sud prekoračio postavke optužnice“, rekao je sudija.

Tužilaštvo je tražilo rok od 30 dana za podnošenje žalbe na ovu presudu.

Inače, ovo nije jedini postupak koji se protiv Subotića vodio za šverc cigareta. On je zajedno sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, koji mu je bliski prijatelj, bio optužen 2008. godine u Italiji zbog sumnji da je pomogao u međunarodnom krijumčarenju cigareta. Pet godina kasnije, Subotića su oslobodili, dok se od optužnice protiv Đukanovića odustalo.

Milo Đukanović i Stanko Subotić


U Srbiji je Subotić bio optužen da je učestvovao u švercu cigareta 30. novembra 2007. Za njim je bila raspisana Interpolova poternica koja je važila do sredine prošle godine. Tokom suđenja, živeo je u Švajcarskoj koja nije želela da ga uhapsi i isporuči Srbiji. Tokom suđenja, Subotić se iz inostranstva obraćao medijima i tvrdio da Demokratska stranka, koje je tada upravljala zemljom, vrši progon nad njim i namešta mu optužbe.

Nakon što je Sprska napredna stranka (SNS) formirala vlast, Subotić se vratio u Srbiju u julu prošle godine kada je bila ukinuta Interpolova poternica i omogućeno mu da se brani sa slobode.

Organized Cime and Corruption Reporting Project (OCCRP) u nedavno objavljenom serijalu otkrio je veze Stanka Subotića sa Darkom Šarićem, optuženim za krijumčarenje više od pet tona kokaina i pranje 20 miliona evra.

Naime, Šarić je 2009. godine Subotićevoj firmi dao garancije za kredite koje je Subotić uzimao od Prve banke, koja se nalazi u vlasništvu porodice Mila Đukanovića. Subotić je u intervjuu koji je dao za televiziju B92 rekao da poznaje Šarića, ali da nije poslovao sa njim. Istraživački serijal OCCRP u kojem su izneti dokazi, pročitajte ovde.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

18. jul 2014.
Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas kontroverznog biznismena Stanka Subotića optužbi da je švercovao cigarete tokom 1995. i 1996.
14. apr 2014.
Serijal tekstova Nečasna savezništva pokrenuo je ozbiljna pitanja na koja se Subotić nije osvrnuo, među kojima su i zašto je Darko Šarić osigurao kredite njegove firme ili zašto ga Američka policijska uprava za droge navodi kao člana Šarićeve grupe, kaže se u odgovoru OCCRP-a na pismo Stanka Subotića
11. apr 2014.
Crna Gora je sada ponovo zemlja koja švercuje cigarete. Logistička baza za šverc cigareta tokom 2012. i 2013. godine bilo je malo ostrvo nedaleko od Budve na kojem su bili smešteni šverceri iz Italije tokom boravka u Crnoj Gori
10. apr 2014.
Planovi da se Budva pretvori u Monte Karlo su propali, a poreznim obveznicima ostalo je da vrate dug