AktuelnoLicnostProjektiŠarićPrekogranični organizovani kriminalSud i tužilaštvo

Darko Šarić osuđen na 20 godina zatvora

13. jul 2015.
CINS/S. Dojčinović
Specijalni sud Šarića proglasio krivim  za šverc više od pet tona kokaina i osudio na 20 godina. Rodoljub Radulović osuđen na 11,5 godina, a troje ljudi je oslobođeno

Darko Šarić i najveći deo njegove grupe osuđen je u prvostepenom postupku zbog organizovanja kriminalne grupe i šverca oko 5,7 tona kokaina iz zemalja Južne Amerike u Evropu. Šarić, koji nije hteo da prisustvuje čitanju presude, osuđen je na 20 godina zatvora.

 

Osim Šarića, na 20 godina osuđen je i Goran Soković. Željko Vujanović osuđen je na 18, Marko Pandrc, Boško Nedić i Nenad Novaković na po 15, Darko Tošić i Nikola Dimitrijević na 13 godina i 6 meseci; na 12 i po godina osuđen je Petar Obradović a na 12 – Miloš Cajić i Milan Milovac.

 

Najveći deo grupe – Borislav Tunjić, Živko Sibinski, Marko Dabović, Marko i Vladimir Račić, Boban Stojiljković i Nebojša Sretenović – osuđen je na 11 godina, dok je na 11 godina i 6 meseci osuđen Rodoljub Radulović

 

Svedoci saradnici osuđeni su na po nekoliko meseci zatvora: Neboša Joksović – 5; Draško Vuković – 8; Radan Adamović na 10 meseci.

 

Bojan Stanojković, Darko Gazdić i Aleksandra Mišić su oslobođeni optužbi. 

 

Pre nego što je pročitao presudu predsedavajući sudskog veća, sudija Siniša Petrović, rekao je da Šarić ne prisustvuje čitanju presude jer to nije želeo. 

 

Šarić, Soković, Vujanović i Dragan Dudić Fric (ubijen 2010) označeni su u presudi kao organizatori grupe. Obrazlažući presudu, Petrović je rekao da su dokazi izvedeni na sudu – pribavljeni zakonito, da ovaj sud jeste bio nadležan da sudi – iako konkretna dela šverca kokaina nisu obavljana u Srbiji, i da su činjenice, osim na osnovu dokaza, utvrđene i na osnovu iskaza svedoka saradnika, te iskaza onih članova grupe koji su ranije osuđeni, jer su sa Tužilaštvom postigli sporazum o priznanju krivice.

 

Osim za šverc kokaina, pojedini članovi grupe danas su osuđeni i zbog nošenja oružja bez dozvole ili posedovanja falsifikovanih pasoša. Svim optuženima, uključujući i Šarića, u kaznu će biti uračunato i vreme proveden u pritvoru.

 

Sudija Vučinić produžio je rok za žalbe na ovu presudu sa 15 na 30 dana.

 

Protiv Šarića i njegovih saradnika bilo je podignuto ukupno pet optužnica za šverc narkotika a objedinjeno suđenje počelo je aprila 2013. godine. Osim ovog, protiv Darka Šarića pred Specijalnim sudom traje još jedan posutpak: za pranje novca stečenog trgovinom narkoticima. 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano