AktuelnoMedijski regulatoriPolitičke partije

Savetnica predsednika Vučića: Ne vidim razlog da REM ne objavi izveštaj

05. sep 2019.
Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević; foto: Insajder
Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije, u pisanom odgovoru CINS-u kaže da ne vidi nijedan razlog zašto REM ne bi objavio izveštaj o nadzoru medija tokom predizborne kampanje 2016. godine. Ona takođe kaže da je Vučić bio prisutniji od drugih, jer su mediji pratili i njegove aktivnosti kao predsednika Vlade tokom kampanje.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je nedavno objavio dugo skrivani izveštaj Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o medijskom izveštavanju tokom predizborne kampanje 2016. godine i otkrio da su televizije sa nacionalnom frekvencijom u potpunosti bile u službi vladajuće Srpske napredne stranke.

Na pitanje novinarke CINS-a da prokomentariše to što REM nije objavio sporni izveštaj, već su to otkrili novinari CINS-a, Vasiljević je rekla da je to pitanje za REM.

„Ja zaista ne mogu da nagađam šta su bili njihovi razlozi i da li su oni imali zakonsku obavezu da ovaj izveštaj objave. Ja lično ne vidim ni jedan razlog za neobjavljivanje“, smatra Suzana Vasiljević.

Ona je takođe prokomentarisala i to što je SNS lista predvođena Aleksandrom Vučićem, prema izveštaju REM-a, bila daleko više zastupljena u medijima od drugih lista za vreme predizborne kampanje 2016. godine. Vasiljević razliku u korist Vučića vidi u tome što su mediji prenosili Vučićeve aktivnosti kao predsednika Vlade, među kojima su i brojni susreti sa svetskim liderima.

„Dakle, ovo se odnosi na ukupnu zastupljenost osobe pod imenom i prezimenom Aleksandar Vučić, koji je u tom trenutku predsednik Vlade i nosilac liste, što će reći da je REM sabrao minutažu svih priloga u kojima se pominje Aleksandar Vučić”, stoji u odgovoru Vasiljevićeve.

Međutim, ovo nije tačno, jer je REM u izveštaju iz 2016. godine do kojeg smo došli predstavio prisutnost izbornih lista tokom predizborne kampanje, ne i Vučićeve državne aktivnosti. Nakon što smo ovo napomenuli Suzani Vasiljević i tražili da u skladu sa tim pojasni svoje odgovore, ona je ostala pri ranijoj izjavi.

Takođe, Vasiljević je prokomentarisala i to što je Vučić gostovao u emisiji Intervju emitovanoj na B92, što nije omogućeno nijednom predstavniku opozicije.

„Predsednik Vučić je gostovao u emisiji kao predsednik Vlade, a ne kao nosilac liste”, kaže Vasiljević.

Za emisiju na TV Prva o Vučićevoj poseti kraju iz kog potiče njegova porodica kaže da je bila dogovorena pre kampanje i da se u njoj Vučić takođe pojavio kao predsednik Vlade, a ne nosilac liste.

„Emisija o selu iz kog potiče njegova porodica je, takođe, snimljena kao priča o predsedniku Vlade koji obilazi kuću svojih predaka, a ne kao predizborni program i u njoj nisu pominjani ni politički protivnici, ni političke teme”, navodi Suzana Vasiljević.

Izveštaj iz 2016. godine REM-a koji je objavio CINS pokazuje favorizovanje Srpske napredne stranke.

Tako je recimo u periodu od 4. marta do 21. aprila izborna lista čiji je nosilac bio Aleksandar Vučić u centralnim informativnim emisijama (dnevnicima i vestima u udarnim terminima) bila zastupljena šest sati i 25 minuta, odnosno skoro trećinu ukupnog vremena koje su kandidati imali, dok je opoziciona Demokratska stranka dobila dva sata i 46 minuta.

Nakon teksta, Regulatorno telo za elektronske medije je dva puta reagovalo, uz uvrede i omalovažavanje, ne demantujući navode CINS-a. Oni su takođe naveli da, s obzirom da je više organizacija objavilo izveštaje o zastupljenosti izbornih lista, završni izveštaj „Savet REM-a nije ni razmatrao, jer nije bilo nikakve potrebe za tim”.

Opozicioni Pokret slobodnih građana kao i organizacija 1 od 5 miliona su zbog nalaza u tekstu tražili smenu članova Saveta REM-a.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

30. maj 2024.
U nedelju 2. juna građani širom Srbije biraće predstavnike u lokalnim parlamentima. Evo ko se i gde takmiči za glasove građana.
27. maj 2024.
Tri aviona koja su početkom 2022. godine sletela u Beograd nosila su robu vrednu skoro tri miliona evra. Iako stranke u Srbiji inače ne uvoze stvari iz inostranstva, ovu robu uvezla je vladajuća Srpska napredna stranka. CINS i OCCRP otkrivaju šta se krije iza ovog neuobičajenog uvoza i veze kontroverznog rumunskog biznismena sa firmom koja je robu izvezla.
17. maj 2024.
Za obuku članstva Srpska napredna stranka je 2022. dala 48 miliona dinara firmama iz Nemačke i Velike Britanije. CINS otkriva ko se nalazi iza njih.
30. apr 2024.
Pred ponovljene izbore za odbornike u Beogradu pogledajte kakve su, po opštinama, rezultate ostvarile liste koje su se kandidovale na prošlogodišnjim izborima.