AktuelnoMedijski regulatori

REM potvrdio pisanje CINS-a

30. avg 2019.
Ponovo se nalazimo u situaciji da sa Regulatornim telom za elektronske medije razgovaramo preko saopštenja, recimo poslednji put. Ovog puta jednu vrednu činjenicu su potvrdili.

Nakon što smo objavili tekst „Tajni izveštaj REM-a: Televizije pred izbore u službi Vučića”, REM se oglasio saopštenjem. U saopštenju su vređali novinare CINS-a i insinuirali da nismo profesionalni te da insistiramo na „glupostima”. Nažalost ovakvu scenu smo već videli, nakon što smo u aprilu objavili da je najviše telo REM-a ignorisalo nalaze svojih službi kako bi opravdalo kampanje Pinka i Studija B.

Ako zanemarimo uvrede i insinuacije, videćemo da je REM u saopštenju potvrdio autentičnost informacija koje je CINS koristio prilikom istraživanja. Tako navode da su izveštaj imali, ali da ga nisu razmatrali:

„Kada je kampanja završena, više organizacija je objavilo izveštaje o zastupljenosti, te se završni izveštaj Savet REM nije ni razmatrao, jer nije bilo nikakve potrebe za tim”. Pored poznatih brojki o vremenu pojavljivanja kandidata REM ništa drugo nije mogao da uradi, tvrde, jer ne mogu da „uređuju programe komercijalnih televizija, niti da određuju ko će se i koliko na njima pojavljivati”.

Kažu i da smo ove informacije mogli da saznamo u REM-u.

Da su pristali na intervju ili odgovorili na pitanja, takva tvrdnja bi imala smisla.

Kao uvek, i ovog puta REM je dobio upit za intervju u vezi sa izveštajem o radu medija u kampanji 2016. Novinari su poslali imejl 16. avgusta uz molbu da nam obezbede sagovornika u narednih sedam dana. Kako nismo dobili odgovor, 23. avgusta im je stigao drugi imejl sa konkretnim pitanjima: zbog čega je REM tvrdio da izveštaj ne postoji; zašto izveštaj nikada nije objavljen; da li je izveštaj bio na dnevnom redu Saveta REM-a i, ukoliko jeste, tražili smo datum sednice na kojoj se razgovaralo o tome.

Ono što znamo je da su na sednicama Saveta, najvišeg tela REM-a, razmatrani periodični izveštaju o zastupljenosti u predizbornoj kampanji, ali isti nisu objavljeni, što REM takođe nije objasnio.

Ovih putem pozivamo REM da objave periodične izveštaje, kao i sve dokumente koje smo ranije tražili, a koje nikada nisu poslali.

Time završavamo i komunikaciju putem saopštenja, jer to nije način na koji državne institucije treba da odgovaraju novinarima koji štite interes građana. Gospoda iz REM-a nas uvek mogu dobiti na brojeve telefona i imejl adrese koje smo im poslali.

Još nešto, poređenje sa košarkašem Kajri Irvingom nije primereno, posebno ne kada uzmemo u obzir da g. Irving sa teorijom o Zemlji kao ravnoj ploči nikada ne bi prošao CINS-ov proces provere činjenica.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano