AktuelnoPrekogranični organizovani kriminalSud i tužilaštvo

Šariću nastavljeno suđenje pred istim sudijama

18. sep 2015.
bg.vi.sud.rs
Predsedavajući sudija Siniša Petrović: O Šarićevom zahtevu odlučeno, rešenje dostavljeno podnosiocu, a mi idemo dalje

Suđenje Darku Šariću u postupku za pranje novca nastavljeno je pred istim sudijama, izvođenjem novih dokaza – dokumenata o poslovanju preduzeća Mitrosrem, Jedinstvo, Vojvodina ad, Putnik, Štampa sistem i drugih.


U vezi sa Šarićevim zahtevom da se tročlano veće, koje ga je u odvojenom postupku osudilo za šverc kokaina, izuzme iz ovog procesa, predsedavajući Veća, sudija Siniša Petrović, rekao je da je o tom zahtevu odlučeno, da je rešenje dostavljeno podnosiocu a da “mi idemo dalje”.


Pre nastavka izvođenja novih dokaza, pred sudom je govorio Bojan Stanojković, koji je sa Šarićem takođe bio optužen za šverc kokaina, ali je u tom procesu oslobođen. On se do sada nije pojavljivao pred sudom, odnosno, suđeno mu je u odsustvu.


Stanojković je rekao da je državljanin Crne Gore, da stanuje u Budvi, da je po zanimanju turistički radnik, a da od imovine ima hotel u Budvi i kuću, koja mu je u ovom postupku oduzeta. Na poziv da se izjasni o krivici, Stanojković je odgovorio:


– Nisam kriv za ovo što mi tužilac stavlja na teret, nisam uradio nijedno krivično delo. Kada malo proučim optužnicu, tada ću moći detaljnije da se izjasnim o svemu.


Među prikazanim dokazima bilo je nekoliko desetina ugovora: o pozajmicama, preuzimanju duga, kupoprodaji firmi ili dobara; izvodi sa bankovnih računa, ali i zapisnici o pretresu stanova nekoliko okrivljenih i svedoka.


Zamenik tužioca Saša Ivanić rekao je da će “komparacija ovoga sa presretnutim telefonskim komunikacijama uveriti sudsko veće šta je bila prava priroda ovih pravnih poslova”, te kao primer naveo dokumenta o trgovini semenskim kukuruzom u količinama “koje bi mogle nahraniti neke zemlje sa milionima stanovnika”.


Veći deo pretresa prošao je u polemici između advokata odbrane i sudije, zbog načina izvođenja dokaza, jer je, prema mišljenju advokata, sve bilo isuviše brzo, imajući u vidu da je dokumentacija veoma obimna.


Suđenje će biti nastavljeno 30. oktobra.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend