AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Šarić najavio odbranu za pranje novca

05. mar 2015.
bg.vi.sud.rs
Darko Šarić rekao sudiji da je spreman da odbranu po optužnicama za pranje novca iznese na prvom narednom pretresu koji bude trajao dva dana

Darko Šarić, koji je sa još 17 ljudi optužen za pranje novca, najavio je da će uskoro izneti odbranu, te odgovarati na pitanja tužioca i sudija.

Predsedavajući sudskog veća sudija Siniša Petrović obratio se Šariću na početku današnjeg pretresa u vezi sa odbranom koju bi ovaj trebalo da iznese po setu optužnica koje ga terete za pranje novca.

– Mislio sam ili kad tužilac završi ili kad zakažete za dva dana, pa celokupnu.. Ja sam spreman, mogu i na sledećem pretresu – odgovorio je Šarić, koji je o ovim optužnicama već govorio u maju 2014. godine, kada je, kako je sam rekao, izneo “kostur” odbrane.


Na konstataciju sudije Petrovića da je sledeći pretres u aprilu, Šarić je dodao: “Mogu i tada”.


Tokom današnjeg ročišta prikazana je poslovna dokumentacija preduzeća Jedinstvo iz Gajdobre. U pitanju je jedna od firmi preko koje je, prema optužnici, Šarićev novac “prao” Radovan Štrbac.

Među dokumentacijom je bilo nekoliko ugovora o preuzimanju dugova između ovog preduzeća i kompanija VB Šešo i Viktorija Logistic, računi, fiskalni ili gotovinski, za nabavku goriva ili đubriva, nekoliko desetina ugovora o pozajmici između Radovana Štrpca i Jedinstva, veliki broj naloga za uplatu ili prenos novca – preko NLB banke, Metals banke ili Pošte kao i dokumentacije o sudskim sporovima koje su zaposleni pokretali protiv ovog preduzeća, a kojima je Štrbac isplaćivao naknade.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić rekao je da se radi o “fiktivnim računima i nalozima za prenos kojima je uplaćivan gotov novac za tekuće poslove Jedinstva” i istakao da Tužilaštvo osnovano sumnja da je reč o “prljavom” novcu Darka Šarića.


Opklada o priznanju krivice


Štrbac je rekao da jeste vršio ove uplate, da je to radio od svog novca jer je hteo da finansijski oporavi preduzeće, ali da su pojedina dokumenta o uplati u njegovoj poslovnoj banci – falsifikovana, i to od strane banke. Štrbac je takođe rekao i da nikada nije uplatio nikakav novac preko Pošte Srbije:

– Danas ću da potpišem sporazum o priznanju krivice ako Tužilaštvo pronađe neki dokaz o prikrivanju novca, jednu uplatnicu iz Pošte. Da se poštanskom uplatom može prikriti nelegalno poreklo novca – a ne može, jer i Pošta mora da prijavi transakcije veće od 15.000 evra – opet kažem da nijedan dinar nisam uplatio preko pošte.

 

Zamenik tužioca Saša Ivanić od Štrpca je tražio da objasni jednu uplatnicu – iz Pošte – koja je prethodno prikazana pred sudom. Reč je o uplati 223.319,17 dinara kompaniji “Fitofarmacija Galenika” iz maja 2009. godine. Time je počela rasprava o tome da li je moguće uplatiti novac preko Pošte bez potpisa ili nije.

Štrbac: Je l ima tu negde moj potpis? Ovo nije moj potpis, niti ima popisa niti sam ja to uplatio, samo u NLB banci i nigde više.

Ivanić: Sudija, ja mislim da je ovo notorna činjenica, ako ćemo ovo da dokazujemo, onda… Pa jeste li vi, kao predsednik veća, ikada potpisali nalog u Pošti?

Advokat Dragan Plazinić (branilac Radovana Štrpca): Na svakoj mojoj uplatnici, a skoro sam uplatio prebacivanje materijala na disk, je moj potpis. Onaj poštanski službenik me primorava da je potpišem.


Okrivljeni Nebojša Jestrović je rekao da “u poslednje tri godine nijedan ovakav nalog ne može bez potpisa – jedan mi nađite i ja ću odmah da potpišem sporazum o priznanju krivice”.


Nešto kasnije, kada je opet bila prikazana uplatnica sa pečatom Pošte, zamenik tužioca opet je skrenuo pažnju na tu uplatu i rekao:


– Govorim ovo samo zato što je okrivljeni rekao da je spreman da potpiše sporazum o priznanju, ako nađemo neki dokaz uplate u Pošti. Evo ga, sa njegovim potpisom, iako ga on sad opovrgava.


Nastavak suđenja Šariću za pranje novca zakazan je za 8. april. 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano