AktuelnoPrekogranični organizovani kriminalSud i tužilaštvo

Šarić: Nemam ugovore o novcu, sa prijateljima sam radio na reč

21. maj 2015.
CINS/S. Dojčinović
– Nijedan ugovor sa prijateljima nemam. Nisam se obezbedio za taj novac i sad vidim da je to katastrofa – rekao Darko Šarić iznoseći odbranu 

Darko Šarić, optužen za pranje 22 miliona evra stečenih navodnom prodajom kokaina, rekao je danas pred Specijalnim sudom da veliki deo novca, iz optužnice, jeste njegov, ali legalno stečen.


Šarić je, iznoseći odbranu, rekao da je prodajom Štampe VAC-u zaradio 27 miliona i detaljno objasnio kako je taj novac dalje davao Draganu Dudiću Fricu i drugim poslovnim saradnicima. Prema Šarićevim rečima, za ove transakcije nikada nisu pravljeni ugovori, već da je novac davao “na reč”:


– Imam samo račune iz banaka. Nijedan ugovor sa prijateljima nemam. To nije u redu, ako za to treba da odgovaram, onda neka. Bio sam glup, sve sam na reč radio. I danas bih sa nekima od njih radio tako, ali nije to dobro. Nisam se obezbedio za taj novac i sad vidim da je to katastrofa.


Prema Šarićevim rečima, novac od prodaje Štampe uplaćen je na račun firme Lafino Trade LLC, odakle je deo prebačen u Prvu banku u Podgorici, a ostatak novca dat Dudiću, Zoranu Ćopiću, Rodoljubu Raduloviću i Marku Daboviću. U Crnoj Gori je, kako kaže, sarađivao sa jednim biznismenom, čije ime nije hteo da otkrije ali i sa firmom Kamarilo, iza koje, navodno, stoji Ljubiša Buha, koga je Šarić najavio kao svedoka.


Kada je reč o navodima optužnica, Šarić je potvrdio da je bio zainteresovan za kupovinu preduzeća Bačka iz Sivca, Mladog Borca iz Sonte i Jedinstva iz Gajdobre, ali da je njegov saradnik, takođe optuženi, Radovan Štrbac u tom poslu radio i iz sopstvenih interesa.


– Radovan ništa nije slagao, ali prećutao neke stvari jeste. Ja sam kod njega uvek imao oko 200.000 evra, od 2008. godine. Sređivao mi je oko kuće, neku trafostanicu, jer to naselje je bilo divlje, slepo sam mu verovao. Da li je on taj novac dao za Gajdobru, nisam ga pitao.


Šarić tvrdi i da je za “taj pravni deo”, odnosno prebacivanje novca sa računa jedne na račun drugih firmi bio zadužen uglavnom Dragan Dudić, jer se on u to, kako kaže, nije razumeo.


Prema njegovim rečima, za kupovinu nekoliko hotela u Vojvodini bio je zainteresovan njegov prijatelj, takođe optuženi, Nebojša Jestrović, kome je on pomagao:


– Hteo sam da pomognem Nebojši, ali sam imao u planu da u hotelu Putnik otvorim kazino i noćni klub, to za moga brata, pošto njega samo to zanima.


Šarić je više puta ponovio da je novac za ove hotele obezbeđen preko firme Financial Angels, sa Devičanskih ostrva, i to delom i od uplate Miroslava Miškovića od 5,5 miliona evra.


Kako je Šarić rekao, transakcije među firmama Lafino Trade LLC, Matenico LLC, Mat Company delimično su bili “prebijanje dugova” među poslovnim saradnicima, koju su se bavili uglavnom cementom i brodovima. On je želeo da ulaže i u poljoprivredu, ali te poslove, što zbog ekonomske krize što zbog pokretanja istrage i medijskih navoda, nije uspeo da dovede do kraja.


Šarić je iznošenje odbrane po optužnicama za pranje para počeo još aprila 2014. godine, kada se, prvi put posle predaje, pojavio pred Specijalnim sudom, ali je tada tražio više vremena kako bi se pripremio. 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano