AktuelnoSrbija

Aleksandar Simović osuđen na 20 godina, svedočenje Bojovića tendenciozno

17. dec 2013.
Aleksandar Simović tokom hapšenja
Sud je uvažio nalaz veštaka, koji su otkrili Simovićevu DNK na lisicama kojima je ubijeni Vukojević verovatno vezivan, dok je svedočenje Sretka Kalinića ocenjeno kao verodostojno

 

Specijalni sud osudio je danas Aleksandra Simovića za ubistvo Zorana Vukojevića i nedozvoljeno držanje oružja. Za takvo ubistvo je predviđeno 20 godina zatvorske kazne, a za neovlašćeno držanje oružja dve godine, ali je sud izrekao jedinstvenu kaznu od 20 godina. Sud je takođe oduzeo oružje koje je pronađeno u Simovićevom stanu.

Predsednik sudskog veća Velimir Lazović rekao je da su za ubistvo postojala dva motiva: novac, i činjenica da je ubijeni bio svedok-saradnik u procesima protiv Zemunskog klana i ubistva Zorana Đinđića.

Svedočenja Luke Bojovića i Vladimira Milisavljevića sud je ocenio kao tendenciozna. (više o svedočenjima možete pročitati ovde).

 

 

Ubistvo Vukojevića

Prema onome što je sud utvrdio, Aleksandar Simović, Zoran Pović i više neidentifikovanih lica lica 3. juna 2006 oteli su Zorana Vukojevića Vuka ispred njegove kuće u Zemunu, ubacili u kola i odvezli na auto-put Beograd-Šid 62-63. Tamo ga je Simović više puta udario u glavu pištoljem, a potom pucao u njega iz ‘magnuma’ kalibra 357 mm i pogodio ga u glavu, grudi i vrat. Potom je telo ubijenog Vukojevića zapaljeno i ostavljeno pored puta.


U obzir su uzeti nalazi veštaka koji su otkrili Simovićevu DNK na lisicama kojima je ubijeni Vukojević verovatno vezivan, kao i svedočenje Sretka Kalinića, za koje je takođe utvrđeno da je verodostojno, jer je izneo više posrednih saznanja i detalja o ubistvu. Kalinić je sudu prethodno rekao da je Vukojević pre nego što je ubijen udaran pištoljem po glavi, što je potvrđeno pri analizi rana na telu ubijenog.

Sud je takođe konstatovao da su u ubistvu učestvovale i za sada neidentifikovane osobe, kao i Zoran Pović koji je takođe stradao pod nerazjašnjenim okolnostima, na osnovu njegove DNK i vremenske povezanosti ubistva Vukojevića i njegove smrti.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

03. apr 2014.
Rade Rakonjac, koji je juče ubijen u mafijaškom obračunu u Beogradu, bio je visoko pozicioniran u klanu Luke Bojovića, gde je, prema podacima iz policije, bio podređen njegovim najbližim saradnicima - Milošu Petroviću Pižonu i Vladimiru Mijanoviću
11. mar 2014.
Slobodan Šaranović, osumnjičen za organizovanje ubistva Nikole Bojovića, neće biti izručen Srbiji, odlučio je Apelacioni sud Crne Gore. Razlog je to što je ubistvo planirao u Crnoj Gori, a ne Srbiji
09. dec 2013.
Luka Bojović iz pritvora u Madridu kaže da niti zna zašto ga zovu da svedoči na suđenju Aleksandru Simoviću iz Zemunskog klana, nema pojma ko je i kako ubio zaštićenog svedoka Zorana Vukojevića, u životu nije video Kalinića, mada je upoznat sa tim  da je svirepo likvidirao njegovog kuma. Kalinić mu odgovara da laže i poručuje: Moja sućut
14. jun 2013.
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), u saradnji sa regionalnom novinarskom mrežom Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), objavljuje onlajn bazu dokumenata Milorada Ulemeka, poznatog kao Legija. Baza sadrži preko 70 dokumenata na više od dve i po hiljade strana o Legiji i njegovim saradnicima uključujući sudske spise, krivične prijave, dokumentaciju o kompanijama i imovini stečenoj kriminalnim aktivnostima