AktuelnoOružje

Radić: Ukrajinski avion prevozio mine iz Krušika, koristili stari avion zbog niže cene

19. jul 2022.
Mina iz srušenog aviona; screenshot: Reuters
Ukrajinski avion koji je poleteo iz Srbije i srušio se u Grčkoj prevozio je mine iz Krušika, kaže za CINS vojni analitičar Aleksandar Radić. On objašnjava okolnosti pod kojima je za transport oružja izabran stari avion Antonov.

Nakon pada aviona u Grčkoj u subotu, mediji su pisali da je kompanija Valir, koja je trgovala ovim oružjem, obavestila grčki Koordinacioni centar za traganje i spasavanje (ESCED) da su se u srušenom avionu nalazile minobacačke mine M62 80mm i 62mm i M67 82mm. Njihov krajnji korisnik, prema izjavi ministra odbrane Nebojše Stefanovića, bilo je Ministarstvo odbrane Bangladeša.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava za CINS da ove mine proizvodi kompanija Krušik iz Valjeva. Dodaje da minobacačke mine čine dobar deo izvoza Srbije, da se prodaju „od Latinske Amerike do Indonezije“ i da ih sada ima u Ukrajini, na Bliskom istoku i severu Afrike.

„Bangladeš je naš tradicionalni kupac od vremena Tita i koristi naše minobacače.“

Robu je prevozio ukrajinski avion Antonov 12BK kompanije Meridian. Kada se biraju avioni za transport robe važna je cena, objašnjava Radić. Zbog pandemije virusa korona cene transporta su jako porasle, a situacija se pogoršala nakon rata u Ukrajini:

„Oni generalno prevoze robu, ne samo naoružanje i vojnu opremu, zato što je cena koje se nudi na tržištu niža“.

Prema pisanju portala Tango Six, ovo je drugi ukrajinski avion registrovan za prevoz transporta istog tipa koji se u poslednjih 14 dana srušio nakon poletanja iz Srbije. Portal piše da takvi avioni nisu nebezbedni sami po sebi, ali da su stari i nemaju adekvatnu jeftinu modernu zamenu.

Mesto nesreće u Grčkoj; screenshot: Reuters

Beli tragovi na mestu pada aviona mogu da ukazuju na sadržaj mina koje su bile u avionu – kako vežbovnih, odnosno školskih, tako i osvetljavajućih, objašnjava Radić.

Meštanima sela nadomak nesreće u Grčkoj u prvi mah savetovano je da ne otvaraju prozore i da ne koriste klima uređaje kako ne bi udisali zagađen vazduh.

„To su procedure koje su postale u moderno vreme uobičajene. Da se za svaki slučaj sagleda čitava situacija“, objašnjava Radić.

Podsetimo, ukrajinski avion, koji je leteo iz Niša za Jordan, srušio se na severu Grčke u subotu uveče. Poginulo je osmoro članova posade, a prema informacijama portparola Ministarstva inostranih poslova Ukrajine Olega Nikolenka (Oleg Nikolenko) svi su bili državljani Ukrajine. Snažna eksplozija uznemirila je lokalno stanovništvo, a video snimci pada postali su udarna vest.

Nebojša Stefanović sutradan je u obraćanju domaćim medijima naveo da je reč o 11,5 tona naoružanja proizvedenog u zemlji, a da je vlasnik te robe bila privatna kompanija Valir.

Ova firma je osnovana krajem 2019. i, prema finansijskom izveštaju, u prvoj godini poslovanja zabeležila je preko 1,5 milijardi dinara poslovnog prihoda. Njen vlasnik danas je Mladen Bogdanović, međutim bugarski Arms Watch stvarno vlasništvo nad ovom firmom dovodi u vezu sa Slobodanom Tešićem.

Tešić je široj javnosti postao poznat zbog afere Krušik kada je Aleksandar Obradović, uzbunjivač, ukazivao na privilegovan položaj Tešićevih firmi koje su kupovale oružje po nižim cenama u odnosu na konkurenciju. Tešić je od 2017. pod sankcijama SAD, navodi Arms Watch, dok je ranije bio i pod sankcijama UN-a.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

03. avg 2022.
Od kada se srušio avion u Grčkoj, javnost se pitala ko je iza firme Valir koja je prodavala mine iz Krušika. CINS danas otkriva ko su ljudi u ovoj firmi.
11. mar 2022.
U rezoluciji o Mjanmaru Evropski parlament proglasio i Srbiju, Kinu i Rusiju odgovornima za zločine u toj zemlji jer su snabdevali oružjem mjanmarsku huntu.
22. feb 2022.
Srbija je izvezla rakete vredne 4,7 miliona evra Mjanmaru 2021. par dana nakon puča koji je doveo do civilnog rata u toj zemlji. U mesecima krvavih obračuna koji su usledili, Srbija je izdala još četiri dozvole za izvoz oružja.
17. dec 2013.
Uzbudljivo napisano i pažljivo dokumentovano svedočenje novinara Mateja Šurca i Blaža Zgage o tome kako su slovenački trgovci oružjem Muslimanima i Hrvatima tokom ratova devedesetih prodavali oružje iz skladišta JNA po pet-šest puta višim cenama nego na međunarodnom tržištu, objavljeno je u tri knjige, Prodaja, Preprodaja i Prikrivanje