AktuelnoOružje

Evropski parlament osudio Srbiju zbog izvoza oružja u Mjanmar

11. mar 2022.
Evropski parlament; Foto: EP
U rezoluciji o Mjanmaru Evropski parlament proglasio i Srbiju, Kinu i Rusiju odgovornima za zločine u toj zemlji jer su snabdevali oružjem mjanmarsku huntu.

Nakon više od godinu dana od kada je vojna hunta u Mjanmaru preuzela vlast u toj zemlji, Evropski parlament je doneo rezoluciju kojom je osudio nasilno preuzimanje kao i „gnusne zločine koji su usledili protiv stanovništva zemlje, uključujući masovna ubistva i druga kršenja ljudskih prava“.

U tekstu rezolucije usvojene u četvrtak, 10. marta, se pominje i Srbija kao ona zemlja koja je, pored Kine i Rusije, snabdevala oružjem mjanmarsku huntu. Na taj način, piše u rezoluciji, i ove države su direktno odgovorne za tamošnje počinjene zločine. Rezolucija spominje i izvoz raketa u Mjanmar koji je Srbija dozvolila.

Podsetimo, o problemu sa izvozom oružja u Mjanmar smo nedavno pisali.

Naime, Srbija je izvezla rakete vredne 4,7 miliona evra Mjanmaru 2021. par dana nakon puča, otkrili su u zajedničkom istraživanju Centar za istraživačko novinasrtvo Srbije (CINS), Balkanska istraživačka mreža (BIRN), mjanmarska organizacija Myanmar Witness i holandska organizacijom Lighthouse. Istraživanje je zasnovano na fotografijama i video snicima, kao i dokumentima dobijenim na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Srbija je dozvolila da se ova trgovina oružjem sprovede i pored obaveze da vlast povuče izdate dozvole za izvoz oružja koje može biti korišćeno za kršenje ljudskih prava, ignorišući izveštaje o nasilju, ubistvima i kršenju ljudskih prava.

Puč u Mjanmaru koji se dogodio 1. februara 2021. godine zemlju je gurnuo u građanski rat. U mesecima krvavih obračuna koji su usledili, Srbija je izdala još četiri dozvole za izvoz oružja, pokazalo je istraživanje.

Informacije o izvozu oružja iz Srbije pojavile su se i u izveštaju UN od 22. februara ove godine.

Nakon toga Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izdalo je saopštenje u kome je navelo da je u martu 2021. donela odluku da ne izvozi oružje za Mjanmar, te da je blokiralo više zahteva za transport naoružanja Mjanmaru i novih zahteva za izvoz naoružanja i vojne opreme.

Ministarstvo se nije osvrnulo na nalaz u istraživanju da su dozvole za izvoz oružja izdavane i nakon marta.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano