AktuelnoMediji

Predstavnica OEBS-a zabrinuta zbog blokiranja onlajn medija u Srbiji

13. dec 2013.
Radio Slobodna EvropaDunja Mijatović
„Hakovanje veb-stranica i blokada pristupa medijskim sadržajima predstavlja očigledno kršenje prava na slobodno izražavanje“, rekla je Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a za slobodu medija

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je danas zabrinutost zbog nedavnih incidenata u kojima su tekstovi nezakonito uklonjeni s istaknutih onlajn informativnih portala u Srbiji.


Hakovanje veb-stranica i blokada pristupa medijskim sadržajima predstavlja očigledno kršenje prava na slobodno izražavanje. Internet pruža neuporedivu mogućnost za podršku tim pravima i to je ključno za slobodan protok i pristup informacijama, rekla je Mijatovićeva.

 

Tokom ove nedelje neki istraživački tekstovi izbrisani su sa pojedinih medijskih sajtova nakon što su hakovani. Članak novinara Miodraga Sovilja je uklonjen sa brojnih portala, među kojima i Centra za istraživačko novinarstvo Srbije i Autonomija.info, koji su hakovani.

 

Predstavnica OEBS-a je istakla da su Nezavisno udruženja novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine nedavno u zajedničkom saopštenju osudili ove incidente.


Verujem da će vlasti učiniti sve kako bi zaštitili kulturu slobodnog interneta koja postoji u Srbiji. Slobodni internet je preduslov da slobodni mediji napreduju, rekla je Dunja Mijatović.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ceda
Ceda
30 jan 2014 13:58

pa ovo nema nigde u svetu!
Krivci,moraju biti kaznjeni,
a naravno i sve da plate.

ND
ND
25 jan 2014 02:23

E, sad mi je lakše… Znaci, predstavnica OEBS-a je ZABRINUTA zbog, ni manje ni vise nego – blokiranja onlajn medija u Srbiji, a slobodni internet je preduslov da slobodni mediji napreduju. Hvala na ovim nadahnutim i poučnim informacijama.

Tagovi

Povezano