AktuelnoDoktorati

Doktorat Jorgovanke Tabaković: Gotova priča

21. dec 2017.
Foto: Beta/CINS
Godinu dana od kako je CINS otkrio da je značajan deo doktorske disertacije Jorgovanke Tabaković plagiran, privatni Univerzitet Educons na kome je doktorat odbranjen, nije pokrenuo procedure za proveru plagijata niti to planira da uradi

Decembra 2016. godine Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je objavio analizu doktorske disertacije guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković koja pokazuje da je preko 20 odsto teksta preuzeto bez citiranja iz radova i knjiga ekonomista ili akademaca.

Iako je rektor Univerziteta Educons, Aleksandar Andrejević, tada rekao da su vrata njegovog Univerziteta otvorena „za sučeljavanje svih činjenica, okolnosti i momenata koji bi doveli do razjašnjenja suprotstavljenih stavova“, ovaj Univerzitet za godinu dana nije uradio ništa kako bi se proverili navodi o plagijatu.

„Ništa nismo uradili jer nisam ja ni mislio bilo šta da radimo. Rekao sam to što sam rekao, ja sam tu stranicu zatvorio. To je za mene gotova priča“, kaže Aleksandar Andrejević u novom razgovoru za CINS.

Andrejević dodaje da ako neko misli da postoji problem sa doktoratom treba da priča sa ljudima koji su bili u komisiji i sa mentorom.

Tabaković je doktorirala 2011. godine na Fakultetu za uslužni biznis, Univerzitet Educons iz Sremske Kamenice, a teza pod naslovom „Instrumenti centralne banke – dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije“ ima 240 strana. Mentor je bio profesor Milenko Dželetović, koji je danas predsednik Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke (SNS).

Novinari CINS-a su se u više navrata obraćali Narodnoj banci radi obezbeđivanja intervjua sa Jorgovankom Tabaković, ali na te upite nikad nije odgovoreno.

Zakon o visokom obrazovanju predviđa da univerzitet diplomu doktora nauka može proglasiti ništavnom ako se utvrdi da disertacija nije originalni naučni rezultat rada kandidata.

Univerzitet Educons nije negirao ni jedan od nalaza CINS istraživanja, čak je u javnom saopštenju naveo da je doktorat guvernerke Tabaković proveravan i ranije i da je Univerzitet znao da disertacija sadrži manje od 20% citiranih i preuzetih izvora iz druge literature.

To je međutim, prema rečima rektora Andrejevića, prihvatljivo u društvenim naukama jer za razliku od prirodnih i tehničkih nauka, u društvenim oblastima postoji veća tolerancija na poklapanje teksta.

„U nekim temama postoji određeni nivo koji je dozvoljen, ponavljanja nekih pojmova i pogotovo u opštim delovima teksta koje svaki doktorat ima, opšti deo i suština“, kaže Andrejević.

Istraživanje CINS-a pokazalo je da je doktorat guvernerke Narodne banke Srbije pun doslovno prepisanih pasusa drugih autora bez citiranja.

Guvernerka Tabaković je bez citiranja preuzela radove svog nekadašnjeg saradnika u Narodnoj banci Nikole Tasića, ekonomiste Mehmeda Murića, profesorke Lidije Barjaktarović sa Univerziteta Singidunum, Jasne Atanasijević sa Univerziteta u Novom Sadu i drugih naučnika.

U nekim slučajevima kopirani su čitavi paragrafi ili potpoglavlja, uz unošenje minimalnih izmena, poput korišćenja reči „otuda“ umesto „s toga“ na početku rečenice, dok je ostatak sadržaja identičan. Autori nisu citirani, a uglavnom nisu navođeni ni u spisku korišćene literature.

Novinarka CINS-a je u ovom tekstu objasnila na koji je način istraživala ovu priču.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
4 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vladana Likar Smiljanic
Vladana Likar Smiljanic
08 maj 2019 01:13

Osnivanje i rad Univerziteta Edukons je veoma zanimljiv za istrazivanje.

Marko Petrovic
Marko Petrovic
10 jan 2018 16:18

Dodajte ovde i da joj je mentor kao finansijski direktor Telekoma, po dolasku na vlast, nezakonito preuzeo dug za stan koji je dobila u PTT-u i onda isti otpisao.

nick
nick
21 dec 2017 14:58

Neka objave te radove kao dokaz da je doktorat plagiran. Mada, cisto sumnjam da ce to uraditi, jer ovaj centar formiran od strane opozicije, koja je opsednuta naprednjacima.

Dejan Zečević
Dejan Zečević
21 dec 2017 13:58

I koliko sledeće godine( ili nešto kasnije)postade guverner Narodne banke.Mora da je bila Vidovita sa izborom teme za disertaciju,ili su bili vidoviti oni koji su tri sata pre zatvaranja birališta čestitali SNS tj.Tomi,pobedu.Valjda bi,zarad ‘istraživačkog’ novinarstva i ovo trebalo proučiti?!Srdačan pozdrav

Tagovi

Povezano