Pred nove beogradske izbore: Kakva je bila raspodela glasova po opštinama u decembru

Pred ponovljene izbore za odbornike u Beogradu pogledajte kakve su, po opštinama, rezultate ostvarile liste koje su se kandidovale na prošlogodišnjim izborima.
30. apr 2024.

Raspisivanju izbora su prethodili razgovori vlasti i opozicije, a cilj je bio poboljšanje izbornih uslova. Do dogovora nije došlo, ni sa predstavnicima vlasti, ali ni unutar opozicije. Tako će deo opozicionih stranaka izaći i na ponovljene izbore u Beogradu, a deo ne.

Ukupno 14 izbornih lista je u decembru tražilo poverenje stanovnika glavnog grada, a njih pet je prešlo cenzus. Opoziciona lista Srbija protiv nasilja imala je veći broj glasova od Srpske napredne stranke (SNS) u nekim gradskim opštinama, ali nijedna partija nije uspela da formira vladajuću koaliciju.

Pored Beograda, 2. juna na lokalne izbore izaći će i građani u više od 60 mesta.

Izbore u decembru obeležile su i brojne nepravilnosti, a kasnije i protesti.

Krajem novembra, CINS je otkrio kako funkcioniše kol centar SNS-a iz koga više od 100 ljudi svakodnevno pozivalo je građane i pitalo ih da li će glasati za Srpsku naprednu stranku na predstojećim izborima. Iza svega se krila dobro organizovana grupa, honorari su se isplaćivali na ruke uz sumnju na „crne fondove“, a uslov za posao je bio glas za SNS na izborima 17. decembra.

Ovaj tekst bio je deo konačnog izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima u Srbiji.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

23. apr 2024.
Televizije Pink i Hepi otpisale su Srpskoj radikalnoj stranci dug od ukupno oko 100 miliona dinara. Dugovi koje stranke ostavljaju iza sebe u kampanjama nisu retkost, a istraživanje CINS-a pokazuje da uspostavljeni sistem finansiranja ne sprečava moguće zloupotrebe.
08. mar 2024.
Međunarodni dan žena, 8. mart, povod je da se priča o tome da li su – i u kojoj meri – muškarci i žene u Srbiji ravnopravni. Podaci pokazuju da su muškarci češće na rukovodećim pozicijama, kao i da zarađuju više.
21. feb 2024.
Bezbednost u avionu ponovo je tema u fokusu javnosti nakon dešavanja na beogradskom aerodromu Nikola Tesla prethodnog vikenda, kada je avion na letu Er Srbije (Air Serbia) prinudno sleteo nakon što je oštećen pri poletanju. Pogledajte koliko je nesreća u vazdušnom saobraćaju bilo u poslednjih deset godina i detalje u vezi sa svakom od njih.
31. jan 2024.
Pažnju javnosti privukla je vest da su četiri bebe umrle od bolesti velikog kašlja. Podaci Instituta Batut pokazuju kako je broj zaraženih rastao kroz godine.