AktuelnoLicnostProjektiŠarić

Poslovi „Balkanskih ratnika“

14. dec 2009.
Nakon akcije ,,Ratnik sa Balkana’’, u kojoj je zaplenjeno preko dve tone kokaina, mediji u Argentini i Srbiji su saglasni oko jedne stvari – veliku ulogu u švercu te droge je imao kontroverzni pljevaljski biznismen Duško Šarić

Duško i njegov brat Darko se inače već dugo u medijima označavaju kao vodeći ljudi trgovine drogom u Crnoj Gori. Nedavno ih je Nebojša Medojević, predsednik crnogorske opozicione stranke Pokret za promene, optužio da novac peru preko firmi Stanka Subotića. Ipak, dok se o tome samo nagađa, ono što se može činjenicama potkrepiti jesu razgranati poslovi porodice Šarić u rodnim Pljevljima. Od zabave, preko prehrane, oblačenja i transporta pa sve do građevine, Šarići su uspeli da postanu nezaobilazni u svakodnevnom životu Pljevaljaca.


Njihova poslovna mreža započinje u rodnom gradu diskotekom ,,Municipium“, čiji je vlasnik Duško Šarić. On je i predsednik dva fudbalska kluba. Jedan od njih je FK Rudar, koji se takmiči u crnogorskoj prvoj ligi, a drugi je Municipium, koji se takmiči u malom fudbalu. Upravo je nekadašnji sportski direktor FK Municipium, Jovica Lončar, sadašnji vlasnik ,,Mat company’’, firme čiji je prvi osnivač bio Duško Šarić (pogledajte dokument Regulatorne agencije za energetiku). Preko ove kompanije Šarići su sklapali ugovore sa opštinom Pljevlja u dva navrata, 2008. i 2009. godine, uglavnom za građevinske poslove, kao što je izgradnja i asfaltiranje puteva ukupne vrednosti od oko milion evra. I za JP Čistoću iz Pljevalja i JP Elektroprivredu Crne Gore su obavljali građevinske radove i razne remonte, vrednosti od oko sto hiljada evra (sve ugovore možete pogledati ovde).

Šarići svoje poslove nisu obavljali sami već su u duhu porodičnih poslova u njih uključili sestru Danijelu i majku Ivanku. Nakon što su Pljevaljcima obezbedili ,,igara“, red je došao i na ,,hleb“, pa su Šarići preko Ivanke vlasnici pekare ,,Čarobnjak’’. Danijela Šarić je vlasnica radnje ,,Dolce vita’’, koja trguje tekstilom, a Duško i Ivanka su ortaci u preduzeću za transport ,,Šmid produkt’’. Zanimljivo je da jedino Darko Šarić ne poseduje ništa u Pljevljima. Ipak, prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, on se vodi kao vlasnik kafe kluba „Cassino“ u Kragujevcu. Ovo je zanimljivo jer je u akciji ,,Ratnik sa Balkana“, jedan od osumnjičenih, Željko Vujanović, uhapšen upravo u klubu ,,Cassino’’ gde je navodno radio kao menadžer.

Poduža lista uhapšenih

U sklopu akcije ,,Ratnik sa Balkana“, u Srbiji je protiv Željka Vujanovića, Marka Vorotovića i Nikole Pavlovića pokrenut krivični postupak. Osim njih, Specijalno tužilaštvo je podnelo zahtev za proširenje istrage protiv još četrnaest lica među kojima su i uhapšeni Dragan Labudović, Dejan Rakić, Miloš Pandrc, Radan Adamović, Miloš Krpović i Miloš Cajić. U saopštenju Specijalnog tužilaštva iz Beograda, navodi se da je jedna osoba uhapšena u Bosni i Hercegovini i da se trenutno nalazi u ekstradicionom pritvoru.


Diskoteka Municipium – zabava kao Šarićev biznis

Inače, akcija ,,Ratnik sa Balkana“ je sprovedena u novembru ove godine u saradnji srpske Bezbednosno Informative Agencije Srbije, Američke agencije za suzbijanje narkotika (DEA), kao i policija u Agrentini i Urugvaju. U početku su primećena česta putovanja ,,sumnjivih“ srpskih državljana u Južnu Ameriku da bi se kasnije otkrio razlog njihovog odlaska tamo – nabavka velike količine kokaina. Namera ove grupe je bila da se droga jahtom Maui dopremi do jednog većeg trgovačkog broda, koji prevozi žito u Južnu Afriku. Odatle je, pored zadržavanja izvesne količine za prodaju na predstojećem Svetskom prvenstvu u fudbalu 2010. godine, trebala da se usmerava dalje u Evropu. Međutim, plan im je pokvarila oluja zbog koje su morali da se privremeno pristane u urugvajskoj luci Santjago Vaskez. Ubrzo su na jahtu upali policajci. Tom prilikom je zaplenjen kokain u vrednosti od preko sto miliona evra. Glavni akteri priče su na vreme pobegli, a uhapšena je samo posada jahte.
 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kristofer Alex Floresino
Kristofer Alex Floresino
21 dec 2019 19:20

Veoma zanimljiva prica sa nerealnim zapletima…i na samom kraju vrsilac radnje ostaje ostavljen..

Kristofer Alex Floresino
Kristofer Alex Floresino
01 jan 2020 17:14

Pustite Danijelu ona se zaljubila opasno

Tagovi

Povezano