AktuelnoSrbija

Nišlija tvrdi da su ga nakon protesta saslušavali u prostorijama BIA

11. jul 2020.
Hapšenje Mitra Stojanovića; printskrin: M. S.
Premda na protestima u Nišu nije bilo većih incidenata, niti obračuna između demonstranata i policije, 24-godišnjaka Mitra Stojanovića su pre tri dana nakon demonstracija pokušali da privedu policajci u civilu, dok je sa društvom sedeo u jednoj pivnici. Stojanović tvrdi da se oni nisu legitimisali, da su potezali i pištolj, kao i da je ispitivan u prostorijama Bezbednosno informativne agencije (BIA) u Nišu.

Dan nakon burnog protesta u Beogradu, 8. jula, demonstracije su se prelile i na Niš. Nišlije su izašle na ulice, skandirale, gađale jajima prostorije Srpske napredne stranke (SNS), aplaudirale medicinskim radnicima i izrazile bes prema policiji ispred Policijske uprave u Nišu. Jedan od demonstranata bio je i 24-godišnjak Mitar Stojanović, koji je, kako kaže, nezadovoljan stanjem u državi izašao da mirno protestuje i to sa majkom i prijateljima.

Na protestima je jajima gađao sliku sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića iznad prostorija SNS. Prema njegovim rečima, u drugim incidentima nije učestvovao, čak je sprečio neke mladiće da razbijaju automobile parkirane oko niške Policijske uprave.

Nakon protesta, seo je sa društvom u jednu pivnicu u centru Niša. Kako kaže, pola sata kasnije je u taj lokal uletelo nekoliko muškaraca u civilnoj garderobi sa namerom da ga uhapse bez da su pokazali legitimacije.

„Došla su njih desetorica, počeli su da mi motaju ruke pozadi, ja sam krenuo da se cimam levo-desno. Dvojica koja su me držala su pala, nekako sam ih izgurao. Cela pivnica je videla nepravdu, ne znajući šta se dešava, krenuli su da me izvlače, jer su njih desetorica krenula da me strpaju u kola“, kaže Stojanović i dodaje da nije hteo da uđe i da se gurao nogama o prag automobila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mitar Stojanovic (@____mitar___22) on

Prema Stojanovićevim rečima, on je iskoristio čitavu situaciju i uspeo da pobegne kući. Međutim, kasnije mu je javljeno da su mu uhapsili kuma koji je bio očevidac incidenta u pivnici, kao i njegovog druga. Tada je rešio da se sam preda policiji. Kaže da je tamo sreo one iste ljude koji su ga bezuspešno privodili u pivnici i da su ga oni kasnije i ispitivali i to u prostorijama na spratu Policijske uprave gde se nalaze kancelarije BIA. To zna jer mu je otac radio u policiji.

„Kada sam se prijavio, sproveli su me u prostorije BIA, gde se smenjivalo jedno pet-šest inspektora; dobri, loši, dobri, loši, kao u američkim filmovima“, kaže Stojanović.

On kaže da su ga ispitivali o opštim stvarima o protestima, a da su sve zapisivali u svesku.

„To su bila glupa pitanja, gde sam bio, s kim sam bio, ko su ljudi koji su bili sa mnom (…) Pitali su što sam pobegao, ko je organizator, ispitivali su me za još neke ljude, da li poznajem još nekog (…) ispitivali su me za nekog sa crnim kačketom koji je vodio grupu, sa mikrofonom. Rekao sam da ne znam“, kaže Stojanović.

Lakše telesne povrede

Saldo neuspelog privođenja u pivnici je pocepana majica Mitra Stojanovića kao i lakše telesne povrede.

Stojanović kaže da je nakon saslušanja, otišao u Urgentni centar, gde su mu konstatovane povrede za koje tvrdi da ih je zadobio kada su policajci u civilu pokušali da ga ubace u automobil.

U izveštaju koji je dobio u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a u koji su novinari CINS-a imali uvid, navodi se da su kod Stojanovića vidljivi hematomi na nadlakticama, kao i da mu je povređena leva potkolenica.

Nakon nekih sat i 45 minuta, sproveli su ga kod načelnika kriminalistike gde je dao izjavu. Posle skoro četiri sata u policiji, pušten je kući.

Prema policijskoj službenoj belešci u koju su novinari CINS-a imali uvid, Stojanović je izjavu dao u svojstvu građanina, a ne osumnjičenog.

Advokat Danilo Nikolić, inače bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde, kaže da je neobično to što je, iako nije bio osumnjičen, Stojanović uopšte priveden i to što je toliko bio zadržan u policiji.

„Oni su morali da mu saopšte, ako je u svojstvu građanina, onda može da da ili da ne da nikakvu izjavu (…) Mogli su da ga obaveste da dođe. A i ako je u svojstvu građanina, period od četiri sata bi bio neprimeren“, ističe Nikolić.

Kaže da bi više imalo smisla da su ga priveli tokom samog protesta, nego kasnije.

CINS je pokušao da dođe i do komentara o ovom događaju od nadležnih iz Policijske uprave u Nišu ali ga do objave teksta nismo dobili.

I od BIA smo pokušali da saznamo zasto je Stojanović ispitivan u njihovim prostorijama ali ni od njih nismo dobili odgovor.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

27. jun 2023.
Protiv Uroša Panića, sina čoveka bliskog vlasti Petra Panića Pane, dva puta su se vodili postupci u Prekršajnom sudu u Beogradu zbog vređanja policajaca. Prema njihovim izjavama, govorio im je da će da im „skine“ uniforme, a u jednom slučaju i da je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića. CINS otkriva kako za ovo nikad nije kažnjen.
29. maj 2023.
U polju kod Iđoša se pre dve godine izgubio radioaktivni deo čije je zračenje moglo da dovede u opasnost stanovnike ovog mesta. Ono što će nakon toga uslediti, do sada nije bilo poznato javnosti. CINS donosi priču o tome.
28. feb 2023.
Slobodan Simeunović iz sela Kruševica kod Lazarevca, osuđen je prošle godine jer je vozio automobil bez isprava. Ipak, on niti zna da vozi niti je u ta kola ikada ušao. Ovo je priča o njegovoj borbi da dokaže nevinost.
05. jul 2021.
Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda u Beogradu, je u intervjuu za Blic komentarisala nalaze CINS-a da je ovaj sud izricao niže kazne navijačima nakon nereda u Beton hali, nego učesnicima prošlogodišnjih protesta.