VideoŠume

Poručnik Kosovske policije: Šumokradice koriste nedostupne puteve

25. dec 2019.
Branislav Radović; foto: CINS
Skoro 20 godina bespravne seče šume uz administrativnu liniju Srbije i Kosova nanelo je Srbiji štetu veću od 2,5 milijarde dinara. Putevi koje šumokradice koriste su često nedostupni za policiju, a rešavanje problema dodatno komplikuje odnos Srbije i Kosova, ukazuje poručnik kosovske policije Branislav Radović.

Ilegalni ili nekategorisani putevi između Srbije i Kosova godinama su služili za šverc raznih organizovanih grupa koje su činili i Srbi i Albanci, pokazuje ranije CINS-ovo istraživanje.

Ipak, prema rečima poručnika kosovske policije nadležnog za region četiri opštine na severu Kosova, Branislava Radovića, ilegalnom sečom se ne bave organizovane grupe, a putevi za šverc su policiji često nedostupni.

„Mislim da se ne radi o nekim organizovanim pravcima ili ilegalnim putevima, kako mi to volimo da kažemo, jednostavno naša saznanja ne idu u tom pravcu. To su nekategorisani putevi, putevi koji su seoski, sporedni, gde vozila slabo prolaze, gde ni policija ne može uvek da stigne”, navodi Radović.

Pored redovnih patrola, kosovska policija radi i na osnovu dojava građana i izlazi na mesta gde je šuma posečena. Iako hapse šumokradice koje uhvate na delu, to je već kasno, objašnjava Radović, jer policija ne može da stigne svuda i spreči da do seče uopšte dođe. Dešavali su se i oružani napadi kako bi se sprečio prilazak policije.

Rešavanje problema dodatno komplikuje odnos Srbije i Kosova i nemogućnost institucija kao što je policija da zajedno rade na sprečavanju kriminala.

Čitajte više OVDE

 

Realizovano u sklopu:

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano