InfografikOdnos prema ženama

Porodično nasilje u Srbiji: najviše uslovnih osuda

27. nov 2019.
Foto: printscreen cins.rs/porodicno-nasilje/
Iako su se za porodično nasilje u 2018. najčešće izricale osuđujuće presude, većina nasilnika kažnjena je uslovnim osudama pa kaznu služi na slobodi. Stručnjaci za CINS upozoravaju da bi uz uslovnu osudu morao da postoji nadzor - kako nasilnik ne bi ponovo maltretirao žrtvu.
 

Podaci Republičkog javnog tužilaštva (RJT) za 2018. pokazuju da sudovi u predmetima nasilja u porodici uglavnom izriču osuđujuće presude – u čak 93% slučajeva.

Ipak, nasilnici se najčešće kažnjavaju uslovnim osudama, koje izdržavaju na slobodi. Prema podacima RJT, od 3.576 osuđenih lica, čak 2.410 je dobilo uslovnu osudu prošle godine, dok je 1.011 lica kažnjeno zatvorom. Neki od uslovno osuđenih nasilje ponove što može biti pogubno po žrtvu.

Slađana Jovanović, profesorka krivičnog prava i kriminologije Pravnog fakulteta Univerziteta UNION, kaže da je praksa kažnjavanja uslovnim osudama oduvek postojala. Glavni razlog tome je, smatra Jovanović, što se u najvećem broju slučajeva radi o osudama za osnovni oblik nasilja u porodici, za koje bi se moglo reći da su „lakše“ vrste nasilja.

Ona smatra da bi uslovna osuda imala više smisla ako bi sudovi uz nju dodeljivali takozvani zaštitni nadzor, odnosno kontrolu nasilnika dok je na uslovnoj slobodi, kako ne bi ponovo maltretirao žrtvu.

Istraživanje CINS-a pokazuje da se u Srbiji žrtve porodičnog nasilja ohrabruju da nasilnike prijave, ali država nema jasan plan niti razvijen sistem podrške koji bi ih dugoročno zaštitio od nasilja i omogućio normalan život.

Čitajte više OVDE.

 

Realizovano u sklopu:

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano