AktuelnoMultimedijaOdnos prema ženama

Nema krivične odgovornosti za ubistvo žene ispred Centra za socijalni rad

25. nov 2019.
Foto: printscreen cins.rs/porodicno-nasilje/
Među poslednjim žrtvama starog sistema zaštite od porodičnog nasilja našla se porodica Lovrić. Smrt ispred Centra za socijalni rad potresla je javnost u julu 2017. godine, a nadležni su obećali da će utvrditi ko je napravio propuste. U međuvremenu su dve osobe smenjene, a šta se dogodilo i zbog čega CINS prikazuje u interaktivnoj animaciji.

Olga Lovrić je trpela porodično nasilje godinama pre nego što je bivši suprug ubio u julu 2017. godine. Olga je ubijena ispred Centra za socijalni rad u Beogradu, naočigled svoje dece, od strane dva puta osuđivanog nasilnika na uslovnom otpustu.

Olgina smrt otvorila je pitanje odgovornosti institucija čiji je posao da žrtve porodičnog nasilja zaštite.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovelo je nadzor u Centru za socijalni rad, nakon čega su u novobeogradskoj ispostavi Centra pokrenuli disciplinski postupak protiv više radnika koji su radili na Olginom slučaju.

Smenjene su Mikiana Stevanović, direktorka beogradskog Centra za socijalni rad, zatim rukovoditeljka novobeogradske ispostave Centra, a nekoliko radnika je disciplinski kažnjeno.

Iz Centra za CINS nisu želeli da komentarišu konkretni slučaj.

Šta se dogodilo Olgi Lovrić i kako su reagovale institucije proverite sami u interaktivnoj sceni: LINK

Autori: Anđela Milivojević, novinarka; Jelena Jaćimović, ilustratorka; Leto Bukarica, programer.

U animaciji su korišćeni zvukovi sa sajta Freesound: „Ambience, Children Playing, Distant, A.wav“ autora InspectorJ (www.jshaw.co.uk) sa Freesound.org

Slučaj se u martu 2018. našao pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, ali do optužnice nije došlo.

„Oni (Centar) su bili prijavljeni za nesavestan rad u postupanju vezano za praćenje te porodice. Izvršene su provere kod različitih organa i nakon analize svega što smo dobili ocenjeno je da u konkretnom slučaju nema elemenata za krivično gonjenje“, objasnila je za CINS Irena Bjeloš, portparol Višeg tužilaštva.

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra (AŽC) smatra da je u ovom slučaju više institucija podbacilo te da je trebalo ispitati i odgovornost policije i tužilaštva. Međutim, objašnjava Ignjatović, ubistvo Olge Lovrić ne treba svesti na utvrđivanje odgovornosti, već i na sprečavanje da se greške ponove.

„Možemo li da promenimo nešto u proceduri, možemo li da od sutra svaki put kada imamo određenu indiciju bolje reagujemo? Mi gubimo živote žena, jer nešto u proceduri nije dobro urađeno. Moramo da znamo šta su crvene zastavice“, kaže Ignjatović.

Iako je Olga u više navrata prijavljivala zlostavljanje, između ostalog kada bi njen bivši suprug dobio slobodan vikend iz zatvora, nasilje nije sprečeno.

Samo mesec dana pre Olginog ubistva na snagu je stupio Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, sa ciljem da spreči porodično nasilje i zaštiti žrtve, najčešće žene.

Novi zakon predviđa da policija po prijavi mora da reaguje odmah – nasilniku da zabrani da prilazi ili kontaktira žrtvu, a policija, tužilaštvo i centar za socijalni rad da sačine dugoročan plan kako bi žrtva mogla da nastavi svoj život bez straha da će je nasilnik pronaći i ponovo napasti.

Međutim, informacije do kojih je došao CINS pokazuju da ni ovakav sistem ne pokazuje rezultate te da se ubistva žena, kao najekstremnija manifestacija nasilja, nastavljaju.

 

Realizovano u sklopu:

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano

13. dec 2023.
Pre nego što je policija uhapsila Uroša Blažića zbog masovnih ubistava u Malom Orašju i Duboni, protiv njega je godinama podnosila prijave. Kako su institucije u tim slučajevima reagovale, pokazuje probleme u sistemu koji su prethodili majskoj tragediji.
10. dec 2020.
Tokom 2019. godine za krivično delo nasilje u porodici tužilaštvima u Srbiji prijavljeno je skoro 1.000 osoba manje nego u godini pre, pokazuju podaci Republičkog javnog tužilaštva. Međutim, to ne znači da se smanjuje porodično nasilje, kaže za CINS Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra i napominje da prema podacima policije broj prijava ove vrste nasilja raste iz godine u godinu.
28. nov 2019.
Većina žena trpela je nasilje pre nego što je stradala. Među 285 žena koje su od 2010. do 2018. godine ubijene najviše je bilo supruga, ali i majki, baki i ćerki. Femicid ili ubistvo žena motivisano je mržnjom i osećajem nadmoći, a u Srbiji je to decenijski problem koji država ne uspeva da reši.
27. nov 2019.
Iako su se za porodično nasilje u 2018. najčešće izricale osuđujuće presude, većina nasilnika kažnjena je uslovnim osudama pa kaznu služi na slobodi. Stručnjaci za CINS upozoravaju da bi uz uslovnu osudu morao da postoji nadzor - kako nasilnik ne bi ponovo maltretirao žrtvu.