AktuelnoFunkcioneriNovac iz budžeta

Pokrenuto ispitivanje imovine Branislava Uskokovića i zakazano ponovno suđenje

18. avg 2009.
Branislav Uskoković
Bivšem direktoru EDB – Elektrodistribucije Beograd, Branislavu Uskokoviću, koji je optužen da je zloupotrebom službenog položaja oštetio državno preduzeće za preko 25 miliona dinara, biće ponovljeno suđenje 15. septembra

Paralelno sa novim suđenjem, sprovodiće se i postupak za preispitivanje porekla celokupne Uskokovićeve imovine, za koju tužilaštvo sumnja da je stečena izvršenjem krivičnih dela, izjavio je juče agenciji Tanjug portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

 

Uskokovićevi stanovi


Porodica Uskoković, prema sudskim i policijskim informacijama, poseduje pozamašan broj stanova i vila na teritoriji Beograda: jedan na Čukarici i jedan u Starom Gradu, po pet na Voždovcu i Zvezdari, a čak 20 na Vračaru.

Radnici EDB-a koji su već tražili da se Uskokoviću zamrzne sva imovina i koji su izvršili analizu primanja svog direktora, zaključili su da je on od svoje plate mogao da kupi samo jedan stan, i to pod uslovom da ništa ne jede.

Neke od ovih nekretnina su već bile deo istrage suda:
Utvrđeno je da je Branislav Uskoković vlasnik četvorosobnog stana (92 m2), u ulici Hadži Đerinoj broj 1, na drugom spratu zgrade, a takođe i suterena (63 m2); dok je kuću u ulici Božidara Adžije broj 13, koja je takođe bila u njegovom vlasništvu, i u kojoj se nalaze jednosobni stan (33 metra kvadratna) i dvosobni stan (60 metara kvadratnih), prema navodima tužilaštva, Branislav prodao Savi Vukčeviću iz Podgorice i ona neće biti predmet pokretanja istrage o oduzimanju imovine.
Branislavova najmlađa ćerka Jelena Uskoković-Mitrović vlasnica je nekretnina na adresama: Petrogradska 3 (kuća), Mekenzijeva 25-29 (lokali), a na ime njenog supruga Igora Mitrovića vodi se kuća u Bulevaru Kralja Aleksandra broj 161.
Snežane Uskoković-Nikolić, druga Branislavova ćerka, je vlasnica dva stana: jednog u Kičevskoj ulici broj 19 (dvosobni stan) i drugog u Baba Višnjinoj 46, na trećem spratu zgrade, u pitanju je četvorosobni stan.
Najstarija Branislavova kći, Lidija Uskoković-Bukvić, bila je vlasnica kuće u Topolskoj 4, koju je prepisala na svoju decu.

 

Kompanije

 

Sem stanova i vila, Uskokovići, prema istraživanju NUNS Centra za istraživačko novinarstvo, upravljaju i nad dva preduzeća u Srbiji.

Porodica Branislava Uskokovića je većinski vlasnik ciglane ”AD Naša sloga” iz Kovina i kompanije ”Jupiter – higijena doo” iz Beograda.

Kompanija ”AD Naša sloga”, koja je osnovana davne 1947.godine i u čijem vlasništvu se nalaze dve fabrike (koje proizvode ciglu) i oko 77 hektara zemljišta, privatizovana je 2003. godine, a na javnoj aukciji je većinski paket akcija kupio konzorcijum koji, prema ugovoru o prodaji preduzeća, čine Branislavove ćerke Jelena Mitrović, Lidija Bukvić i Snežana Nikolić, kao i zetovi Milan Bukvić i Veljko Nikolić, koji zastupa konzorcijum.

Kompanija ”Jupiter – higijena”, koja se bavi hemijskim čišćenjem, osnovana je 1995. godine i nalazi se u vlasništvu Branislavove ćerke Lidije Bukvić.

Prema podacima finansijskih izveštaja dostavljenih Narodnoj banci Srbije, kapital ’’Naše sloge’’ je preko 165 miliona dinara, a kompanije ’’Jupiter – higijena’’ je blizu 4 miliona.

 

Postupak oduzimanja imovine

 

Članovi konzorcijuma koji je kupio “Našu slogu“

Još uvek nije jasno da li će se tužilaštvo pozabaviti i preduzećima čiji su vlasnici članovi porodice Uskoković, ali po pitanju nekretnina su načinjeni prvi potezi.

Okružno tužilaštvo je već 28. aprila 2009. godine pokrenulo finansijku istragu i podnelo zahtev za oduzimanje devet nekretnina koje su u vlasništvu članova porodice Uskoković, a prema trdnji Tome Zorića, istraga će se nastaviti.

 

Branilac Uskokovića, advokat Slobodan Ružić, izjavio je za „Blic” da ni on ni njegov klijent nisu dobili obaveštenje o pokretanju postupka za oduzimanje imovine, da ne očekuje ništa dobro od tog postupka, kao i da ne vidi čemu žurba jer je već nekoliko godina njegovom klijentu blokirana imovina, a blokada Uskokovićeve imovine izvršena je po dva osnova: prvi je jemstvo za ukidanje pritvora, koje je dao u nekretninama u vrednosti od 200.000 evra, a drugi osnov je da se obezbedi imovinsko-pravni zahtev EDB.

 

Šta je zgrešio


Bivši direktor EDB-a uhapšen je 31. januara 2002. godine pošto je optužen za zloupotrebu službenog položaja, protivpravno prisvajanje oko 25 miliona dinara, kao i 35 kuća, stanova i lokala koje je obezbedio sebi i članovima uže porodice tokom deset godina tokom kojih je upravljao EDB-om. Uskoković se tereti da je do nekretnina najčešće dolazio tako što ne bi naplatio izvođaču građevinskih radova troškove plombiranja brojila, a za uzvrat bi dobio stan i lokal.

Sem Uskokovića, optuženi su vlasnik i direktor „TLT inženjeringa“ Stojan Lakovski, vlasnik i direktor preduzeća „Kongrad“ Slobodan Marković i PTUM „Šumadija“ Miodrag Bulatović.

Nakon što je bio u pritvoru od 31. januara do 18. marta 2002. godine, Uskoković je pušten i bio na slobodi dok tužilaštvo nije proširilo istragu. Tada se Uskokoviću izgubio trag, a za njim je bila raspisana i poternica Interpola.

Pojavio se 2005. godine kada je nakon saslušanja zadržan u pritvoru gde je bio od 11. maja do 8. jula 2005. Svoje odsustvo od tri godine i nepojavljiavnje pred sudom Uskoković je pravdao zdravstvenim problemima.

Branislav Uskoković je 2006. godine osuđen na devet godina zatvora, a na po tri godine zatvora tada su osuđeni Stojan Lakovski i Slobodan Marković, zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službenih isprava.

Međutim, Vrhovni sud je poništio presudu 30. marta ove godine, u delu koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje dokumenta, zbog zastarelosti i vratio suđenje na početak zbog proceduralnih problema. U obrazloženju odluke Vrhovnog suda o ukidanju presude Uskokoviću, navodi se da je prvostepena presuda doneta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pa se ne može ispitati ni činjenično stanje, ni pravna ocena krivičnih dela koja se optuženom Uskokoviću stavljaju na teret, niti odluka o kazni.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano