AktuelnoFunkcioneriSrbija

Pokrajinska Vlada smenila Branislava Švonju

04. apr 2017.
Foto: Branislav Švonja, preuzeto sa sajta mc.rs
Švonja je bio vršilac dužnosti direktora Fonda za pomoć izbeglicama od jula 2016. godine, a uhapšen je početkom marta 2017.

Pokrajinska Vlada smenila je Branislava Švonju sa funkcije direktora Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, prenosi Magločistač. Ova informacija objavljena je u Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodina od 22. marta 2017. godine.

 

Vlada je Švonju imenovala na funkciju 27. jula 2016. godine, a Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je o njegovim poslovima pisao u više navrata.

 

Švonja je početkom marta 2017. godine uhapšen zbog poslovanja Nacionalnog privrednog operatera, firme čiji je bio osnivač, a Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu donelo je naredbu o sprovođenju istrage i odredilo mu pritvor do 30 dana.

 

Zajedno sa Dušanom Šaponjom, koji je bio odgovorno lice firme od njenog osnivanja u julu 2014. godine do septembra 2015. godine, Švonja je osumnjičen da je izvršio krivično delo prevara u produženom trajanju.

 

Iz Tužilaštva su naveli da su Švonja i Šaponja osumnjičeni da su se lažno predstavljali kao radnici ministarstava i na taj način oštećenim privrednim društvima i institucijama predavali besplatne primerke USB-ova sa Paketom ličnih podataka pravnih lica Republike Srbije.

 

Firma Nacionalni privredni operater registrovana je u Novom Sadu na adresi na kojoj se nalazi još jedna Švonjina firma – SB Company, ali i sedište Srpske demokratske stranke (SDS), čiji je predsednik.

 

Švonja je do 28. septembra 2016. godine bio direktor, a do 26. oktobra 2016. i vlasnik Nacionalnog privrednog operatera. Na obe pozicije ga je zamenio Slobodan Švonja, čija se druga firma – Privredni propisi – bavi istim poslovima kao i Nacionalni privredni operater. U to vreme, Branislav Švonja je već bio na funkciji.

 

Agencija za borbu protiv korupcije proverava da li je Švonja bio u sukobu interesa nakon što je imenovan na funkciju u Fondu za pomoć izbeglicama, a ispituju i da li je pravovremeno preneo upravljačka prava u firmi Švonja.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend