AktuelnoFunkcioneriSrbija

Pokrajinska Vlada smenila Branislava Švonju

04. apr 2017.
Foto: Branislav Švonja, preuzeto sa sajta mc.rs
Švonja je bio vršilac dužnosti direktora Fonda za pomoć izbeglicama od jula 2016. godine, a uhapšen je početkom marta 2017.

Pokrajinska Vlada smenila je Branislava Švonju sa funkcije direktora Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, prenosi Magločistač. Ova informacija objavljena je u Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodina od 22. marta 2017. godine.

 

Vlada je Švonju imenovala na funkciju 27. jula 2016. godine, a Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je o njegovim poslovima pisao u više navrata.

 

Švonja je početkom marta 2017. godine uhapšen zbog poslovanja Nacionalnog privrednog operatera, firme čiji je bio osnivač, a Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu donelo je naredbu o sprovođenju istrage i odredilo mu pritvor do 30 dana.

 

Zajedno sa Dušanom Šaponjom, koji je bio odgovorno lice firme od njenog osnivanja u julu 2014. godine do septembra 2015. godine, Švonja je osumnjičen da je izvršio krivično delo prevara u produženom trajanju.

 

Iz Tužilaštva su naveli da su Švonja i Šaponja osumnjičeni da su se lažno predstavljali kao radnici ministarstava i na taj način oštećenim privrednim društvima i institucijama predavali besplatne primerke USB-ova sa Paketom ličnih podataka pravnih lica Republike Srbije.

 

Firma Nacionalni privredni operater registrovana je u Novom Sadu na adresi na kojoj se nalazi još jedna Švonjina firma – SB Company, ali i sedište Srpske demokratske stranke (SDS), čiji je predsednik.

 

Švonja je do 28. septembra 2016. godine bio direktor, a do 26. oktobra 2016. i vlasnik Nacionalnog privrednog operatera. Na obe pozicije ga je zamenio Slobodan Švonja, čija se druga firma – Privredni propisi – bavi istim poslovima kao i Nacionalni privredni operater. U to vreme, Branislav Švonja je već bio na funkciji.

 

Agencija za borbu protiv korupcije proverava da li je Švonja bio u sukobu interesa nakon što je imenovan na funkciju u Fondu za pomoć izbeglicama, a ispituju i da li je pravovremeno preneo upravljačka prava u firmi Švonja.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano