AktuelnoFunkcioneriSrbija

Agencija ispituje da li je Branislav Švonja prekršio zakon

14. mar 2017.
Foto: Medija centar
Branislav Švonja nije prijavio da je zastupnik firme Švonja nakon što je imenovan na javnu funkciju. CINS otkriva da je nakon imenovanja bio direktor u još tri firme, a nije na vreme prijavio ni imovinu

Agencija za borbu protiv korupcije proverava da li je nedavno uhapšeni Branislav Švonja bio u sukobu interesa nakon što je imenovan za vršioca dužnosti direktora pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine Švonju je imenovala za direktora Fonda 27. jula 2016. godine. Kao funkcioner, on je bio u obavezi da u roku od mesec dana sve svoje privatne poslove poveri na upravljanje drugom licu i da o tome obavesti Agenciju.

Početkom decembra 2016. godine Agenciji se obratio Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova sa pitanjem da li znaju da Švonja obavlja i druge delatnosti. Postavili su pitanje i da li to, prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, predstavlja sukob interesa.

U odgovoru iz januara 2017. godine Agencija navodi da je proverom u registru privrednih subjekata utvrdila da Švonja jeste do 7. decembra 2016. bio zastupnik privrednog društva Švonja iz Novog Sada, da nije preneo upravljačka prava nakon imenovanja u Fondu niti ih je o tome obavestio.

Agencija u odgovoru citira član 33 Zakona o Agenciji, prema kome funkcioner čija javna funkcija zahteva rad sa punim radnim vremenom ne može istovremeno da vrši funkciju upravljanja, nadzora ili zastupanja privatnog kapitala.

Zbog sumnje da je povredio taj i član Zakona koji se odnosi na pravovremeno prenošenje upravljačkih prava, Agencija je protiv Švonje pokrenula postupak.

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da je Švonja u vreme obavljanja javne funkcije bio direktor u još tri firme.

Tako je i dalje vlasnik, a do 7. decembra 2016. godine je bio direktor, novosadske SB company. Ova firma je vlasnik Nacionalne turističke mreže, u kojoj je Švonja takođe bio direktor do 14. decembra prošle godine.

Švonja je do 26. oktobra 2016. godine bio vlasnik preduzeća Nacionalni privredni operater. Tada je ovu firmu od njega preuzeo Slobodan Švonja, koji ga je mesec dana ranije zamenio i na direktorskoj poziciji.

Istraživanje CINS-a je pokazalo da je Nacionalni privredni operater državnim ustanovama, lokalnim samoupravama, javnim i privatnim preduzećima širom Srbije u proteklim godinama prodavala podatke koji su besplatno dostupni na internetu.
 
Švonja je uhapšen u četvrtak 9. marta, upravo zbog sumnje da je kao vlasnik Nacionalnog privrednog operatera, sa još jednim licem, od avgusta 2014. do marta 2016. godine počinio krivično delo prevara u produženom trajanju.

Osim navedenih firmi, Švonja se u Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore navodi kao ovlašćeni zastupnik ili vlasnik u još tri firme: Telekom štampa, PT Telefonija i
Novinatel
.


Nije na vreme prijavio ni imovinu


Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioner je dužan i da u roku od 30 dana od dana imenovanja na javnu funkciju podnese Agenciji izveštaj o svojoj imovini i prihodima.

Švonja je to učinio tek u decembru prošle godine, kada je naveo da je vlasnik tri firme – dve u Srbiji: SB company i Švonja i jedne u Hrvatskoj. Reč je o firmi Operator za mobilnost u gospodarskom poslovanju, sa sedištem u Zagrebu.

Od ostale imovine Agenciji je prijavio kupovinu kuće od 139 kvadratnih metara, 53 ara njive i polovinu porodične stambene zgrade površine 554 metra kvadratna.

Švonja je godinama bio aktivan u političkom životu Hrvatske i Srbije. U Srbiji je predsednik Srpske demokratske stranke i zastupnik udruženja Zajednica Srba Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Krajem 2015. godine bio je pravosnažno osuđen za kupovinu glasova na lokalnim izborima u opštini Odžaci, zbog čega je morao da plati kaznu od 200.000 dinara.

 


Ovaj tekst je proizveden u okviru granta koji finansira Evropska unija, dodeljenog u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost CINS-a i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

  

Autor:

Ostavi komentar

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
frapantno Recent comment authors
  Prati  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Obavesti me o
frapantno
Guest
frapantno

Proverite da li po Ustavu R. Srbije strani državljanin može da obavlja javnu funkciju u državnim inatitucijama.
Još ne čuh za političara koji je poslanik i na javnoj funkciji istovremeno u dve nezavisne države.

Tagovi

Povezano

Send this to a friend