AktuelnoFunkcioneriSrbijaSud i tužilaštvo

Švonja i Šaponja u pritvoru do 30 dana

15. mar 2017.
Foto: Medija centar
Branislav Švonja i Dušan Šaponja nalaze se u pritvoru dok traje istraga o poslovanju firme Nacionalni privredni operater

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu donelo je naredbu o sprovođenju istrage i određivanju pritvora do 30 dana dvojici osumnjičenih Branislavu Švonji i Dušanu Šaponji. Oni se sumnjiče da su od jula 2014. do novembra 2016. godine izvršili krivično delo prevara u produženom trajanju, a uhapšeni su prošle sedmice.

Branislav Švonja je od osnivanja firme u julu 2014. godine do 28. septembra 2016. godine bio direktor, a do 26. oktobra 2016. i vlasnik Nacionalnog privrednog operatera. Dušan Šaponja je bio odgovorno lice u ovoj firmi od osnivanja do septembra 2015.

Kako navode iz tužilaštva, sumnja se da su se Švonja i Šaponja lažno predstavljali kao radnici ministarstava i na taj način oštećenim privrednim društvima i institucijama predavali besplatne primerke USB-ova sa Paketom ličnih podataka pravnih lica Republike Srbije.

Prilikom preuzimanja Paketa, navodili su oštećene da potpišu i overe dokumenta kao potvrdu o prijemu, za koje se ispostavilo da su ugovori na osnovu kojih su kasnije naplaćivali svoje usluge.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) još je ranije razotkrio ovakav način Švonjinog poslovanja.

Od jula 2016. godine Švonja obavlja funkciju direktora pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Agencija za borbu protiv korupcije proverava da li je bio u sukobu interesa, nakon što je imenovan na ovu poziciju.
 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano