AktuelnoFinansiranje medijaNovac iz budžeta

Podaci o poreskim dugovanjima moraju da budu javni

22. feb 2018.
Foto: Screenshot - sajt Poreska upravaSpisak najvećih poreskih dužnika na dan 31.12.2017.
Poreska uprava odbija da novinarima CINS-a dostavi podatke o tome da li je Pink international company poreski dužnik

Poreska uprava je početkom februara objavila spisak najvećih poreskih dužnika u Srbiji ali na njemu nije bilo nekih od velikih dužnika iz prethodnih godina. Javnost je tako, između ostalog, ostala uskraćena za informacije o kompanijama koje su potpisale reprogram, odnosno, odloženo plaćanje poreskog duga.


Ova institucija nije objavljivala podatke o dužnicima godinu i po dana, a do promene je došlo nakon zahteva za pristup informacijama koga je list Danas uputio Poreskoj upravi i nakon reakcije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.


Poreska uprava je nedavno odbila zahtev Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) za podacima o poreskim dugovanjima za 2017. godinu firme Pink international company, emitera TV Pink, u vlasništvu Željka Mitrovića.


Stav Poreske uprave je da se radi o podacima koji su službena tajna, zbog čega je CINS uložio žalbu kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja.


Novinari CINS-a želeli su da provere ove informacije s obzirom da je Pink 2017. godine od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) dobio kredit od 3,2 miliona evra, a jedan od uslova za dobijanje kredita je da kompanija nema poreska dugovanja. Dodatni povod za traženje informacija bila je i činjenica da je Pink pomoć od AOFI-ja dobijao i ranije, na primer, tokom 2014. godine, kada je bio najveći poreski dužnik među medijima.


Iz finansijskih izveštaja Pinka koji su trenutno javno dostupni može se videti da je ova kompanija imala poreska dugovanja 2013. (oko 187 miliona dinara), 2014. (oko 385 miliona), 2015. (oko 131 milion) i 2016. godine (oko 238 miliona), ali nije jasno kako su ova dugovanja izmirena i pod kojim uslovima.


Na poreske dugove Pinka među prvima je ukazao Savet za borbu protiv korupcije u svom izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija iz 2015. Savet je otkrio da iako su zvanični podaci Poreske uprave govorili da je dug Pinka za 2014. iznosio oko 291 milion dinara, on je zapravo bio tri puta veći – oko 759 miliona dinara. Razlika je nastala upravo zbog toga što je tokom 2013. Poreska uprava omogućila Pinku reprogram duga, ali taj podatak nije nigde objavljen.


CINS je o pomoći koju AOFI daje firmi Pink international company pisao u više navrata a ukupni iznos od 2014. je gotovo 10,5 miliona evra.

Priča o novom kreditu iz 2017. godine bila je prva iz projekta u kome CINS istražuje vlasništvo i finansiranje medija novcem poreskih obveznika, kao i političke i druge pritiske sa kojima se novinari u Srbiji suočavaju. Ostala istraživanja biće objavljena u narednim mesecima.

 


Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz program malih grantova „Zaštita medijske slobode i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu“ koji sprovodi Hrvatsko novinarsko društvo u okviru regionalnog projekta Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara na Zapadnom Balkanu, čiji je nosilac partnerstvo šest novinarskih udruženja iz regiona – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, i Sindikat medija Crne Gore

 

 

 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

29. mar 2024.
Više od godinu dana REM nije podnosio prijave protiv televizija zbog mogućeg kršenja Zakona o oglašavanju, čime im je omogućio da bez ikakvih posledica zarađuju milione evra. Predsednica Saveta ovog tela za CINS kaže da budemo bez brige jer sada rade redovno, a za taj prekid – nikom ništa.
27. okt 2023.
Nakon pisanja CINS-a da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) već godinu dana nije podnelo nijednu prekršajnu prijavu protiv televizija sa nacionalnom frekvencijom zbog sumnji u kršenje Zakona o oglašavanju omogućavajući im tako da prihoduju milione, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić tvrdi da je sve pod kontrolom.
24. okt 2023.
Televizije sa nacionalnom frekvencijom već godinu dana bez ikakvih posledica mogu da zarađuju milione evra emitujući više reklama nego što je zakonom dozvoljeno. Istraživanje CINS-a pokazuje kako sistem, koji bi trebalo da ih spreči u tome, ne funkcioniše.
14. jul 2023.
Pre nešto više od mesec dana, 29. maja ove godine, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je tekst pod nazivom „Potraga za radioaktivnim zrnom ili kako je sve krenulo naopako“. U tekstu smo se bavili događajem koji je u javnosti doskora bio nepoznat. Naime, radioaktivni deo je izgubljen u polju kod Iđoša, a njegovo zračenje je moglo da dovede u opasnost stanovnike ovog mesta. Priča je građanima donela detalje onoga što je usledilo posle, odnosno kako su institucije reagovale.