AktuelnoMedijski regulatori

Olivera Zekić: Ništa se vi ne sekirajte, sve je pod kontrolom

27. okt 2023.
Olivera Zekić, članica Saveta REM-a; foto: N1
Nakon pisanja CINS-a da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) već godinu dana nije podnelo nijednu prekršajnu prijavu protiv televizija sa nacionalnom frekvencijom zbog sumnji u kršenje Zakona o oglašavanju omogućavajući im tako da prihoduju milione, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić tvrdi da je sve pod kontrolom.

Zekić je u kratkom razgovoru sa našom novinarkom rekla da REM može da odabere koga će nadzirati i da se trenutno bave regionalnim televizijama zato što su njima konkursi u toku.

Na pitanje zašto prekršajnih prijava zbog kršenja Zakona o oglašavanju nije bilo već godinu dana, Zekić odgovara da je sve u redu:

„Ništa se vi ne sekirajte, sve je pod kontrolom.“

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je pre tri dana objavio istraživanje u kome otkriva da REM u proteklih godinu dana nije podneo nijednu prekršajnu prijavu zbog sumnje u kršenje Zakona o oglašavanju. Prema informacijama do kojih je došao CINS, samo u avgustu prošle godine Pink i Hepi su napravili više od 800 prekršaja. Na ovaj način REM je pomogao televizijama da bez ikakve kazne prihoduju milione.

Nakon objave CINS-ovog istraživanja, vlasnik televizije Pink Željko Mitrović je za dnevni list Danas komentarisao ovu temu:

„Kao i u košarci Zvezda i Partizan nekada naprave faul pet sekundi pred kraj, jer pravila kažu ok. Ako vam se isplati vi pravite faul, a sankcije su propisane pravilima, a u našem slučaju prekršenim zakonom. Zakon je zakon i mora se poštovati.“

On je dodao i da je REM reagovao na prekršaje Pinka i da ih je svaki put kažnjavao, navodi se u tekstu lista Danas.

Međutim, istraživanje CINS-a je pokazalo da nije uvek tako. Čak i kada su televizije odlazile na sud, ovi postupci uglavnom su zastarevali ili su se završavali sa minimalnim kaznama, daleko manjim od onoga što su televizije mogle da zarade mimo zakona.

CINS godinama prati rad REM-a i rad televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Tako je istraživanje CINS-a pokazalo da REM žmuri i na nasilje na televizijama, pa one prolaze nekažnjeno, kao i da je ranije ignorisao nalaze svojih službi da bi opravdao negativne kampanje Pinka i televizije Studio B.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milojko
Milojko
29 okt 2023 09:39

Zekicka mora biti drasticno ksznjena za primer i opomenu sledecim sluzbenicima koji rade na takvim radnim mestima.Naravno zbog svega sto je trebala uraditi,a nije.Mitrovic kao simbol najgoreg vremena za Srbiju i covek koji je jedan od glavnih i najodgovornijih za unistenje dtzave treba ici u zatvor,nacionalizovati mu svu imovinu i uvesti zabranu rada u svim poslovima sa drzavom.Mora se biti strog da se ovo nikad vise ne ponovi ni u snovima.

Povezano

29. mar 2024.
Više od godinu dana REM nije podnosio prijave protiv televizija zbog mogućeg kršenja Zakona o oglašavanju, čime im je omogućio da bez ikakvih posledica zarađuju milione evra. Predsednica Saveta ovog tela za CINS kaže da budemo bez brige jer sada rade redovno, a za taj prekid – nikom ništa.
25. jan 2024.
Nakon izbora u decembru, REM je objavio izveštaj o tome kako su neki mediji izveštavali tokom kampanje. U njemu se nisu nalazili podaci za televizije sa nacionalnom frekvencijom jer je REM tvrdio da ih nema. Međutim, to nije bilo tačno. CINS otkriva šta ti podaci pokazuju.
24. okt 2023.
Televizije sa nacionalnom frekvencijom već godinu dana bez ikakvih posledica mogu da zarađuju milione evra emitujući više reklama nego što je zakonom dozvoljeno. Istraživanje CINS-a pokazuje kako sistem, koji bi trebalo da ih spreči u tome, ne funkcioniše.
19. jun 2023.
Za vreme prošlogodišnje kampanje, Srpska napredna stranka (SNS) je koristila dvosatnu emisiju na Pinku za promociju, što po Zakonu o oglašavanju nije dozvoljeno. Istraživanje CINS-a pokazuje da se iza toga krije finansijska korist čija je zakonitost upitna i da to ovoj stranci nije prvi put.