AktuelnoMedijski regulatori

Olivera Zekić: Ništa se vi ne sekirajte, sve je pod kontrolom

27. okt 2023.
Olivera Zekić, članica Saveta REM-a; foto: N1
Nakon pisanja CINS-a da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) već godinu dana nije podnelo nijednu prekršajnu prijavu protiv televizija sa nacionalnom frekvencijom zbog sumnji u kršenje Zakona o oglašavanju omogućavajući im tako da prihoduju milione, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić tvrdi da je sve pod kontrolom.

Zekić je u kratkom razgovoru sa našom novinarkom rekla da REM može da odabere koga će nadzirati i da se trenutno bave regionalnim televizijama zato što su njima konkursi u toku.

Na pitanje zašto prekršajnih prijava zbog kršenja Zakona o oglašavanju nije bilo već godinu dana, Zekić odgovara da je sve u redu:

„Ništa se vi ne sekirajte, sve je pod kontrolom.“

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je pre tri dana objavio istraživanje u kome otkriva da REM u proteklih godinu dana nije podneo nijednu prekršajnu prijavu zbog sumnje u kršenje Zakona o oglašavanju. Prema informacijama do kojih je došao CINS, samo u avgustu prošle godine Pink i Hepi su napravili više od 800 prekršaja. Na ovaj način REM je pomogao televizijama da bez ikakve kazne prihoduju milione.

Nakon objave CINS-ovog istraživanja, vlasnik televizije Pink Željko Mitrović je za dnevni list Danas komentarisao ovu temu:

„Kao i u košarci Zvezda i Partizan nekada naprave faul pet sekundi pred kraj, jer pravila kažu ok. Ako vam se isplati vi pravite faul, a sankcije su propisane pravilima, a u našem slučaju prekršenim zakonom. Zakon je zakon i mora se poštovati.“

On je dodao i da je REM reagovao na prekršaje Pinka i da ih je svaki put kažnjavao, navodi se u tekstu lista Danas.

Međutim, istraživanje CINS-a je pokazalo da nije uvek tako. Čak i kada su televizije odlazile na sud, ovi postupci uglavnom su zastarevali ili su se završavali sa minimalnim kaznama, daleko manjim od onoga što su televizije mogle da zarade mimo zakona.

CINS godinama prati rad REM-a i rad televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Tako je istraživanje CINS-a pokazalo da REM žmuri i na nasilje na televizijama, pa one prolaze nekažnjeno, kao i da je ranije ignorisao nalaze svojih službi da bi opravdao negativne kampanje Pinka i televizije Studio B.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milojko
Milojko
29 okt 2023 09:39

Zekicka mora biti drasticno ksznjena za primer i opomenu sledecim sluzbenicima koji rade na takvim radnim mestima.Naravno zbog svega sto je trebala uraditi,a nije.Mitrovic kao simbol najgoreg vremena za Srbiju i covek koji je jedan od glavnih i najodgovornijih za unistenje dtzave treba ici u zatvor,nacionalizovati mu svu imovinu i uvesti zabranu rada u svim poslovima sa drzavom.Mora se biti strog da se ovo nikad vise ne ponovi ni u snovima.

Tagovi

Povezano