AktuelnoBorba protiv korupcije

Novi korak unazad u borbi protiv korupcije

08. jul 2017.
Odluka skupštinskog Odbora za pravosuđe da tri kandidata za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije vrati predlagačima dodatno odlaže donošenje novog Zakona o Agenciji i otežava funkcionisanje ove institucije

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine Srbije je na sednici održanoj 6. jula jednoglasno odlučio da povuče predloge o tri kandidata za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.


Umesto da poslanici glasaju o izboru Nenada Tešića ili Marka Blagojevića, koje je predložio bivši predsednik Republike Tomislav Nikolić, odnosno Vide Petrović Škero, zajedničkog kandidata Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, skupštinski Odbor ih je vratio predlagačima.


Ovo u praksi znači da Odbor Agencije za borbu protiv korupcije ne može da donosi odluke, pošto trenutno broji samo dva od zakonom propisanih devet članova. Da bi donosio odluke, Odboru je potrebna većina, odnosno, najmanje pet glasova. Odbor je najviše telo Agencije, sa ovlašćenjima da bira i razrešava direktora Agencije, odlučuje po žalbama na odluke direktora, usvaja godišnji izveštaj o radu Agencije i obavlja slične poslove.


Formiranje funkcionalnog Odbora tako je preduslov dolaska novog direktora na čelo Agencije, za kog iz Ministarstva pravde smatraju da je neophodan za dalji rad na novom Zakonu o Agenciji. Donošenje ovog zakona, koji ima za cilj da ojača efikasnost i nezavisnost Agencije i uvede stroža pravila u odgovornosti funkcionera, odlagano je u više navrata u protekle tri godine.

 

Petar Petrović, predsednik Odbora za pravosuđe, kaže za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) da je odluka o vraćanju predloga kandidata doneta jer su se okolnosti promenile: „U međuvremenu je došlo do promene na mestu predsednika Republike i normalno je da predlog za člana Odbora Agencije da ovlašćeni predlagač, a to je u ovom trenutku gospodin Aleksandar Vučić“.

 

Vraćanje predloga o izboru Vide Petrović Škero, koji je u Skupštinu stigao u aprilu 2015. godine, Petrović objašnjava ostavkom Saše Jankovića na mesto Zaštitnika građana u februaru ove godine i činjenicom da se „možda novi Zaštitnik građana neće složiti sa ovim predlogom“.

 

Na pitanje zašto je pre manje od mesec dana Odbor usvojio predlog Zaštitnika građana i Poverenika, iako dužnost ombudsmana od februara 2017. vrši Miloš Janković, Petrović odgovara: „Napravljena je greška, ja nisam obratio pažnju na to. Jednostavno smo sad ispravili tu grešku i povukli taj predlog, tu ništa nije sporno“.

 

Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja, kaže da ne može da razume ovakvu odluku skupštinskog Odbora, navodeći da ne postoji legitiman razlog da se predlog vrati i sačeka izbor novog ombudsmana.

 

„Nisu predlagači Saša Janković i Rodoljub Šabić, predlagači su Zaštitnik građana odnosno Poverenik, a vršilac dužnosti Zaštitnika građana je takođe Zaštitnik, prema tome priča o tome da ne postoji institucija je potpuno neodrživa. Ponavljam, to će otvoriti prostor za ozbiljno neprijatne spekulacije o svemu što se dešavalo… To sve zajedno sasvim sigurno neće ni najmanje doprineti ugledu Narodne skupštine, naprotiv“, objašnjava Šabić.

 

Agencija za borbu protiv korupcije u odgovoru CINS-u navodi da još jednom apeluje da „Narodna skupština u što kraćem roku izabere sve članove Odbora Agencije kako se rad Agencije, koja je do sada pokazala da ima važnu preventivnu ulogu u borbi protiv korupcije, ne bi dovodio u pitanje“.

 

Petar Petrović, predsednik Odbora za pravosuđe, kaže da „nemaju ništa protiv“ ukoliko se novi Zaštitnik građana saglasi da isto lice bude predloženo.

 

Tomislav Nikolić, doskorašnji predsednik Republike, nije imao komentar na ovakvu odluku skupštinskog Odbora.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano