AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

„Panamski papiri" će promeniti percepciju velikog biznisa

06. apr 2016.
Foto: Glas Amerike, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Branko Čečen
Čini mi se da će mnoge političare umešane u ovu aferu ona koštati i njihovih političkih funkcija, kaže u razgovoru za Glas Amerike direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, Branko Čečen.

Iako je objavljen samo delić od 11 i po miliona dokumenata do kojih je došao Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, političari, biznismeni, fudbaleri i mnogi drugi čija se imena pominju u panamskim papirima, imaće težak problem da objasne svoje poslove preko ofšor firmi, kaže direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Branko Čečen:

“Trenutno je to najveća novinarska priča u svetu i ona će izazvati zaista ogromne potrese. Mislim da je potpuno autentična, i mislim da će promeniti percepciju ofšora, percepciju velikog biznisa, i percepciju odnosa državne politike, državnog budžeta i velikog biznisa zbog toga što je ovo dokaz da je samo jedno preduzeće koje opslužuje ofšor poslove pojedincima i kompanijama, koštalo veliki broj država ogromnog novca. A čini mi se da će mnoge političare umešane u ove afere da košta i njihovih političkih funkcija.

Među stotinak redakcija koje su bile uključene u istraživanje poslova agencije za osnivanje ofšor firmi Mosak Fonseka iz Paname je i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK iz Beograda, a na njihovom sajtu danas su osvanula prva imena srpskih državljana koji su poslovali preko Mosak Fonseke. Tu su Vladimir Delić, Vuk Hamović, Zoran Drakulić, Slobodan Anđić, Srđan Šaper, Milan Popović, Miodrag Kostić, supruga Miroslava Miškovića Ljiljana, Filip Cepter i drugi.

Iako Centar za istraživačko novinarstvo Srbije nije bio uključen u otkrivanje panamskih papira, Branko Čečen, i saradnici Centra su, istražujući poslovanje ofšor kompanija, nalailazili na mnoga, domaćoj javnosti poznata imena:

“Sama Panama u jednom trenuku je dopustila da procure njihova cela baza preduzeća. I onda smo mi pronašli, na primer, Legijinu firmu aktivnu, pod onim imenom iz lažnog hrvatskog pasoša. Mi smo tom prilikom našli i Milana Beka, našli smo Čedomira Jovanovića. Svi su oni imali firme u Panami. To je samo jedna ofšor zona. Siguran sam da jako veliki broj biznisa ima jako veliki broj ofšor preduzeća.”

Dok su u svetu odmah pokrenute prve istrage, veliko je pitanje kako će srpski pravosudni organi reagovati na panamske papire. Do sada je bilo više raznih prilika da nadležni organi reaguju, ali nisu ističe Čečen i dodaje da će to najviše zavisiti od političke volje:

“Tužilaštvo gotovo uvek izda neko saopštenje u kome se kaže da će oni to da ispitaju. MUP gotovo uvek izda saopštenje u kome se kaže da će oni to da ispitaju. Gotovo nikada ništa ne ispitaju, ili mi makar ne čujemo nikakve rezultate, a nekakve dnevne političke vesti ‘pojedu’ to, ljudi to zaborave, i to je za očekivati. Ono što nije za očekivati je da naši mediji jedva dočekaju da zaborave. I da nastave da se kreću u toj nekoj bezbednoj zoni nezameranja sa vlastima i sa advertajzerima.”

Ono što je sasvim sigurno, kaže na kraju Brako Čečen, je da građani Srbije verovatno nikada neće saznati koliko poreza ne ode u budžet, nego završi na Kajmanskim, Devičanskim i raznim drugim ostrvima.

 

Tekst preuzet sa sajta Glas Amerike.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

22. maj 2016.
Kada dobijete priču, gledate tri stvari: da li je važna, da li je tačna i da li je dovoljna. Ako jeste, nebitno je odakle dolazi. Najveće priče će doći od onih koji su u njih umešani. Da ih sve odbijemo?
19. maj 2016.
Skoro svako veliko delo renesanse nastalo je novcem strahovito krvoločnih ljudi. Demokratija je nastala na krvi miliona. Pa nećemo sad zbog toga da odbacimo Da Vinčija i demokratiju i okrenemo se Mitru Miriću i diktaturi? Je l’ tako? Zašto ćutite, to bi trebalo da bude lak odgovor?
18. maj 2016.
Zašto vi, dragi iznimno bogati ljudi, ne biste platili porez kao i mi ostali? Zašto preduzeće ima veća prava od mene? Kako je moguće postojanje ofšor građanina, kao što je Novak Đoković? Takva pitanja je pokrenulo izuzetno otkriće istraživačkih novinara o panamskoj ofšor zoni, jednom od mnogih poreskih rajeva, opasnih koliko i nepravednih, nedostižnih običnim građanima, a tako dragocenih najbogatijim ljudima i najvećim kompanijama
16. maj 2016.
Otkriće Panamskih papira predstavlja ogroman uspeh međunarodnog istraživačkog novinarstva i već ima snažan uticaj na globalnu politiku i ekonomiju: pored toga što je čak 140 političara širom sveta uhvaćeno sa tajnim ofšor računima, sve su glasniji zahtevi da se onemogući rad poreskih rajeva. Pet najrazvijenijih evropskih zemalja su se brzo sastale da naprave strategiju, poreznici organizuju istragu, dok je grupa uglednih ekonomista istakla da su siromašne zemlje najveći gubitnici u takvom poslovanju