AktuelnoSrbija

Nastavak „suđenja veka“

26. dec 2013.
U Specijalnom sudu za organizovani kriminal danas u 14.30 nastavlja se suđenje Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, Milu Đuraškoviću i osmoro optuženih za izvlačenje novca iz putarskih preduzeća i utaju poreza. U međuvremenu vlasniku „Delte" privremeno je vraćen pasoš, dok je sudija u ovom procesu, Vladimir Vučinić, smenjen sa mesta predsednika Posebnog odeljenja Višeg suda

„Suđenje najmoćnijem čoveku u državi“, „suđenje veka“, „proces koji dokazuje da je Srbija uređena zemlja“…

 

Ovako su mediji pre nešto više od mesec dana pisali o postupku koji se vodi protiv Miroslava Miškovića pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu. (Detalje o tome ko su članovi sudskog veća u ovom postupku pročitajte OVDE)


Optužnica, osim oca i sina Miškovića i Mila Đuraškovića, obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršenju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica. Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za utaju poreza.

 

Prvog dana glavnog pretresa tužilaštvo je iznelo kraću verziju optužnice, a optuženi su se potom o njoj redom izjašnjavali. Svi su naveli da su razumeli optužnicu, ali da nisu krivi za dela za koja se terete.

 

Jedino je Miroslav Mišković rekao da optužnicu nije razumeo (optužnicu možete pročitati ovde).


„Nisam kriv i ne osećam se krivim. Nisam razumeo optužnicu! Razumeo sam samo deo o ličnim podacima, kvantitativnim pokazateljima i datume, ali nijednu rečenicu optužnice. Razumem srpski, ali optužnicu nisam razumeo”, izjavio je Mišković aludirajući na činjenicu da su u sudnici bili prisutni posmatrači koji ne razumeju srpski.


Na samom početku odbrana je zatražila da čitav proces bude simultano prevođen na engleski jezik zbog prisustva stranih eksperata. Suđenju, na zahtev i o trošku odbrane, prisustvuje 15 posmatrača, od kojih sedmoro ne govore srpski. Oni, međutim, nemaju nikakvu procesnu ulogu u postupku. Kako je najavljeno, ova grupa stručnjaka će se na sudu pojaviti i danas, uprkos tome što se praznuje Božić po gregorijanskom kalendaru.

 

Među posmatračima su i članovi Podesta grupe, jedne od najmoćnijih lobističkih grupa u Sjedinjenim Državama. Džon Podesta, jedan od dvojice braće Podesta osnivača ove grupa, nedavno je postao specijalni savetnik predsednika SAD Baraka Obame.


Mišković je svoju odbranu izlagao gotovo četiri sata obrazlažući deo po deo optužnicu od 122 strane.

 

„Mislim da sudsko veće i javnost treba da znaju ko je Miroslav Mišković. Sudite vodećem privredniku u Srbiji i regionu. Ovde se sudi tržišnoj privredi, privatnom kapitalu, kreditima, ponudi, potražnji. Ovo za šta sam optužen, uradio sam do sada stotinu puta. Branim čast privrednika Srbije i privatni kapital.“

 

Miškovićevo izlaganje u celosti pročitajte ovde.

 

Danas se očekuje nastavak izlaganja.


Iako je Miškoviću privremeno oduzet pasoš i određena mera zabrane napuštanja boravišta, početkom decembra, sud je odobrio da mu putna isprava bude vraćena radi trodnevnog puta u London. Sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić izjavio je tom prilikom da se u donošenju odluke strogo pridržavao zakona. On je pre dve sedmice naveo da je zbog vraćanja pasoša Miškoviću bio pod pritiskom. Po povratku sa puta, Mišković je dokument predao sudu. 


Vučinić je juče smenjen sa mesta predsednika Posebnog odeljenja Višeg suda, ali će nastaviti da sudi u postupku protiv Miškovića.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano