AktuelnoSrbija

Nastavak „suđenja veka“

26. dec 2013.
U Specijalnom sudu za organizovani kriminal danas u 14.30 nastavlja se suđenje Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, Milu Đuraškoviću i osmoro optuženih za izvlačenje novca iz putarskih preduzeća i utaju poreza. U međuvremenu vlasniku „Delte" privremeno je vraćen pasoš, dok je sudija u ovom procesu, Vladimir Vučinić, smenjen sa mesta predsednika Posebnog odeljenja Višeg suda

„Suđenje najmoćnijem čoveku u državi“, „suđenje veka“, „proces koji dokazuje da je Srbija uređena zemlja“…

 

Ovako su mediji pre nešto više od mesec dana pisali o postupku koji se vodi protiv Miroslava Miškovića pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu. (Detalje o tome ko su članovi sudskog veća u ovom postupku pročitajte OVDE)


Optužnica, osim oca i sina Miškovića i Mila Đuraškovića, obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršenju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica. Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za utaju poreza.

 

Prvog dana glavnog pretresa tužilaštvo je iznelo kraću verziju optužnice, a optuženi su se potom o njoj redom izjašnjavali. Svi su naveli da su razumeli optužnicu, ali da nisu krivi za dela za koja se terete.

 

Jedino je Miroslav Mišković rekao da optužnicu nije razumeo (optužnicu možete pročitati ovde).


„Nisam kriv i ne osećam se krivim. Nisam razumeo optužnicu! Razumeo sam samo deo o ličnim podacima, kvantitativnim pokazateljima i datume, ali nijednu rečenicu optužnice. Razumem srpski, ali optužnicu nisam razumeo”, izjavio je Mišković aludirajući na činjenicu da su u sudnici bili prisutni posmatrači koji ne razumeju srpski.


Na samom početku odbrana je zatražila da čitav proces bude simultano prevođen na engleski jezik zbog prisustva stranih eksperata. Suđenju, na zahtev i o trošku odbrane, prisustvuje 15 posmatrača, od kojih sedmoro ne govore srpski. Oni, međutim, nemaju nikakvu procesnu ulogu u postupku. Kako je najavljeno, ova grupa stručnjaka će se na sudu pojaviti i danas, uprkos tome što se praznuje Božić po gregorijanskom kalendaru.

 

Među posmatračima su i članovi Podesta grupe, jedne od najmoćnijih lobističkih grupa u Sjedinjenim Državama. Džon Podesta, jedan od dvojice braće Podesta osnivača ove grupa, nedavno je postao specijalni savetnik predsednika SAD Baraka Obame.


Mišković je svoju odbranu izlagao gotovo četiri sata obrazlažući deo po deo optužnicu od 122 strane.

 

„Mislim da sudsko veće i javnost treba da znaju ko je Miroslav Mišković. Sudite vodećem privredniku u Srbiji i regionu. Ovde se sudi tržišnoj privredi, privatnom kapitalu, kreditima, ponudi, potražnji. Ovo za šta sam optužen, uradio sam do sada stotinu puta. Branim čast privrednika Srbije i privatni kapital.“

 

Miškovićevo izlaganje u celosti pročitajte ovde.

 

Danas se očekuje nastavak izlaganja.


Iako je Miškoviću privremeno oduzet pasoš i određena mera zabrane napuštanja boravišta, početkom decembra, sud je odobrio da mu putna isprava bude vraćena radi trodnevnog puta u London. Sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić izjavio je tom prilikom da se u donošenju odluke strogo pridržavao zakona. On je pre dve sedmice naveo da je zbog vraćanja pasoša Miškoviću bio pod pritiskom. Po povratku sa puta, Mišković je dokument predao sudu. 


Vučinić je juče smenjen sa mesta predsednika Posebnog odeljenja Višeg suda, ali će nastaviti da sudi u postupku protiv Miškovića.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

01. okt 2015.
– Znam Vas od 1990, kada ste bili potpredsednik republičke Vlade, ali mi niste tražili ništa u vezi sa putarskim preduzećima – rekao je Milutin Mrkonjić
23. sep 2015.
- Ja za svoj porez imam poreskog savetnika, KPMG. To je netačna izjava u optužnici. Ja da savetujem sina da utaji porez? Iza toga što Tužilaštvo piše stoje živi ljudi, koji imaju porodice. Ja ću tražiti pravdu. I doneću iz Poreske uprave papir da sam i ja i kompanija najredovniji u plaćanju poreza - rekao je vlasnik Delte
10. sep 2015.
- Ne osećam se da sam kriv, po onome što piše u optužnici, i sve to što sam radio, ja bih i danas radio. Novac smo izvlačili tako što smo akcije napravili za devet miliona a prodali za 25, pa je 16 izvučeno? Pa to je, molim vas, zamena vrednosti, dali smo jednu za drugu – rekao je vlasnik Delte u nastavku suđenja
17. jul 2015.
Osim Mrkonjića, kao svedok je, za septembar, pozvan i v. d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak. Sud ponovo Miškoviću nije odobrio vraćanje pasoša