AktuelnoSud i tužilaštvo

Mišković: Sve to što sam radio, ja bih i danas radio

10. sep 2015.
Delta Holding
- Ne osećam se da sam kriv, po onome što piše u optužnici, i sve to što sam radio, ja bih i danas radio. Novac smo izvlačili tako što smo akcije napravili za devet miliona a prodali za 25, pa je 16 izvučeno? Pa to je, molim vas, zamena vrednosti, dali smo jednu za drugu – rekao je vlasnik Delte u nastavku suđenja

Suđenje Miroslavu Miškoviću, Milu Đuraškoviću i ostalim optuženima za malverzacije u putarskim preduzećima i utaju poreza nastavljeno je saslušanjem svedoka i pregledanjem dokumentacije iz poslovanja Nibens grupe i Šer korporacije. Milutin Mrkonjić, nekadašnji ministar, nije došao na današnji pretres, iako je bilo planirano da svedoči.

– Ne osećam se da sam kriv, po onome što piše u optužnici, i sve to što sam radio, ja bih i danas radio. Novac smo izvlačili tako što smo akcije napravili za 9devet miliona a prodali za 25, pa je 16 izvučeno? Pa to je, molim vas, zamena vrednosti, dali smo jednu za drugu. Ova akcija je bila između dva privatna preduzeća, i Komisija za hartije od vrednosti je rekla da je bila u skladu sa zakonom. Ne može država da uređuje odnose između preduzeća, pa nije ovo socijalizam, ni komunizam!

Pred sudom su saslušana dva svedoka: Snežana Moretić, nekadasnje šefice računovodstva u Preduzeću za puteve Beograd i u preduzeću Nemetali (oba su deo Nibens grupe) i Milan Bojović, bivši direktor Puteva Užice. Trebalo je da svedoči i Mrkonjić, ali je on, kako je navela predsedavajuća sudskog veća Maja Ilić, “poslao telegram da ne može da prisustvuje zbog službene sprečenosti”.

Moretićeva, koja je kao svedok optužbe već jednom svedočila, rekla je da nikada nije upoznala Miškovića, te da od njega nikada nije primala naloge, kao i da joj niko nije naložio da izvlači novac iz putarskih preduzeća.

Bojović je govorio o neuspelom pokušaju da Putevi Užice kupe Preduzeće za puteve Vranje i kamenolom Budućnost iz Preševa. On je rekao da su Putevi bili zainteresovani za ovo preduzeće, ali da do realizacije nikada nije došlo. Na insistiranje i advokata odbrane i zamenika tužioca Tamare Ristić, Bojović je ispričao na koji način je regulisan dug koji je JP Putevi Srbije 2008. imao prema putarskim preduzećima, uključujuči i Nibens i Puteve Užice:

– Sva su putarska preduzeća imala potraživanja od Puteva Srbije. Ukupan dug ne znam, ali sigurno je bio preko 10 milijardi dinara. Bila je neka priča da se formira radna grupa i da se pregovara kako da se isplati taj dug, pa je dogovoreno da se isplati na rate, na pet godina. Na sastancima kojima sam ja prisustvovao bili su predstavnici Ministarstva, oni su vodili glavnu reč i stalno su nam govorili “zaboravite kamate, samo glavnica”.

 

Na Bojovićevo svedočenje nadovezao se Mišković, pitanjem „da li su Putevi Srbije osnovni krivac za stanje u putarskoj privedi i u Nibens grupi“, na šta je Bojović odgovorio da za sam Nibens ne zna, ali da za stanje u privredi jesu. 

 

Podsećamo, na početku ovog suđenja, Milo Đurašković je, tokom svoje odbrane rekao da je jedan od uzorka lošeg finansijskog stanja Nibens grupe, koju je činilo nekoliko privatizovanih putarskih preduzeća, bio upravo dug Puteva Srbije. 

Suđenje će biti nastavljeno sutra. 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano