AktuelnoSud i tužilaštvo

Suđenje Miškoviću: Mrkonjić pozvan da svedoči

17. jul 2015.
bg.vi.sud.rs
Osim Mrkonjića, kao svedok je, za septembar, pozvan i v. d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak. Sud ponovo Miškoviću nije odobrio vraćanje pasoša 

Nekadašnji ministar saobraćaja i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić pozvan je da se, kao svedok odbrane, pojavi na suđenju Miroslavu Miškoviću 10. septembra. Suđenje je nastavljeno izvođenjem dokaza Tužilaštva za organizovani kriminal.


Nakon više od sat vremena čitanja koja dokumentacija čini samo jedan set dokaza koje je predložilo Tužilaštvo, te obrazloženja zamenika tužioca Tamare Ristić, predsedavajuća sudskog veća, sudija Maja Ilić, najavila je plan rada za jesen. Ona je rekla da će na narednom glavnom pretresu priliku da govore o dokazima imati okrivljeni i odbrana, ali i da će početi saslušanja svedoka. Za deseti septembar najavljen je Mrkonjić, a za naredni dan Zoran Drobnjak, v. d. direktora Puteva Srbije.


Među dokazima koji su pokazani pred sudom bila su rešenja o osnivanju Nibens korporacije i Mera Invest, ugovori o kreditima između UniCredit Banke i putarskih preduzeća, nekoliko desetina menica, izjave i odluke o zaduživanjima i hipotekama, dokumenta o trgovini akcijama Preduzeća za puteve Niš, izvodi sa bankovnih računa, kao i izvodi iz dokumentacije o pregovorima sa kompanijom Strabag.


Tamara Ristić je navela da ova dokumentacija pokazuje kako je stvaran privid zakonitosti tokom trgovine akcijama i zaduživanja putarskih preduzeća, dok su advokati odbrane tvrdili da se “u sudnicama sudi za kršenje procedura, a ne za poštovanje”.


Sam Mišković se nekoliko puta javio za reč, ponavljajući da ne zna “kuda vodi ovaj postupak” i da se ono za šta se njemu sudi radi svuda u Srbiji i da se “u Delti događa na dnevnom nivou”.


– Ovo je posao dve privatne firme i ako je neko nekoga oštetio – a poštovali smo zakon – mogao je Milo Đurašković da tuži mene ili ja njega, ali, opet, ne bi bilo osnova – rekao je Mišković.


Inače, sudija Ilić ponovo je odbila da Miroslavu Miškoviću da pasoš, uz obrazloženje da Mišković nije naveo ni vreme ni zemlju u koju želi da putuje, kao i razloge takvog putovanja.


– Meni je pasoš potreban iz hiljadu razloga, ne samo u poslu, nego i privatno, i neki odmor i tako dalje – odgovorio je Mišković i dodao:


– Ja nijednim gestom nisam pokazao da neću da prisustvujem ovom suđenju i ponovio sam da sam spreman celu Deltu da dam za pasoš. Mi veliku štetu trpimo zbog toga, i toliko nam je poslova propalo, da sam ja već osuđen na hiljadu stvari. 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano