AktuelnoSud i tužilaštvo

Milutin Mrkonjić: Mišković mi nije tražio ništa u vezi sa putarskim preduzećima

01. okt 2015.
www.mc.rs
– Znam Vas od 1990, kada ste bili potpredsednik republičke Vlade, ali mi niste tražili ništa u vezi sa putarskim preduzećima – rekao je Milutin Mrkonjić

Bivši ministar Milutin Mrkonjić rekao je na suđenju Miroslavu Miškoviću da mu vlasnik Delte nikada nije tražio ništa u vezi sa poslovanjem Nibens grupe ili bilo kojeg drugog putarskog preduzeća.


U nastavku suđenja Miroslavu Miškoviću, Milu Đuraškoviću i ostalima za malverzacije u putarskim preduzećima, pred Specijalnim sudom danas su saslušani svedoci koji su bili pozvani na prethodne pretrese, ali se nisu pojavili. Među njima je nekadašnji ministar saobraćaja i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, kojeg je predložila odbrana. On je pričao o saradnji sa Nibens grupom, koju čini nekoliko privatizovanih putarskih preduzeća, kao i sa njenim vlasnikom, na poslovima izgradnje Koridora 10 i 11, ali i o poznanstvu sa Miroslavom Miškovićem.


– Znam Vas od 1990, kada ste bili potpredsednik republičke Vlade, ali mi niste tražili ništa u vezi sa putarskim preduzećima – odgovorio je Mrkonjić na pitanje Miroslava Miškovića da li mu je nekada tražio nešto u vezi sa radom Nibensa ili drugih putarskih preduzeća.


Mrkonjić je rekao i da Miškovića nije video „od 5. oktobra“, te da su mu, za pet godina, koliko je ukupno bio ministar, “mnogi privrednici” dolazili, ali ne i vlasnik Delte.


Na pitanje Miškovićevog advokata, Zdenka Tomanovića, da li je neka politička partija, iz bivše vlasti, vršila pritisak prilikom dodeljivanja poslova putarskim preduzećima, Mrkonjić je rekao:


– Kod mene nije, nijedna, pa ni iz moje partije. Svi su poslovi bili na tenderima, petoro ljudi iz pet različitih ministarstava, ja nisam bio, oni su odlučivali o poslovima.


Mrkonjić je rekao da je Mila Đuraškovića sretao na sastancima i da je, koliko on zna, Đurašković bio vlasnik Nibensa, ali da on to nije proveravao. Na Tomanovićevo pitanje da li bi putarska preduzeća u sastavu Nibens grupe opstala Đurašković, nije uhapšen, Mrkonjić je rekao da misli da bi.


– Taj posao (radovi na Koridoru 10, prim. aut) su dobili jer su imali potencijal. Dali su sjajne uslove za Vladu Srbije, izvanredne, ali izgleda da su za njih bili teški – rekao je Mrkonjić i dodao da su te firme bile „dosta dezorganizovane“ i da „nikada nisu dobile tako veliki posao“.


Zamenik tužioca Tamara Ristić pitala je Mrkonjića na čemu zasniva takvu procenu.


– Njihov bonitet proveravalo je Ministarstvo finansija i dobili su posao. Posle se dogodilo to hapšenje i naravno da svako hapšenje izaziva potrese, zamislite kad se prvi čovek preduzeća skloni kakav je to potres – rekao je Mrkonjić i dodao:


– Oba posla su bila oko 170, 180 miliona evra, rokovi su bili takvi da bi oni samo na tim poslovima mogli da održe likvidnost.


Ispitivanje svedoka biće nastavljeno i u petak, 2. oktobra.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano