AktuelnoBorba protiv korupcije

Narodna skupština izabrala je četiri člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

31. jul 2017.
Odbor sada ima mogućnost donošenja odluka

Tokom trećeg vanrednog zasedanja, 20. jula, poslanici Narodne skupštine izabrali su četiri člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Na ovaj način je Odbor dobio potrebnu većinu od šest članova, dovoljnu za funkcionisanje ovog tela, odnosno donošenje odluka o najvažnijim pitanjima u radu Agencije.


Između ostalog, time je otklonjena prva formalna prepreka u izboru novog direktora Agencije i donošenju novog Zakona o Agenciji, o čemu je CINS već pisao.


U Skupštini su izglasani Jelena Stanković, predložena od strane Državne revizorske institucije, Miloš Stanković, kojeg je predložio predsednik Republike Aleksandar Vučić, Slobodan Gazivoda, na predlog Vrhovnog kasacionog suda i Ivan Kovačević kao kandidat Socijalno-ekonomskog saveta. Narodni poslanici nisu prihvatili predlog dva udruženja novinara Srbije da Živojin Rakočević bude sedmi član Odbora.


U svom saopštenju, istog dana, Agencija je navela da se „nada da će u što skorije vreme biti izabrana i ostala tri člana Odbora Agencije“.


Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđeno je da Odbor čini devet članova, dok je za donošenje odluka potrebna većina, odnosno najmanje pet glasova. Među ovlašćenjima Odbora su izbor i razrešenje direktora Agencije, odlučivanje po žalbama na odluke direktora, usvajanje godišnjeg izveštaja o radu Agencije i druga.


Početkom jula Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Skupštine, čije odluke prethode glasanju u Skupštini, vratio je predlagačima tri kandidata za članove Odbora Agencije, od kojih je jedan zajednički kandidat Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano