AktuelnoLicnostMiškovićProjekti

Narodna banka Srbije interveniše u „Univerzal banci“

22. jun 2012.
Narodna banka Srbije pokrenula superviziju poslovanja „Univerzal banke“ Beograd. O skrivenom vlasništvu u ovoj banci CINS pisao pre godinu i po dana. Guverner Šoškić nije dao precizan razlog za akciju, ali je rekao: „Pojedinci ne mogu biti iznad interesa zemlje i zbog toga ne može biti kompromisa“

Narodna banka Srbije je pokrenula istragu „Univerzal banke“ nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo početkom 2011. godine objavio istraživanje koje je pokazalo da of šor kompanije, povezane sa Miroslavom Miškovićem, imaju veliki udeo u ovoj banci. Kompanije sa sedištem u mestima kao što su Kipar i Britanska Devičanska ostrva, kupile su između 4,7 do 4,9 posto deonica banke, odmah ispod 5 posto, prag koji izaziva otkrivanja vlasništva i zahteva odobrenje NBS. Ako se pokaže da kompanije na kraju kontroliše jedan vlasnik, to bi predstavljalo kršenje zakona o bankama.

Istraživanje CINS-a je pokazalo da je Delta osiguranje, koje je u vlasništvu Miroslava Miškovića, posedovalo 4,9 posto udela u „Univerzal banci“, da je druga firma, povezana sa Delta grupom, Delvel Pro takođe kontrolisala 4,9 posto udela. Osim toga, Miškovićeva kompanija sa Belizea, Venety International, je pozajmila 8 miliona eura od tri firme sa Britanskid dcopevičanskih ostrva. Te firme i njihove podružnice, uključujući Luce international invesments i Right Start Technology, takođe su dobile po 4,9 posto vlasničkog udela u „Univerzal banci“, mesec dana nakon što su pozajmile novac Miškovicu i firmi Venety International.
 

Tokom 2011. godine, četiri of šor kompanije odrekle su se svojih glasčkih i upravljačkih prava u „Univerzal banci“, nakon što se jedan od akcionara banke, pozivajući se na istraživanje CINS-a, žalio Komisiji za hartije od vrednosti na povezanost lica u banci.

NBS je potvrdila svoju istragu u pisanom odgovoru prošle godine, ali nije javno komentirsala povezanost sa Miroslavom Miškovićem.

CINS je u okviru istraživanja poslao zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Narodnoj banci Srbije u kojem je tražio spisak svih banaka koje su bile predmet njihove kontrole tokom 2010. i 2011. Godine i koje su mere prema tim bankama preduzete. NBS je odbila da da tražene podatke zbog čega se CINS žalio Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Poverenik je 18. juna, šest meseci nakon što je CINS uputio žalbu i tri dana pre izjave guvernera Šoškića, odličio u korist CINS-a i poslao zahtev NBS na ponovno odlučivanje. NBS treba da odluči da li će postupiti u skladu sa odlukom Poverenika ili će opet odbiti da dostavi tražene informacije.

Pročitajte šta je Zoran Ćopić, optuženi za pranje novca Darka Šarića, rekao o „Univerzal banci“

Više informacija o „Univerzal banci“, Mirolsavu Miškoviću i prikrivenom vlasništvu.

Pročitajte sve priče iz serijala „Projekat Mišković“

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano