AktuelnoNavijačiPrivatno obezbeđenjeSud i tužilaštvo

Napadači na Vazurino obezbeđenje: Sud prihvatio nagodbu

28. sep 2016.
Foto: Youtube screenshot
Veljko Belivuk osuđen je na godinu dana kućnog zatvora, dok će Ristić u zatvoru provesti godinu dana i 10 meseci

Prvi osnovni sud u Beogradu prihvatio je sporazum Prvog osnovnog tužilaštva sa Veljkom Belivukom i Darkom Ristićem koji su priznali krivicu za napad ispred stadiona Fudbalskog kluba Partizan. Sud ih je oglasio krivim i Belivuku odredio godinu dana kućnog zatvora, a Ristiću godinu dana i 10 meseci zatvora. Do pravosnažnosti presude obojici je produžena mera zabrane napuštanja boravišta.

 

Počekom septembra, gotovo šest meseci nakon što je objavljen snimak sa kamera stadiona na kojem se videlo kako dva muškarca brutalno tuku i gaze osobu koja leži na zemlji, Belivuk i Ristić su potpisali sporazum o priznanju krivice sa tužiocem koji je za njih zatražio kaznu od ukupno 2 godine i 10 meseci zatvora.

 

Na današnjem ročištu sud je prihvatio nagodbu i optužene oglasio krivim. Veljko Belivuk osuđen je na godinu dana kućnog zatvora zbog nasilničkog ponašanja, a Ristić na godinu dana i 10 meseci zbog nasilničkog ponašanja sa sticajem teške telesne povrede.

 

Okrivljenim navijačima Partizana, ovo nije prvo suđenje. Obojica su ranije osuđivani zbog sličnih krivičnih dela. Veljko Belivuk je u martu ove godine već osuđen na 5,5 meseci zatvora za nanošenje teških telesnih povreda ispred splava BlayWatch 2007. godine. Pošto mu je u tom slučaju uračunato vreme provedeno u pritvoru, kaznu je tada već bio izvršio.

 

U procesu koji je trajao sedam godina on je prvobitno bio optužen za pokušaj ubistva i nedozvoljeno posedovanje oružja, da bi nakon izmene iskaza svedoka u septembru 2015. godine tužilaštvo izmenilo optužnicu.

 

Vazura tuču video samo na snimku

 

Nakon što je snimak incidenta ispred stadiona Partizan odjeknuo na internetu, javnost je očekivala da napadači budu ubrzo uhapšeni. To se desilo 10 dana kasnije, iako je Miloš Vazura samo par dana nakon incidenta medijima rekao da zna ko su lica koja su ga napala. Belivuk i Ristić porekli su da je to bio napad na Vazuru, već „razračunavanje“ sa članom njegovog obezbeđenja Božom Kumburovićem. Naveli su da bi da su hteli da biju Vazuru to i uradili jer su fizički nadmoćniji.

 

Iako je Vazura medijima prvobitno davao izjave u kojima je objasnio da je ovo bio napad na njega, pred sudijom nije imao mnogo toga da kaže jer je, kako je rekao, tuču video samo na snimku.

 

Uhapšenim Belivuku i Ristiću ubrzo je određen pritvor, dok je treći momak iz grupe, Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi samo saslušan. Kamere nisu zabeležile da li je on udario nekog od prisutnih, a istragom nije dokazano suprotno. Tako je Stanković na ovom suđenju bio samo svedok posmatrač koji je za ceo incident okrivio Vazurino obezbeđenje.

 

Optužnica je podignuta početkom juna, a Belivuk je neposredno pre toga pušten da se brani sa slobode jer sud nije imao podatke o tome da je ranije osuđivan.

 

Suđenje je počelo krajem istog meseca, a Vazura, Kumburović i drugi član obezbeđenja Nebojša Petković, nisu mogli da se prisete većeg dela incidenta. Tako je Vazura pobegao u prostorije čim je video da je Kumburović na zemlji, Kumburović nije video ko ga je udario jer je udarac došao nenadano, dok je Petković video samo da je Belivuk udario Kumburovića koji je pao, a zatim i Ristića koji ga je bacio na zemlju. Kumburović je svoju amneziju o događaju objasnio porodičnim problemima, dok je Petković sebi najviše zamerio to što nije mogao da uzvrati udarac.

 

Obojica su pak, odbili da se pridruže krivičnom gonjenju momaka koji su ih tukli. 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zoran radmilovic
zoran radmilovic
29 sep 2016 09:22

huligani jaci od drzave

zvone
zvone
28 sep 2016 16:03

Hvala bogu da su priznali. Inace, kako bi se utvrdilo ko je premlatio Kamburovica.

Povezano

11. mar 2021.
Nakon što su televizije prenosile konferenciju za medije na kojoj su u subotu objavljene fotografije iskasapljenih tela, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić je izjavila da smatra da nema razloga da se pokreće postupak protiv njih. Ipak, članica ovog Saveta Judita Popović za CINS kaže da bi službe REM-a trebalo da po službenoj dužnosti pokrenu postupak i najavljuje da će ona sama podneti prijavu ako one to ne učine. Objavljivanje ovih fotografija bilo je nepotrebno maltretiranje javnosti, a pravo na dostojanstvo porodica nastradalih je ugroženo, ocenjuju stručnjaci za CINS.
09. mar 2021.
Cilj objavljivanja fotografija na konferenciji za medije u subotu je utvrđivanje identiteta, rekli su iz Tužilaštva za organizovani kriminal za CINS. Advokat Sead Spahović kaže da je tužilac neprikosnoven u istrazi, ali i da je objavljivanje fotografija znak da mu nedostaju dokazi i da je u istragu ušao prerano.
22. jul 2019.
Imaju prijatelje na visokim pozicijama i udeo u poslovima privatnog obezbeđenja - srpski huligani se ne plaše da pokažu moć
11. maj 2018.
Viši sud u Beogradu oslobodio je optužene Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Mirka Kojića za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića