AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Milijarde dolara sakrivene u of-šor zonama

04. apr 2016.
Jedno od najvećih curenja informacija u istoriji novinarstva pokazuje način na koji of-šor kompanije kriju bogatstvo, izbegavaju plaćanje poreza i čine prevare za političare, tajkune, kriminalce ali i poznate sportiste i glumce

Imena 12 sadašnjih ili bivših svetskih lidera, kao i još 128 političara i zvaničnika, otkrivena su u 11,5 miliona dokumenata koji pokazuju način na koji se of-šor zone koriste za obavljanje tajnih poslova. Među njima su premijeri Islanda i Pakistana, kralj Saudijske Arabije, predsednik Ukrajine, ali i nabolji fudbaler današnjice Lionel Mesi, kao i poznati glumac Džeki Čen.


Istraživanje u kome je učestvovalo gotovo 400 istraživačkih novinara pokazuje korupciju, kriminal i prljave poslove koje biznismeni i političari pokušavaju sakriti koristeći preduzeća registrovana u of-šor zonama. Poslovanje of-šor firmi nije nelegalno, ali se one često koriste za prikrivanje imovine, izbegavanje plaćanja poreza i pranje novca.


Ceo projekat nosi naziv „Panama Papers“ jer su dokumenti procurili od jedne od najvećih agencija na svetu za osnivanje of-šor preduzeća, Mossac Fonseca, koja je registrovana na Panami. Dokumente je najpre dobio nemački list Süddeutshce Zeitung, a Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) ih je podelio sa međunarodnom mrežom istraživačkih novinara OCCRP, čiji je CINS član.


Dokumenti pokrivaju period od 1977. do decembra 2015. godine i u njima se spominje 214.488 preduzeća i fondacija, kao i nešto više od 14.000 klijenata.


OCCRP od juče objavljuje tekstove nastale na osnovu ovih podataka. Jedan od prvih tekstova pokazuje kako je prijatelj ruskog predsednik Vladimira Putina bio vlasnik nekoliko of-šor kompanija preko čijih računa je prešlo preko dve milijarde dolara.

Ostale tekstove OCCRP-a možete pročitati ovde:

https://www.occrp.org/en/panamapapers/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano