AktuelnoNagrade i druga priznanja

Međunarodno priznanje novinarki CINS-a

04. nov 2019.
Novinarka CINS-a Dina Đorđević dobitnica je međunarodnog priznanja za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu koje dodeljuju Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) i Centralno-evropska inicijativa (CEI). Nagrada joj je dodeljena na SEEMO forumu u Zagrebu.

Dina Đorđević, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), proglašena je večeras dobitnicom specijalnog SEEMO priznanja na svečanoj dodeli nagrada u Zagrebu.

Dina je nagrađena za istraživanja o problemima u izgradnji i finansiranju malih hidroelektrana (MHE) u Srbiji, temi koju prati već nekoliko godina.

Istraživanja na kojima je Dina radila pokazuju kako iz ovog unosnog posla najviše profitiraju država i firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i kako su lideri na polju obnovljivih izvora, firme Eco Energo Group i Hidro-Tan, svoj razvoj započele uz sumnje na prikriveno vlasništvo. Tekstovi koje je radila sa kolegom Vladimirom Kostićem otkrivaju da su uporedo sa gradnjom hidroelektrana i rastom profita investitora, često povezanih sa vlašću i politikom, jačali i protesti građana protiv MHE.

„Priznanje za rad na izvanrednim pričama iz oblasti životne sredine, kao i hrabrosti uprkos velikom pritisku i pretnjama sa kojima je suočena”, navodi se u obrazloženju žirija.

Osim specijalnog priznanja, žiri je dodelio nagrade u dve kategorije – „profesionalni novinari” i „mladi profesionalni novinari”. Dobitnici ovih nagrada su Ermin Zatega iz Bosne i Hercegovine i Mubarek Asani iz Severne Makedonije (profesionalni novinari), kao i Arlis Alikaj iz Albanije (mladi profesionalni novinari). Pored Dine, specijalno priznanje dobila je i Jagoda Bastalić, novinarka iz Hrvatske.

U žiriju su bili Remzi Lani (Albanija),  Ana Babine (Ukrajina), Ivan Čađenović (Crna Gora), Marina Konstantinoiu (Rumunija), Mauro Mancin (Italija), Nađa Podobnik (Slovenija), Maja Sever (Hrvatska).

Kako organizator navodi, cilj dodele SEEMO nagrada je isticanje rada istraživačkih novinara i njihov doprinos istraživanjima uprkos teškim uslovima u kojima rade. SEEMO obuhvata mrežu urednika, novinara i medijskih radnika u južnoj, istočnoj i centralnoj Evropi, a ova nagrada se dodeljuje od 2008. godine.

Dina Đorđević je novinarka CINS-a od jula 2017. godine. Pored problema u vezi sa mini hidroelektranama, Dina je istraživala finansiranje provladine agencije Tanjug, kao i rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Krajem 2018. godine je dobila nagradu „Marina Kovačev“, koju Novosadska novinarska škola dodeljuje najboljim mladim novinarima u Srbiji, a u septembru 2019. je osvojila drugo mesto na EU nagradi za istraživačko novinarstvo.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano