MultimedijaCOVID-19

MAPA: Gde primiti treću dozu vakcine protiv korone

25. avg 2021.
Mesta gde možete primiti treću dozu vakcine; foto: printscreen / Google maps
Treću dozu vakcine odnedavno možete dobiti u Srbiji kao zaštitu od virusa korona. Građani koji ispunjavaju uslove za treću dozu mogu da biraju koju vakcinu žele i u kojoj zdravstvenoj ustanovi će je primiti. Na mapi koju smo za vas pripremili pronađite najbliži punkt za vakcinaciju.

Nema sumnje da građani treba da prime treću dozu vakcine protiv korone, smatraju stručnjaci sa kojima su razgovarali novinari CINS-a.

Epidemiolog Zoran Radovanović objašnjava da je u vakcinologiji dodatna doza vakcine česta praksa, jer povećava broj antitela koji vremenom opada. Ona deluje i na imunitet dugotrajnije: pamti „neprijatelja“ duže i spremna je da brže i energičnije odgovori na pojavu virusa.

Za treću dozu vakcine građani su nedavno počeli da dobijaju pozive. Osim što mogu da biraju koju vakcinu žele, ostavljen im je izbor i u kojoj zdravstvenoj ustanovi će je primiti. Na mapi (dostupna za pretragu na računaru i putem telefona, odnosno aplikacije Google maps) se nalaze sva mesta za vakcinaciju:

Građani Srbije mogu i da kombinuju vakcine.

To znači da ako su, na primer, dobili prve dve doze kineske vakcine Sinofarm, treći put mogu dobiti istu ili na licu mesta odabrati Fajzer, Sputnik ili AstraZeneka vakcinu.

Šta stručnjaci misle o kombinaciji vakcina čitajte OVDE.

Zašto se prijavljujemo za vakcine, koja je razlika među vakcinama i koje su njihove prednosti i mane, pročitajte OVDE.

Ko je prioritet za treću dozu vakcine u Srbiji

Prema podacima koje je objavila eUprava, treća doza vakcine prvenstveno je namenjena:

  • Osobama sa imunodeficijencijama (oslabljen imunitet) i stanjima imunosupresije, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa, onima na hemodijalizi i ljudima koji žive (primarno ili sekundarno) sa imunosuprimiranim pacijentima
  • Starijima od 70 godina
  • Starijima od 60 godina u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite
  • Zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite
  • Putnicima u međunarodnom saobraćaju – građanima Srbije koji često putuju u inostranstvo

Tzv. buster dozu mogu primiti i svi koji su prethodno vakcinisani. Uslov je da je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci.

Do kraja jula broj vakcinisanih u Srbiji bio je oko 2,7 miliona. Prosečna starost vakcinisane osobe iznosi 57 godina, a vakcinisano je i nešto više od 3.000 maloletnika. Koliko medicinskih i prosvetnih radnika je vakcinisano pogledajte OVDE.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Boki
Boki
26 avg 2021 09:04

Kako iz e-uprave znaju da mi je oslabljen imunitet ili da često putujem u inostranstvo?

BIA
BIA
19 okt 2021 19:50
Odgovor za  Boki

Tako sto te prate preko telefona.

Tagovi

Povezano

31. jan 2024.
Pažnju javnosti privukla je vest da su četiri bebe umrle od bolesti velikog kašlja. Podaci Instituta Batut pokazuju kako je broj zaraženih rastao kroz godine.
20. feb 2023.
Šta je tokom korone država kupovala, od koga i za koliko novca, građani do danas nisu saznali, iako su predstavnici vlasti najavljivali da će im položiti račune. CINS je došao do jednog od ugovora vrednog 64 miliona evra koji pokazuje kako su poslovi sklapani i kako je Vlada skrajnula Zakon o javnim nabavkama.
21. dec 2021.
Naš čaj Diabetin može da zameni tablete ili insulin istog momenta, ali se to ne preporučuje, već treba polako smanjivati terapiju. Ovako je u telefonskom razgovoru novinarki CINS-a preporučen čaj Diabetin protiv dijabetesa. Ono što nije rečeno je da za dijabetes nema leka, i da nagli prekid terapije može da ozbiljno ugrozi već narušeno zdravlje.
10. nov 2021.
Podaci koje je CINS dobio iz 21 zdravstvene ustanove pokazuju koliko je vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i umrlim kovid pacijentima.