AktuelnoInfografikSrbija

Grafik: Kako se kretao broj obolelih od velikog kašlja kroz godine

31. jan 2024.
foto: N1
Pažnju javnosti privukla je vest da su četiri bebe umrle od bolesti velikog kašlja. Podaci Instituta Batut pokazuju kako je broj zaraženih rastao kroz godine.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da je jedna nevakcinisana beba umrla od velikog kašlja ove godine, a tri prošle.

Veliki kašalj je bolest koja ima tri stadijuma. Prvi je nalik prehladi, u drugom se stanje pogoršava i kašalj je tada učestao. U poslednjem, koji može trajati mesecima, polako se povlače simptomi, objašnjeno je na stranici Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu. Jedna od komplikacija je zapaljenje pluća, najčešći uzrok smrti kod beba. Vakcina protiv velikog kašlja je obavezna u Srbiji.

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut pokazuju kako je broj obolelih rastao kroz godine. 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

30. apr 2024.
Pred ponovljene izbore za odbornike u Beogradu pogledajte kakve su, po opštinama, rezultate ostvarile liste koje su se kandidovale na prošlogodišnjim izborima.
08. mar 2024.
Međunarodni dan žena, 8. mart, povod je da se priča o tome da li su – i u kojoj meri – muškarci i žene u Srbiji ravnopravni. Podaci pokazuju da su muškarci češće na rukovodećim pozicijama, kao i da zarađuju više.
21. feb 2024.
Bezbednost u avionu ponovo je tema u fokusu javnosti nakon dešavanja na beogradskom aerodromu Nikola Tesla prethodnog vikenda, kada je avion na letu Er Srbije (Air Serbia) prinudno sleteo nakon što je oštećen pri poletanju. Pogledajte koliko je nesreća u vazdušnom saobraćaju bilo u poslednjih deset godina i detalje u vezi sa svakom od njih.
14. dec 2023.
Na izborima u nedelju 17. decembra građani će birati narodne poslanike sa 18 različitih lista. Pogledajte odakle dolaze ti kandidati i koja su njihova zanimanja.