Istraživačke pričeMini hidroelektrane

Nova elektrana i još više novca za Vučićevog kuma i partnere

05. mar 2019.
MHE koja je Petroviću i njegovim saradnicima donela najviše novca u 2018, foto: CINS
Država je u 2018. godini za otkup električne energije iz malih hidroelektrana izdvojila blizu 25 miliona evra. Najviše novca dobili su EPS i firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom Aleksandra Vučića. Novac odlazi i za rad elektrana za koje Ministarstvo zaštite životne sredine tvrdi da su nelegalne, među njima i jedna u vlasništvu bivšeg saradnika Darka Šarića

Kako bi ispunila obećanje Energetskoj zajednici da će do 2020. godine proizvoditi 27% struje iz obnovljivih izvora, Srbija već godinama ulaže u čistu energiju – između ostalog u izgradnju i rad mini hidroelektrana (MHE).

Nakon što MHE počne sa radom, njen vlasnik postaje povlašćeni proizvođač električne energije pa za otkup struje od države dobija iznos veći od tržišne cene. Taj novac država sakuplja kroz račune za struju građana, koji su od 2013. godine opterećeni posebnom naknadom.

Prema podacima koje je Elektroprivreda Srbije (EPS) nedavno objavila, u 2018. godini za struju iz MHE izdvojeno je 24,9 miliona evra. Na spisku se nalaze i drugi obnovljivi izvori koje država finansira – solarna energija, energija iz biomase, vetra, prirodnog gasa i drugo.

Kada se isplate za struju iz vode uporede sa davanjima poslednjih godina, vidljiv je porast u količini novca koji se odvaja za podsticaj ovog posla, kao i broj elektrana koje se finansiraju.

Tako je struja 2018. otkupljena od 100 malih hidroelektrana, za četvrtinu više nego prethodne godine, a vrednost izdvajanja povećana je za 8,2 miliona evra.

Novopriključenim elektranama ukupno je isplaćeno 2,7 miliona evra, a raniji korisnici ove beneficije uvećali su prihod za 5,5 miliona evra.

Aleksandar Macura, ekspert za energetsku politiku, u razgovoru sa novinarkom Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) rekao je da se cena otkupa struje nije menjala te da količina isplaćenog novca zavisi od količine proizvedene struje, što varira iz godine u godinu.

 

 

Izvor: EPS, grafički prikaz: CINS

Još jedna MHE povezana sa Petrovićem

Prvo mesto po isplatama u 2018. zauzeo je EPS sa tri male Drinsko-Limske elektrane. Za njihovu struju država je izdvojila nešto više od 4,6 miliona evra.

Slede firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika države Aleksandra Vučića, koje su za rad 10 mini hidroelektrana ukupno dobile oko 3,1 milion evra.

Devet od 10 elektrana i ranije su dobijale novac za struju koju proizvode. Prema podacima za 2018, sa radom je počela još jedna, nova – MHE Vidnjište.

Vlasnik Vidnjišta je firma Nenada MihajlovićaMini Hydro Investments-Projects. Tu firmu je 2013. godine osnovala Mini Hydro Investments iza koje danas stoje tri vlasnika – firma Eko Vlasina, čiji je vlasnik Nikola Petrović, firma Roaming Electronics, u vlasništvu Nenada Kovača, i Dragan Klisura, Petrovićev višegodišnji partner u poslu sa MHE, čija firma Hidro-Tan je i izgradila Vidnjište.

Nikola Petrović i Nenad Mihajlović na dan objave ovog teksta poslali su dopis na elektronsku adresu redakcije CINS-a demantujući pojedine navode. Njihove reakcije i odgovor CINS-a možete pročitati OVDE

Za otkup struje iz Vidnjišta država je 2018. izdvojila skoro 6,4 hiljade evra.

Među preostalim elektranama, Petroviću i njegovim saradnicima najviše novca te godine su donele Gornje Gare 2 i Donje Gare 1 u opštini Crna Trava, a najmanje njihova prva elektrana Tegošnica.

CINS je kroz istraživanje MHE Tegošnica povezao državnu firmu Energoprojekt i Dragana Klisuru. Tokom intervjua koji je dao novinarima CINS-a, Klisura je objasnio zašto misli da mu Petrović smeta u poslu sa elektranama.

Sa Klisurom i drugim partnerima, Petrović kroz firmu Eco Energo Group drži sedam MHE u opštini Crna Trava. Među partnerima su Nenad Kovač i Vera Ristić, majka Jelene Đoković, supruge tenisera Novaka Đokovića.

Elektrane Županj i Jabukovik takođe se dovode u vezu sa Petrovićem. Županj poseduju kompanija Eco glotec u kojoj Nikola Petrović preko firme Eko Vlasina ima 10 posto udela, isto kao Dragan Klisura i Nenad Kovač. Ostalih 70 posto udela pripada švajcarskoj firmi Glotec International. Eco Energo Group, njeni vlasnici, kao i sam Petrović preko Eko Vlasine poseduju i MHE Jabukovik u opštini Crna Trava. Za rad ove dve elektrane isplaćeno je preko 846 hiljada evra u 2018.

Nenad Kovač, poznatiji kao Neša Roming, sklapao je poslove sa državom i u prethodnom periodu. Kovačeva firma bila je podizvođač radova na velikom projektu u Danskoj, ali je 2017. izbačena iz posla nakon navoda da krši propise i radnicima ne isplaćuje zarađeni novac.

Izvor: EPS, grafički prikaz: CINS

Isplate elektrani Šarićevog saradnika

Subvencije je dobila i mini hidroelektrana Virovci, u vlasništvu firme VS Energy kojom upravlja Miloš Pandrc, bivši saradnik Darka Šarića osuđivan za šverc kokaina.

Virovcima je za rad u 2018. isplaćeno nešto više od 138 hiljada evra, odnosno pet i po puta više novca nego 2017.

Ovo je jedna od tri aktivne elektrane na području Bosilegrada za koje Ministarstvo zaštite životne sredine tvrdi da su nezakonito dobile građevinske dozvole. Država je za njihov rad u 2018. dala više od 493 hiljade evra.

Izveštaj EPS-a o isplatama za 2018. pokazuje da se nastavlja trend iz prethodnih godina prema kom iste firme dobijaju najviše novca, o čemu je CINS već pisao.

Ukupno je u periodu od 2013. do kraja 2018. vlasnicima malih hidroelektrana za struju isplaćeno 83,2 miliona evra.

Protivljenje državnoj politici koja podstiče rad malih hidroelektrana kao obnovljivih izvora energije punu medijsku pažnju dobilo je tokom 2018. godine.

Krajem januara je u Beogradu održan protest „Ne za MHE“, poslednji u nizu okupljanja aktivista, ekoloških udruženja i građana iz cele Srbije. Kroz četvoročasovnu šetnju i performanse demonstranti su pokušali da skrenu pažnju na ekološke probleme koji nastaju prilikom izgradnje i rada malih hidroelektrana sa zahtevom da se njihova gradnja zaustavi. CINS je pratio protest uživo.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Da da
Da da
07 jan 2020 00:57

Pise da je Energoprojekt drzavna firma a ona je valjda u medjuvremenu privatizovana

Tagovi

Povezano