AktuelnoPolitičke partijeSud i tužilaštvo

Lazić: Tužilaštvo dužno da pokrene postupak u slučaju kol centra

05. dec 2023.
Radovan Lazić, foto: N1
Tužilaštvo je imalo obavezu da proveri navode iz CINS-ovog teksta i pre nego što su opozicioni poslanici podneli krivičnu prijavu, i sad treba da pokrene predistražni postupak, rekao je Radovan Lazić iz Udruženja tužilaca Srbije u gostovanju na televiziji N1.

Gostujući danas u emisiji Studio live, Radovan Lazić je objasnio da naš zakon nema odredbu koja obavezuje tužilaštvo da reaguje bez krivične prijave, ali da je njegovo uverenje da je to moralo da se desi.

„Iz ovog snimka (na sajtu CINS-a, prim.nov) se može zaključiti da postoje ozbiljne sumnje da je izvršeno krivično delo davanje mita u vezi sa glasanjem. (…) Zatim, povreda tajnosti glasanja, s obzirom da smo čuli da se zahteva se fotografiše birački listić. Tako da tu ima nekoliko krivičnih dela za koje bi tužilaštvo moralo da reaguje i moralo da se zainteresuje. “

Lazić navodi i da su ova potencijalna krivična dela u direktnoj vezi sa povredom prava koja nam garantuje Ustav.

„Ustav jasno kaže da je izborno pravo opšte i da je jednako, a da je glasanje lično i da je tajno“, objašnjava i dodaje da su izborna prava građana dodatno zaštićena Krivičnim zakonikom.

Komentarišući odgovor Višeg javnog tužilaštva koje je reklo da čeka da izborne komisije prvo utvrde nepravilnosti, Lazović je rekao da ono nije nadležno u ovom slučaju, ali da svakako pozivanje izborne komisije ne bi bilo prihvatljivo.

„Ukoliko se radi o sumnji da je izvršeno krivično delo jedini organ koji je nadležan da reaguje je Tužilaštvo.“

Ipak, on ne očekuje epilog na sudu do izbora. Kako navodi, za dve nedelje je nemoguće sprovesti ozbiljan predistražni postupak ili istragu, a pogotovo suđenje.

Podsetimo, CINS je objavio tekst u kome otkriva kako funkcioniše kol centar Srpske napredne stranke (SNS) iz koga više od 100 ljudi svakodnevno poziva građane i pita ih da li će glasati za ovu stranku na predstojećim izborima. Novinarka CINS-a bila je nakratko deo ove grupe i dva puta joj je ponuđeno ono što kolokvijalno zovemo „kupovinom“ glasova, a kao uslov za rad na dan izbora i tri puta veću dnevnicu traženo joj je da glasa za SNS i slika birački listić.

Nekoliko dana nakon objavljivanja, kandidati za poslanike koalicije Srbija protiv nasilja podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornih u ovom slučaju.

Sve reakcije čitajte OVDE.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

30. maj 2024.
U nedelju 2. juna građani širom Srbije biraće predstavnike u lokalnim parlamentima. Evo ko se i gde takmiči za glasove građana.
27. maj 2024.
Tri aviona koja su početkom 2022. godine sletela u Beograd nosila su robu vrednu skoro tri miliona evra. Iako stranke u Srbiji inače ne uvoze stvari iz inostranstva, ovu robu uvezla je vladajuća Srpska napredna stranka. CINS i OCCRP otkrivaju šta se krije iza ovog neuobičajenog uvoza i veze kontroverznog rumunskog biznismena sa firmom koja je robu izvezla.
17. maj 2024.
Na ovogodišnjoj dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ novinari CINS-a nagrađeni su čak tri puta.
17. maj 2024.
Za obuku članstva Srpska napredna stranka je 2022. dala 48 miliona dinara firmama iz Nemačke i Velike Britanije. CINS otkriva ko se nalazi iza njih.