AktuelnoPolitičke partije

Više javno tužilaštvo o CINS-ovom istraživanju: Čekamo izborne komisije

29. nov 2023.
Više javno tužilaštvo u Beogradu; foto: CINS
Nakon što smo danas objavili tekst o radu kol centra SNS-a i mogućoj kupovini glasova, iz beogradskog Višeg javnog tužilaštva prebacuju loptu na RIK i GIK, dve izborne komisije.

Iz Višeg javnog tužilaštva za CINS kratko navode da Republička i Gradska izborna komisija imaju zakonska ovlašćenja i obavezu da utvrde nepravilnosti i nezakonitosti u izbornom procesu. Ako nešto utvrde, očekuju da ih o tome obaveste, kažu iz Tužilaštva.

Sa druge strane, Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija smatra da je ovaj tekst dovoljan za istragu tužilaštva zbog potencijalnog krivičnog dela davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem iz člana 156. Krivičnog zakonika, odnosno kolokvijalno „kupovina glasova”.

„To je povezano sa situacijom gde se nekim ljudima, bez obzira na to da li su stranačke pristalice ili rade za stranku, nudi nešto – neki novac ili neki dodatni posao, a zauzvrat se traži da glasaju za određenu stranku, određenu listu na izborima.”

Takođe, Nenadić je rekao da bi druga povreda zakona mogla da bude povreda tajnosti glasanja jer se traži da se slika glasačkog listića dostavi koordinatorki, odnosno trećem licu.

Podsetimo, CINS je danas objavio tekst u kom otkriva kako funkcioniše kol centar Srpske napredne stranke u blizini Luke Beograd svakodnevno više od 100 ljudi poziva građane i pita da li će glasati za SNS na predstojećim izborima. Novinarka CINS-a bila je nakratko deo ove grupe, a dva puta joj je ponuđeno i ono što kolokvijalno zovemo „kupovina glasova“.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Limeni
Limeni
29 nov 2023 18:57

Kako VJT da reaguje kada su svi pod SNS čizmom?!

Tagovi

Povezano