AktuelnoFunkcioneriSrbija

Konačna presuda za slučaj „Ibarska magistrala“

18. jan 2010.
Deset godina nakon pokušaja atentata na Vuka Draškovića Vrhovni sud je izrekao konačnu presudu na koju više ne postoji mogućnost žalbe

Bivšim pripadnicima Državne Bezbednosti Radomiru Markoviću (63), Miloradu Ulemeku (41), zvanom Legija, Nenadu Iliću (35) i Branku Berčeku (33) potvrđena je presuda na po 40 godina zatvora zbog zločina počinjenog u blizini Lazarevca na Ibarskoj magistrali 3. oktobra 1999. godine, u kojem su pokušali da ubiju Vuka Draškovića, lidera Srpskog Pokreta Obnove, kada su poginula četvorica pripadnika SPO-a: Veselin Bošković (vozač, brat Draškovićeve supruge Danice), Vušur Rakočević, Dragan Vušurević i Zvonko Osmajlić.

Automobil u kome su bili Vuk Drašković i njegovi saradnjci

 

Kako je Okružni sud utvrdio, Slobodan Milošević, bivši predsednik Jugoslavije, je u Draškoviću kao lideru opozicije video opasnost za svoju ’’vlast i političku moć’’, pa se ’’iz niskih pobuda’’ odlučio za likvidaciju političkog protivnika. Milošević je naredio Markoviću, tada načelniku SDB-a, da ubije Draškovića uz pomoć Jedinice za specijalne operacije (JSO) i njihovog komandanta Legije.

Marković je, koristeći svoj službeni položaj, pribavljao podatke o kretanju Draškovića i prosleđivao ih Legiji, koji je organizovao zločin sa pripadnicima svoje jedinice. Tog 3. oktobra lider SPO-a je krenuo na izlet ka Ravnoj Gori kako bi obišao izgradnju Spomen centra Draže Mihailovića. Oko 12 časova i 15 minuta na Audi u kojem se nalazio, iz suprotnog smera naleteo je kamion. Prisebnošću vozača Boškovića, Audi nije podleteo pod kamion, ali je od siline udarca sa leve strane završio kraj puta. Bošković je zadobio prelom vrata i preminuo je u lazarevačkoj bolnici. Nedaleko zatim kamion je naleteo na treći auto u koloni u kome su svi članovi SPO-a izgoreli na licu mesta. Vozač kamiona, Ilić je posle udesa pobegao sa Berčekom koji ga je telefonom prethodno obavestio koji automobil treba udariti.

Vrhovni sud pravosnažno je osudio članove JSO-a koji su učestvovali u ubistvu: Nenada Bujoševića, na 35 godina zatvora, Duška Maričića, zvanog Gumar, i Leonida Milivojevića na 30 godina. Mihalj Kertes, direktor Savezne uprave carina, koji je pomogao Markoviću da prikrije zločin, tako što mu je dao novi kamion, a za onaj koji je izazvao sudar napravio falsifikovanu dokumentaciju (da je 1998.godine, umesto DB-u, kamion dodeljen EPS-u), osuđen je na godinu i po dana zatvora. Dragiša Dinić i Vidan

Vuk Drašković nakon pokušaja atentata

Mijailović, pripadnici saobraćajne policije koji su pomagali Markoviću u uništavanju dokumentacije, osuđeni su na po 10 meseci odnosno pola godine zatvora, dok su Milan Radonjić, šef beogradskog odeljenja DB-a i Branko Đurić, načelnik policije u Beogradu, oslobođeni.

Radomir Marković je, pored ove presude, ranije osuđen i 2007. godine na 15 godina zatvora za ubistvo Ivana Stambolića i atentat u Budvi, drugi pokušaj ubistva Vuka Draškovića.

Miloradu Ulemeku je ovo četvrta potvrđena maksimalna kazna zatvora. Ranije su mu potvrđene kazne za organizovanje ubistva Ivana Stambolića i Draškovića u Budvi, organizovanje ubistva Zorana Đinđića (za više informacija pogledaj ovde) i otmice, ubistva i terorističke napade počinjene sa pripadnicima Zemunskog klana (za više informacija pogledaj ovde). Pošto u Srbiji ne postoji sabiranje kazni, on će u zatvoru boraviti do 2044. godine, odnosno do svoje 76. godine života.
Slobodan Milošević – bivši predsednik Jugolavije i nalogodavac političkih ubistava

Nalogodavac ubistva, Slobodan Milošević, preminuo je 11. marta 2006. u pritvoru Haškog suda u Holandiji.


Drugi pokušaj

 

Ubicama sa Ibarske magistrale 258 godina robije

Nakon neuspelog atentata na Ibraskoj magistrali, ista grupa je ponovo pokušala da ubije Draškovića u Budvi pred leto 2000.godine.

 

Ovog puta im se pridružio i Nebojša Paviković, tada načelnik generalštaba vojske Jugoslavije koji je obezbedio vozilo, vojne uniforme i smeštaj u kasarni u Tivtu za Ulemeka i njegove saradnike. Takođe, naredio je da im se obezbedi vojni helikopter iz Crne Gore do Kraljeva nakon izvršenog zadatka. Marković je dao Legiji fotografije Draškovićevog stana u Budvi, a Legija naredio Iliću, Berčeku i Milivojeviću da odu u Budvu i ustrele lidera SPO-a. Dok je Drašković sedeo u dnevnoj sobi 15.juna, neposredno pre ponoći, Berček se popeo na terasu stana, razmaknuo roletne i osam puta iz pištolja marke “Berete” pucao u njega. Samo dva metka su pogodila Draškovića, jedan u predelu levog uha, a drugi kod desne slepoočnice.

 

Uprkos neuspehu, izvršitelji su od Ulemeka dobili po 10 hiljada nemačkih maraka kao naknadu i za buduće ćutanje. Učesnici ovog zločina su pravosnažno osuđeni 2007.godine

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano