Istraživačke pričeProjektiPrekogranični organizovani kriminal
13. jun 2013.

CINS otkrio aktivnu Legijinu firmu na Panami

U Poslovnom registru Paname otkrili smo Legijinu kompaniju
Milorad Ulemek Legija je, koristeći lažno ime Vlado Vukomanović i adresu prebivališta u Atini, zajedno sa svojom suprugom osnovao ofšor firmu na Panami 2001. godine. Firma je i danas aktivna, a finansijska istraga koju je vodilo srpsko tužilaštvo nije otkrila ovo preduzeće

Rezultat celokupne finansijske istrage Specijalnog tužilaštva i MUP-a Srbije protiv Milorada Ulemeka zvanog Legija, bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO), jeste trajno oduzeta trećina njegove kuće u beogradskom naselju Cerak, iako je otmicama i ubistvima “zaradio” desetine miliona evra.

Legija je četiri puta osuđen na po 40 godina za zločine koje je sprovodio u partnerstvu sa Zemunskim klanom: ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, niz otmica i druga ubistva, a ovi kriminalni poslovi su mu doneli milione evra, što se vidi u svedočenjima članova ovog klana.

Ulemek je, recimo, sam uzimao čak polovinu novca od otmica, dok su drugu polovinu međusobno delili ostali članovi Zemunske grupe, kako je svedočio Dejan Milenković Bagzi. Samo na osnovu četiri otmice (Milije Babovića, Miroslava Miškovića, Vuka Bajruševića i Suada Musića) klan je “zaradio” oko 20 miliona evra, ali je domaće tužilaštvo uspelo da pronađe i zapleni samo pomenuti deo kuće od 178m2 u Beogradu, procenjene kupoprodajne vrednosti blizu 200.000 evra.

Tužilaštvo nije uspelo da uđe u trag preostalom novcu ili imovini u koju je taj novac ulagan. Predstavnici tužilaštva su odbili da daju izjave novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Mile Novaković, bivši načelnik kriminalističke policije MUP-a, u intervjuu za CINS kaže da je mogao bolji posao da se uradi oko otkrivanja Legijine imovine.

„Nikad nije do detalja istraženo kao što je možda moglo“, kaže Novaković za CINS.

 

Legijin lažni hrvatski pasoš na ime Vlado Vukomanović, koji je koristio pri osnivanju ofšore firme na Panami

Međutim, novinari CINS-a su, devet godina nakon hapšenja Legije, otkrili ofšor kompaniju koju je Ulemek registrovao na Panami koristeći lažno ime Vlado Vukomanović iz falsifikovanog hrvatskog pasoša.

Panama, država u Centralnoj Americi, jedna je od ofšor zemalja koje domaći poslovni ljudi, ali i kriminalci, često koriste zbog tajnosti vlasništva i izbegavanja plaćanja poreza u Srbiji.

Prema dokumentaciji iz poslovnog registra ove države, Legija pod lažnim imenom, njegova supruga Aleksandra Ivanović i nepoznata osoba Andjela Klobučar osnovali su kompaniju „Stone Wall Shipping & Trading, S.A.“ 20. septembra 2001. godine.

Kapital ove firme iznosi 10.000 dolara, a neke od delatnosti za koju je registrovana su „aktivnosti pomorskih agencija, prodaja i iznajmljivanje brodova i brodogradnja“.

Firma je osnovana u periodu kada je Legija sa Zemunskim klanom, prema detaljima presuda, bio aktivan u Srbiji u vršenju krivičnih dela, a za registraciju kompanije je angažovana specijalizovana advokatska agencija „Chen, Estrada Y Wong“ koja je registrovala i niz drugih kompanija na Panami.

Legija je upisan da radi kao sekretar ove firme, Aleksandra Ivanović je generalni direktor, a Anđela Klobučar – blagajnik, pokazuju podaci panamskog registra.

Novinari CINS-a su pozvali advokata Dušana Dankovića, pravnog zastupnika Ulemeka na suđenju za pobunu JSO-a. Danković će se, kako nam je u telefonskom razgovoru rekao, tek u drugoj polovini juna sastati sa branjenikom tako da do objavljivanja teksta nismo uspeli da dobijemo odgovore od Ulemeka.

Na broju telefona na adresi gde stanuje Ulemekova supruga Aleksandra u Beogradu, niko nije odgovarao na naše pozive.

Novinarka CINS-a je pozvala sve telefonske brojeve na kojima su prijavljene osobe prezimena Klobučar i kontaktirala osobu koja se zove Anđela Klobučar preko društvene mreže. Međutim, nismo dobili potvrdu da je osoba koju smo kontaktirali ista ona koja se pojavljuje u dokumentu o osnivanju panamske firme.
 

Grčka adresa

 

Legija prijavio adresu prebivališta u predgrađu Atine, glavnom gradu Grčke

Legijina kompanija sa Paname nije vlasnik ni jedne firme u Srbiji prema podacima poslovne baze Agencije za privredne registre (APR).


Međutim, svo troje vlasnika su pri registraciji firme, kao svoje mesto prebivališta, naveli adresu u Grčkoj: ulica Esperidon Square 2b (Plateia Esperidon 2b), koja se nalazi na Glifadi, luksuznom predgrađu Atine. Dokument o osnivanju Legijine kompanije pogledajte ovde.

Upravo je ova adresa bila upisana kao mesto stanovanja Legijine supruge Aleksandre Ivanović u Grčkoj, prema evidenciji Jedinice za ekonomski i finansijski kriminal, odeljenja u sklopu Ministarstva finansija Grčke.

Baza podataka ove jedinice koja se bavi istragama pranja novca i drugog finansijskog kriminala, u koju su novinari CINS-a imali uvid, sem osnovnih podataka o Legijinoj supruzi (datum rođenja i adresa) ne navodi druge detalje.

„Postojala je priča da je (Legija) dole (u Grčkoj) imao neku imovinu, da je imao stan“, kaže Mile Novaković za CINS.

On takođe navodi da je srpska policija istraživala Legijinu imovinu u Grčkoj, ali da nije dala rezultate i dodaje: „Imao je prijatelje u Grčkoj. Stalno su mu ovde dolazili. Sa njima je radio neke poslove, ali nije ni to istraženo“.

Novinari CINS-a nisu mogli da vide ko su vlasnici stanova na adresi koju su Legija i njegova supruga prijavili na Panami, jer su nam u grčkom Katastru rekli da je u toku proces uređivanja njihovog registra zbog čega je privremeno nemoguće utvrditi vlasnike objekata.

 

Zgrada na adresi Esperidon Square 2b, Glifada, mesto prebivališta Legijine supruge prema evidenciji grčke Jedinice za ekonomski i finansijski kriminal    Foto: CINS

Novinarka CINS-a je posetila Glifadu, luksuzno predgrađe Atine, kako bi zakucala na vrata pomenutog stana.

Na adresi Plateia Esperidon 2b nalazi se stambena zgrada u čijem prizemlju su butici, a iznad stanovi.

Na interfonu ispred ulaza u zgradu navedena su imena Grka i jedna firma – „Smart House“, koju su 1997. godine osnovala petorica Grka, prema podacima grčkog poslovnog registra.

Novinarka CINS-a je pozvonila na svaki od interfona na ulazu u Plateia Esperidon broj 2b, ali niko od onih koji su se javili na interfon nije znao ko su Aleksandra Ivanović, Vlado Vukomanović i Anđela Klobučar. Takođe, nije im poznato da su lica koja se tako zovu ikada stanovala tu.

Jedna starija gospođa je samo prokomentarisala da je čula da u kraju stanuje jedan Srbin koji je u emotivnoj vezi sa jednom grčkom pevačicom, ali joj imena za koje smo je pitali nisu poznata.

 

Pogledajte galeriju CINS-a: Trg Esperidon na Glifadi, luksuznom predgrađu Atine, gde je prema evidenciji organa u Grčkoj prijavljena Legijina supruga Aleksandra Ivanović (foto: CINS)

 


Radnici okolnih butika, taksisti na taksi stanici u ulici, kao i ostali prolaznici raspoloženi da odgovore na naša pitanja, nisu čuli ni za jedno od tri imena na koje je panamska firma registrovana, kao ni za samu firmu.

 

Atinski komšiluk: Legija, Bokan, Šarićevi saradnici i biznismen Živanić


Glifadu, atraktivno predgrađe grčke prestonice, krasi veliki broj lepih plaža i luksuznih trgovinskih i ugostiteljskih objekata. Sem toga, to je i mesto boravka više kontroverznih srpskih državljana.

Nekoliko blokova od Esperidon trga, u Legijinom komšiluku, nalazi se kuća čiju je adresu za osnivanje svojih firmi koristio i čuveni Vladimir Vanja Bokan.

Bokanova firma „Polestar Enterprises Inc.“, preko koje je kontrolisao distribuciju štampe u Srbiji, registrovana je na adresi porodične kuće na Glifadi, na uglu ulica Nikiforou i Saki Karagiorga.

 

Kuća na uglu ulica Nikiforou 16 i Saki Karagiorga 62, adrese koje su Vanja Bokan i njegova ćerka Naike prijavili kao prebivalište za osnivanje ofšor firmi          Foto: CINS

 

Istu adresu koristila je i njegova ćerka Naike Bokan kada je registrovala svoju firmu na Panami – „Castello Compania Naviera S.A“. Ona je, prema podacima sa Paname, osnovala još jednu firmu u toj zemlji – „Orel Trading S.A.“ i adresa koju je prilikom osnivanja prijavila se takođe nalazi na Glifadi, ali u delu naselja koji je udaljen od centra – u ulici Aidinou 5, gde se nalazi stambena zgrada.

Obe firme je osnovala 2001. godine, nakon očeve smrti, a nekoliko meseci kasnije Legija je osnovao svoju panamsku firmu. Distribuciju štampe u Srbiji, koju je nasledila od oca, ustupila je Darku Šariću, osumnjičenom šefu međunarodnog narko kartela.

Mile Novaković za CINS kaže da još jedna stvar povezuje Legiju i Bokana, sem zajedničkog komšiluka. Ulemek se, nakon oko četiri godine provedenih u francuskoj Legiji stranaca, vratio u Srbiju i dobio svoj prvi posao upravo kod Vanje Bokana.

„Radio je u obezbeđenju njegovih poslovnih prostora, butika koje je Bokan u to vreme imao i ostali su u dobrim odnosima. Kasnije je Legija krenuo za svojim poslovima“, kaže Novaković.

Vladimir Beba Popović je 2005. godine u svom svedočenju pred Specijalnim sudom na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića takođe pomenuo da je Legija „dugo vremena bio lični telohranitelj Vanje Bokana, pokojnog trgovca cigaretama“.

Opisujući svoje susrete sa Legijom, Popović je tada na sudu takođe izjavio: „Znam da je Milorad Luković (misleći na Legiju) sve vreme pričao kako je krenuo da se bavi biznisom i kako taj biznis razvija u Grčkoj i na Tajlandu“.

Bokan je bio jedan od najpoznatijih švercera cigareta na Balkanu 90-ih, a ubijen je 2000. godine. Prema pisanju grčkih medija, ubistvo se dogodilo ispred kuće u kojoj je Bokan više godina stanovao, u naselju Vula, odmah pored Glifade.

U pomenutom naselju Vula, na adresi Papanikoli broj 36, žive deca Dragana Dudića, zvanog Fric, koji je bio jedan od ključnih karika u Šarićevom narko kartelu. Ova adresa se u telefonskom imeniku Grčke vodi na ime njegove ćerke Srdane Dudić.

Dudić je, prema istrazi srpskog tužilaštva, često boravio u Atini i bio je jedan od organizatora međunarodnog šverca kokaina, a takođe i poslovni partner drugog uticajnog člana bande Rodoljuba Radulovića zvanog Miša Amerika. Ubijen je u Crnoj Gori 2010. godine. Više detalja o vezama Dudića, Radulovića i Šarića, o čemu je CINS ranije pisao, pročitajte ovde.

Upravo u naselju Vula su krajem 2011. godine uhapšeni Dudićeva ćerka Srdana i sin Damjan, pod optužbama da su prali novac za Šarića i Radulovića. Prilikom hapšenja, pronađena je veća količina novca u njihovom stanu, navodi se u policijskom saopštenju nakon hapšenja. Svi uhapšeni su, nakon plaćanja kaucije, pušteni i osumnjičeni za pranje novca od droge. Istraga o ovom slučaju je okončana, ali optužnica još nije podignuta, rečeno je CINS-u u tužilaštvu u Atini.

 


Atinski komšiluk     Shematski prikaz: CINS

 

Odmah pored Vule, nalazi se naselje Vuliagmeni. Prema podacima biznis registra u Grčkoj, prebivalište u tom naselju ima poznati srpski biznismen Radomir Živanić. On je vlasnik kompanije „Verano Group“ u sklopu koje posluju „Verano-motors“, „Robna kuća Beograd“, Tržni centar i hotel „Zira“ i druge kompanije. Živanić je takođe partner biznismena Milije Babovića, suvlasnika „Viktoria Group“, sa kojim je zajedno osnovao ofšor firmu “Verano Commercial”, takođe na Panami.

Upravo je Babović bio žrtva otmice Legije i Zemunskog klana. Otet je u martu 2002. godine. Neposredno pred kidnapovanje Babovića, Legija je, kako bi sakrio umešanost Zemunaca u to krivično delo, otputovao u Grčku kod Babovićevog partnera Živanića. Tako je Legija postao veza komunikacije između kidnapovanog Babovića i članova Zemunskog klana, kao i veza za primopredaju novca za otkup koji je preuzeo lično, opisao je Mile Novaković u svojoj knjizi „Otmice Zemunskog klana“. Za otkup Babovića isplaćeno je 10,5 miliona evra.

Novaković komentariše za CINS da finansijska istraga Legijine imovine očigledno nije urađena kada je trebalo.

„Što se više produžuje period tog ispitivanja, biće sve teže jer se tragovi zatiru“, objašnjava Novaković novinarima CINS-a.

 

*****


* Tekst premijerno objavljen u nedeljniku „NIN“, 06. juna 2013.

CINS je objavio bazu dokumenata o Legiji i njegovim saradnicima uključujući sudske spise, krivične prijave, dokumentaciju o kompanijama i imovini stečenoj kriminalnim aktivnostima, koju možete da pogledate ovde.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano