AktuelnoIstraživačke pričeProjektiSrbija
14. jun 2013.

CINS: Preko 2.500 strana dokumenata o Legiji

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), u saradnji sa regionalnom novinarskom mrežom Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), objavljuje onlajn bazu dokumenata Milorada Ulemeka, poznatog kao Legija. Baza sadrži preko 70 dokumenata na više od dve i po hiljade strana o Legiji i njegovim saradnicima uključujući sudske spise, krivične prijave, dokumentaciju o kompanijama i imovini stečenoj kriminalnim aktivnostima

Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) i vođa Zemunskog klana Milorad Ulemek zvani Legija osuđen je za neka od najtežih krivičnih dela. Na najvišu kaznu zatvora od 40 godina Legija je osuđen četiri puta: za zločinačko udruživanje (organizovanje kriminalne grupe), ubistvo premijera Zorana Đinđića, ubistvo političara Ivana Stambolića, pokušaj ubistva Vuka Draškovića. Suđenje pripadnicima JSO za oružanu pobunu 2001. godine je još u toku.

To, međutim, nisu jedini sudski postupci vođeni protiv njega. CINS otkriva da je Legija imao probleme sa zakonom još od sredine 90-ih što ga nije sprečilo da se probija kroz državnu službu.

 

Uhapsili pogrešnog Ulemeka


Marta 1994. Legija je neprilagođenom brzinom vozio džip „Micubiši Pajero“ na putu Niš – Bela Palanka i tako prouzrokovao saobraćajnu nezgodu u kojoj je bilo teže povređenih. Postupak se od decembra 1996. kada je podignuta optužnica vodio pred tadašnjim Opštinskim sudom u Nišu, ali je Legija bio nedostupan sudskim organima.

Dok se u Nišu još vodila istraga protiv Legije, početkom juna 1996. on je bio primljen u radni odnos u Resoru državne bezbednosti MUP-a kada je doneto rešenje na ime Milorad Luković, prezime njegove bivše supruge koje je takođe koristio.

Za njim je zatim bila raspisana poternica januara 2000. godine u Nišu, povodom optužnice za saobraćajnu nezgodu. S obzirom da tada državni organi nisu mogli da ga pronađu iako je radio u policiji, suđenje je nastavljeno u njegovom odsustvu nakon čega je bio osuđen na šest meseci zatvora.

Krajem marta 2003. godine, po poternici za Legijom bio je uhapšen Mihajlo Ulemek iz Stare Pazove i zadržan u pritvoru. Nakon što je Mihajlo u pritvoru proveo najmanje osam dana, policija iz Niša je pitala sud šta da rade sa njim jer je „u predmetu i naredbi greškom naznačeno ime traženog lica kao Ulemek Milorad“, navodi se u sudskim spisima.

 

Viski i hevi-metal


Ulemek je takođe bio optužen za paljenje diskoteke „Tvrđava“ u Kuli. Naime, on je 3. maja 2001. godine oko 23 časa svratio u lokal gde je pio viski. Oko 4 sata ujutru, nakon što je većina gostiju napustila diskoteku, Legija je pucao iz pištolja u dva televizora, a zatim od konobara zahtevao da pušta kaste koje je on doneo – na kojima je bila hevi-metal muzika.

Njegov kolegaiz JSO –a Dejan Ivković, sa kojim je to veče pio, razbijao je flaše i muzičke uređaje. Usled toga, pojavila se vatra u kojoj je ubrzo nestala cela diskoteka, a procenjena materijalna šteta je prelazila 4 miliona dinara prema dokumentima istrage.

Legija je „priznao da je ispalio 5-6 hitaca, a kada je nastao požar u diskoteci, pokušao je, ali nije uspeo da nađe aparat za gašenje požara“, navodi se u optužnici tadašnjeg Opštinskog javnog tužilaštva u Kuli.

Zvezdan Jovanović, član JSO-a koji je po nalogu Legije snajperom upucao premijera, takođe je, prema CINS-ovom istraživanju, imao krivičnu prošlost. Jovanović je 1986. godine pred sudom u Nišu bio osuđen na 10 meseci zatvora zbog teške krađe.

 

Dušan Spasojević: 41 krivična prijava i donacija zemunskom Domu zdravlja

Bliski Legijin saradnik bio je pokojni Dušan Spasojević, lider Zemunskog klana, ubijen prilikom pokušaja hapšenja u aprilu 2003. zajedno sa pokojnim saradnikom Miletom Lukovićem.

Prema evidenciji MUP-a, koju CINS poseduje, samo protiv Spasojevića od 1993. do 2001. godine bila je podneta ukupno 41 krivična prijava od kojih se većina odnosi na teške krađe, razbojništva, prevare. Međutim, mnoge od tih prijava nisu imale sudski epilog. Prema svedočenju Dušana Krsmanovića, jednog od članova Zemunskog klana koji je u zatvoru, Spasojević je imao dobre veze u policiji, a u jednom slučaju je pomogao i samom Krsmanoviću da izađe iz zatvora.

Spasojević je u vidu donacije pomogao i zdravstvenu ustanovu u svom komšiluku. U martu 2002. godine on je ugovorom o poklonu donirao Dom zdravlja „Zemun“ koji se nalazi nedaleko od mesta gde je nekada bila njegova vila u Šilerovoj. Pomenuti ugovor potpisali su Dušan Spasojević i Danica Salaški, direktor Doma zdravlja, a CINS objavljuje ovaj dokument u onlajn profilu.

„Usled slabog materijalnog položaja zdravstvenih ustanova, a u opštem interesu svih građana, poklonodavac će u svom trošku izvršiti krečenje fasade zgrade Doma zdravlja „Zemun“ (ulica Rade Končara), postaviće ogradu između trotoara i dvorišta (ulica Šilerova), strana ulaza u Dečji dispanzer“, stoji u ugovoru o poklonu u kojem nije navedena vrednost radova na objektu koje je finansirao Spasojević.

 

Milioni od otmica


Klan kojim su Ulemek i Spasojević rukovodili jedan je od najvećih kriminalnih organizacija na ovim prostorima koja se bavila gotovo svim oblicima kriminalinh aktivnosti. Članovima grupe je suđeno za više ubistava, otmica, reketiranja, pokušaje ubistava, a samo na osnovu otmica klan je pribavio milione evra.

U periodu od 2000. do 2003. kada su otmice vršene, klan je „zaradio“ više od 20 miliona evra, navodi se u sudskim spisima. Legija je, prema svedočenjima Dejana Milenkovića Bagzija, za sebe uzimao gotovo polovinu novca od otmica.

Prema podacima iz optužnice protiv Aleksandra Simovića za ubistvo svedoka saradnika Zorana Vukojevića, pojedini svedoci i članovi klana su naveli da je razlog ubistva to što je „Simović znao da se kod Vukojevića nalazi četiri miliona evra koje je zakopao u nekom vrtu“.

Međutim, istraga nadležnih organa je rezultirala trajnim oduzimanjem samo placa u Šilerovoj, koji je oduzet od Spasojevićeve i Lukovićeve udovice, i dela Legijine kuće u Beogradu stečene kriminalnim aktivnostima, dok se ostalom novcu ili imovini u koju je taj novac mogao biti ulagan, izgubio trag.
 

*****


CINS je juče objavio detalje o ofšor kompaniji koju je osnovao Legija, a koja nije bila poznata domaćim istražnim organima. Tekst možete pročitati u novom izdanju nedeljnika „NIN“ od 13.06.2013. i na našem sajtu.


Kompletnu bazu podataka Milorada Ulemeka Legije pogledajte ovde.

Ostale priče i onlajn profile iz ovog projekta pogledajte ovde.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran C.
Goran C.
02 okt 2013 20:58

Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen. Ali.

I tako se pišu strane i strane i knjige o raznim velikim zlikovcima i malim ljudima, Miloradima i Hitlerima. Jedno vreme History Chanel su slobodno mogli da preimenuju u Adolf Chanel. A dobri ljudi a dobra dela….NIŠTA.

I tako deca gledaju i upijaju poruke PROMOTIVNOG ZLA. Bolje je krasti, ubijati… em živiš zanimljivo, em te upamti istorija.

p.s. Čuo sam da je u državi Nepal na vlasti bio ili je još uvek predsednik koji je zabranio da se u vestima i na tv-eu objavljuje bilo šta RUŽNO. Posledica smanjen kriminal za XX posto. Shvatio čovek aj da radimo PROMOCIJU DOBRA ukidamo reklame koje PROMOVIŠU ZLO.

Tagovi

Povezano