Kompromisi na FPN-u: Šta se desilo nakon prijave protiv Slaviše Orlovića

Protiv profesora Fakulteta političkih nauka Slaviše Orlovića je 2014. godine podneta prijava za seksualno uznemiravanje, ali u vezi sa tim ne postoji nijedna važeća odluka ili sankcija. CINS otkriva kako je do toga došlo.
11. jun 2024.

Bio je petak, 7. jun, kada je Savet Fakulteta političkih nauka (FPN) trebalo da glasa o izboru profesora Slaviše Orlovića za novog dekana. Međutim, ovaj izbor nije bio kao dosadašnji.

Zbog toga što je ranije protiv Orlovića bila podneta prijava za seksualno uznemiravanje, glas protiv ovakvog izbora su podigla udruženja za prava žena, sadašnji i bivši studenti i studentkinje. Najavljeni su i protesti, a kako su mediji preneli, šestoro profesora podnelo je ostavke na mesta članova Saveta FPN-a.

Dragan Simić, dekan ovog fakulteta, poslao je pismo Savetu u kom je naveo da u arhivi nema pravosnažnih odluka protiv Slaviše Orlovića u pogledu seksualnog uznemiravanja, niti postupaka koji su u toku. Na to se pozvao i sam Orlović kasnije u saopštenju.

CINS otkriva da je nekadašnji dekan Ilija Vujačić 2014. godine izrekao upozorenje pred otkaz Orloviću zbog prijave za seksualno uznemiravanje koju je podnela jedna od studentkinja. Međutim, kasnije ju je povukao, kao rezultat kompromisa, što za CINS potvrđuju i Vujačić i Orlović.  

Takođe, i Vujačić i drugi profesori sa kojima smo razgovarali za CINS tvrde da je kao kompromisno rešenje odlučeno da se Orlović smeni sa mesta prodekana, ali da se kao formalni razlog navede nedostatak komunikacije sa dekanom. Pravi razlog je, tvrde, bila upravo prijava podneta protiv njega.

Zoran Stojiljković, koji je tada bio na čelu Saveta Fakulteta, tela koje je odlučivalo o smeni, kaže da zaista nije postojala dobra komunikacija između dekana i profesora Orlovića, ali da to nije bio jedini razlog.

„Mislim da je to odraz tog večitog kompromisa i na Univerzitetu da se stvari na neki način drže pod kontrolom i da se ne ide do krajnjih konsekvenci.“

Slaviša Orlović kaže za CINS da se protiv njega trenutno vodi medijska hajka u kojoj se iznosi niz neistinitih činjenica i da njegovi odnosi sa sa tadašnjim dekanom Ilijom Vujačićem nisu bili najbolji.

Kompromis

Protiv Slaviše Orlovića je 9. januara 2014. godine podneta prijava zbog seksualnog uznemiravanja. Profesorka ovog fakulteta Jelena Đorđević, za CINS kaže da je glas o ovom slučaju prvo došao do nje.

„Došao je jedan student i rekao da je njegova drugarica imala neugodnu situaciju sa profesorom Orlovićem i da se strašno rđavo oseća. Pitali su se šta da rade tim povodom“, objašnjava profesorka Đorđević.

CINS je ranije pisao kako na onim fakultetima na kojima postoje pravilnici o zaštiti od seksualnog uznemiravanja, prijava ili nema ili po njima skoro niko nije procesuiran.

Kako je tada objasnila Katarina Lončarević, na Fakultetu političkih nauka, ovaj pravilnik je na tom fakultetu donet jer je bilo više situacija u kojima su se profesori neumesno izražavali, kao i zbog prijava za seksualno uznemiravanje.

„U celom tom procesu student koji je podneo prijavu treba da bude potpuno zaštićen. Ti mehanizmi zaštite nisu savršeni, ali fakultet mora kao institucija da zaštiti studenta ili studentkinju“, istakla je ona.

Ukoliko neko na FPN-u misli da je doživeo seksualno uznemiravanje, ucenjivanje ili nešto što je ugrozilo njegovo dostojanstvo može da se obrati dekanu, licima za podršku kojih ima troje i koje imenuje dekan ili zaposlenom u koga ima poverenja.

Ipak, da bi se pokrenula procedura mora se podneti pisani zahtev. Nakon toga dekan formira komisiju koja će slučaj ispitati. Oni o svojim nalazima obaveštavaju dekana koji se zatim obraća osobi koja je prijavljena za seksualno uznemiravanje i koja ima rok da se izjasni. Ukoliko se utvrdi da je zaposleni seksualno uznemiravao ili ucenjivao, kazna može biti i otkaz.

Posavetovala ih je da devojka napiše predstavku dekanu i da objasni o čemu se radi, što je ona i učinila. Tadašnji dekan Ilija Vujačić potvrđuje da je prijava stigla do njega.

„Studentkinja je u prijavi opisala sve detalje, na osnovu čega sam ja delovao.“

Kako kaže, 5. februara 2014. godine je izdao upozorenje pred otkaz profesoru Orloviću.

„Upozorenje sam izdao zbog uznemiravanja studentkinje. Procenio sam da je njen iskaz tačan i praktično mi ništa više nije trebalo. (…) Orlović je u svoju odbranu neuverljivo dokazivao da su se samo jednom čuli i da je to tendenciozno interpretirano.“

Međutim, prema Vujačićevim rečima, on je sve vreme trpeo pritiske od strane drugih kolega i zajedničkih prijatelja van fakulteta da se Orlović ne kazni.

„Ubeđivali su me da ne radim to. Na razne načine su pokušavali da me ubede da ga ne procesuiram jer je to prvi put u istoriji fakulteta da se procesuira. Svi smo znali za razne slučajeve, a ja sam jedini dekan koji je to uradio.“

Orlović negira da je bilo pritisaka sa njegove strane ili strane njegovih prijatelja i kolega.

„Ja nisam imao takvu moć niti je tadašnji dekan bio podložan pritiscima.“

U februaru je na sednici Saveta Fakulteta Orlović smenjen sa mesta prodekana. Formalno, razlog je bila loša komunikacija sa dekanom. Međutim, Vujačić kaže da je tome prethodio njegov dogovor sa studentkinjom koja je Orlovića prijavila.

„Pitao sam koleginicu da li bi ona bila zadovoljna, da li bi neku satisfakciju imala ako bi on bio smenjen sa mesta prodekana i ona se s tim složila. Ja sam na to išao – da ga smenim.“

Zoran Stojiljković, tadašnji predsednik Saveta FPN-a, tela koje je odlučivalo o smeni Orlovića sa mesta prodekana i profesor Đorđe Pavićević koji je u tom trenutku bio prodekan, potvrđuju da je to bio kompromis.

„To je bila kombinacija neke vrste prećutne saglasnosti da se makar delimice pokrivaju članovi kolektiva i toga što mi nismo imali neki formalno-pravni osnov za tako nešto“, kaže Stojiljković za CINS.

U tom trenutku, Fakultet nije imao pravilnik kojim bi se studenti i studentkinje zaštitili od seksualnog uznemiravanja. Prema rečima profesora Đorđa Pavićevića, tada je postojala je samo mogućnost disciplinskog ili etičkog kažnjavanja.

Slaviša Orlović tvrdi da su pravi razlozi navedeni u samoj odluci.

„Razlozi za smenu navedeni su u odluci. Tadašnji predsednik Saveta Fakulteta, Zoran Stojiljković je učestvovao u donošenju i potpisao odluku Saveta u kojoj nema navoda koji danas iznosi.“

Stvar kompromisa je, prema Vujačićevim rečima, bilo i to što je povukao upozorenje pred otkaz koje je izdao Orloviću, zvaničnu odluku u kojoj se govori o prijavljenom slučaju uznemiravanja.

Naime, Slaviša Orlović je zbog izdatog upozorenja tužio Fakultet Drugom osnovnom sudu u Beogradu. Kako za CINS kaže, navodi iz predstavke koju je podnela studentkinja nisu tačni i Fakultet je bio zasut anonimnim prijavama raznih vrsta.

„Predstavka je bila anonimna i ja sam smatrao da je Fakultet morao da sprovede postupak i utvrdi istinu, što se nije desilo, iako sam ja imao materijalne dokaze. Obratio sam se sudu, da bi istinu utvrdio sud“, rekao je Orlović za CINS.

Nakon što je tužba odbačena, on se na takvu odluku suda žalio.

Međutim, Orlović je kasnije žalbu povukao, iako je, kako kaže, smatrao da bi presuda pala na Apelacionom sudu zato što je sud odbio da sasluša studentkinju.

I Vujačić i Orlović potvrđuju da je ovo bio kompromis – da dekan povuče izdato upozorenje, a da zauzvrat Orlović povuče žalbu.

„Povlačenje žalbe je deo poravnanja napravljenog između advokata Fakulteta i mog advokata, a u interesu Fakulteta“, rekao je Orlović.

On dodaje i da je sugestija za to poravnanje stigla od Fakuleta.

„Poravnanje je doneto uz sugestiju dugogodišnjeg advokata Fakulteta. Najvažnije je da je čitav proces pravosnažno okončan 2014. godine, o čemu postoje odluke i tadašnjeg i sadašnjeg dekana.“

Nakon ovog slučaja, donet je pravilnik o zaštiti od seksualnog uznemiravanja.

„Mi nismo imali nikakav pravilnik o seksualnom uznemiravanju, nakon toga smo ga doneli. (…) To je bio prvi pravilnik koji je na Univerzitetu imao u Srbiji, jer ranije nije postojao način da se to sankcioniše“, kaže za Vujačić za CINS.

Ko je Slaviša Orlović?

Slaviša Orlović je profesor na Fakultetu političkih nauka. Na istom Fakultetu stekao je i zvanje doktora nauka, a njegova uža naučna oblast su politikološko-sociološke studije.

više

 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
3 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
April u Beogradu
April u Beogradu
12 jun 2024 15:51

Šteta što studentkinja nije dala iskaz,oči u oči sa Orlovićem.Poznajem dotičnog i od njega me ništa ne čudi.Kratko rečeno,loš čovek

dule markovic
dule markovic
12 jun 2024 23:17

Reklo bi se – IMA NAGON ALI NEMA POGON!

Srboljub
Srboljub
14 jun 2024 20:13

Već je bilo u štampi da je neke dve koleginice koje nisu ispunjavale uslove protežirao u nastavu. Može mu se kad je Vučićev čovek-potrčko koji treba sa Majom Gojković da preuzme apsolutnu kontrolu na FPN. Mislim da je i u RTS u nekom odboru kao režimski poslušnik. I u DOSU je pokušavao da se pozicionira ali srećom nije uspeo. Taman je našao sada sredinu svog nivoa.

Povezano

13. jul 2023.
Ivana je sa Stefanom bila oko godinu dana u vezi. Par puta su je prekidali, poslednji put u septembru prošle godine. Tada je počela agonija.
23. feb 2023.
Fizička bezbednost, seksualno uznemiravanje i nasilje u online sferi su samo neki od problema sa kojima se svakodnevno suočavaju istraživačke novinarke u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji, zaključeno je na panelu „Moraš da budeš super žena“, koji je 22. februara organizovao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
19. feb 2021.
Samo četiri fakulteta, prema saznanjima Autonomnog ženskog centra (AŽC), imaju pravilnike o zaštiti od seksualnog uznemiravanja. Ipak, sagovornici sa fakulteta koji pravilnike imaju za CINS kažu da prijava za seksualno uznemiravanje ili nema ili po njima skoro niko nije procesuiran. Razlog za neprijavljivanje može biti manjak poverenja u one koji ih rešavaju, ali i strah od mogućih posledica, smatra Tanja Ignjatović iz AŽC-a.