AktuelnoOsnovne škole

Koji problemi u osnovnim školama su do sada prijavljeni CINS-u?

30. nov 2019.
Osnovna škola u Beogradu; foto: CINS
Od kako je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) započeo projekat istraživanja problema u osnovnim školama kroz direktnu komunikaciju sa roditeljima i zaposlenima u školama, stigle su prijave iz više beogradskih opština koje sugerišu prirodu problema.

Ono što je svim prijavama zajedničko je da su roditelji već pokušali sami da reše probleme preduzimanjem konkretnih proceduralnih koraka, sa nastavnicima i direktorima, dok se nekolicina u pokušaju nalaženja rešenja obratila i Ministarstvu prosvete, nauke i tehonološkog razvoja.

Zabeležen je i slučaj da je nekoliko roditelja ukazalo na jedan isti problem, verodostojno opisujući događaje, što potvrđuje veličinu problema i svakako traži posebnu pažnju našeg novinarskog tima.

Među prijavljenim problemima su i načini na koji škole prihoduju, ali taj novac, prema uvidu roditelja, ne ulažu u školu, pa su se CINS-u obratili u cilju utvrđivanja postojanja korupcije.

Veliki broj prijava tiče se vršnjačkog nasilja, odnosno dece koja po pravilu dugo maltretiraju druge đake, a škole ne reaguju propisno.

Pristigle su i žalbe na ponašanje pojedinih nastavnika, probleme sa udžbenicima, dnevnim boravkom i mnogi drugi relevantni problemi koje će novinarski tim CINS-a pažljivo obraditi.

Imajući u vidu sve navedeno, CINS će produžiti period prijavljivanja problema i poziva sve roditelje i zaposlene u školama da se do 15. decembra jave putem:

Uz gore navedene prijave o problemima je moguće i uživo razgovarati sa novinarkama CINS-a 4. i 11. decembra u prostorijama CINS-a (Resavska 28, 2. sprat). Mole se svi zainteresovani da zakažu termin na brojeve telefona: 011 33 42 790 ili 062 10 39 472.

U slučaju poteškoća u popunjavanju upitnika ili dodatnih pitanja, CINS je dostupan putem mejla office@cins.rs i poruke ili poziva na gore navedene brojeve telefona.

Podsećamo, zbog ograničenih kapaciteta, trenutno su predmet istraživanja samo osnovne škole na području Beograda. Više informacija o projektu na sledećem linku: cins.rs/prijavite-nam-probleme-u-osnovnim-skolama.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

05. maj 2021.
Osnovni higijenski uslovi i ispravna voda za piće u svim školama moraju biti prioritet, bez obzira na to da li su u pitanju gradske ili seoske škole, saglasni su stručnjaci sa kojima smo razgovarali tokom CINS panela. Ranija istraživanja CINS-a pokazuju da u nekim OŠ i danas postoje poljski toaleti, nema lavaboa ili ispravne vode za piće, kao i da se problem ne rešava.
28. apr 2021.
Zagađena voda za piće u nekim osnovnim školama u Srbiji je rizik po zdravlje dece koji se ne rešava, pokazuje analiza CINS-a. Automati s pijaćom vodom i flaširana voda samo privremeno zamenjuju česmu, za koju trajna rešenja nisu ni u planu. Primer škola u Užicu i stručnjaci sa kojima je CINS razgovarao pokazuju da rešenja nisu nedostižna.
24. apr 2021.
Iako se povećava broj osnovnih škola u kojima toaleti ne postoje ili ne rade, a loša higijena ostaje rizik po zdravlje dece, njihova obnova nije prioritet Ministarstva prosvete i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Istraživanje CINS-a pokazuje da su uoči i tokom pandemije korone, od 2018. do ove godine, škole 182 puta tražile novac za rekonstrukciju ili izgradnju toaleta, ali su ove institucije odobrile samo 20 projekata. Prema rečima doktorke iz Zavoda za javno zdravlje Pirot, prioritet mora da bude zdravlje dece.
18. jan 2021.
Prema poslednjim podacima zavoda za javno zdravlje, toaleti ili lavaboi za pranje ruku ne postoje ili ne rade u najmanje 87 osnovnoškolskih objekata u Srbiji, a istraživanje CINS-a pokazuje da taj broj raste. U velikoj anketi CINS-a proveravali smo da li u OŠ ima sapuna i ubrusa pa je skoro trećina učenika i roditelja odgovorilo da nema ili ih nema dovoljno. Tamo gde je higijena u toaletima loša postoji rizik od prenošenja infekcija, smatraju lekari, a ako deca nemaju ili izbegavaju toalet mogu se javiti i psihološki problemi.